Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieras

Korkovähennysoikeuden rajoittamisella torjutaan veroparatiiseja

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen muistuttaa, että hallituksen esitys yritysten korkovähennysoikeuden rajoittamisesta rajoittaa yritysten mahdollisuuksia hyödyntää veroparatiiseja. Tämä on Suomen osalta ensimmäinen merkittävä konkreettinen askel veroparatiisien vastaisessa työssä.

Veroparatiisit ovat talouden mustia aukkoja. Maailmassa on noin 30-40 maata tai aluetta, joiden yritysverotuksen taso on nolla tai erittäin matala, pankkisalaisuus tiukka ja verotietojen kansainvälinen vaihto olematonta.

Veroparatiisit ovat käytännössä siis paikkoja, joihin livistetään pakoon veroja. On selvää, että tällainen toiminta on väärin, kestämätöntä ja lopulta edullista hyvin harvalle. Rehdille yrittäjälle ja työntekijälle veroparatiisit ovat haitaksi. Ne eivät kuulu reiluun, eettiseen markkinatalouteen.

Yritysten veroja minimoidaan veroparatiisien avulla systemaattisesti. Kun veroparatiiseja on, niitä myös hyödynnetään. Sen takia meidän on etsittävä parhaat keinot panna ne kuriin sekä kunta-, valtio- että kansainväliselläkin tasolla.

Hallituksen esitys yritysten korkovähennysoikeuden rajoittamisesta rajoittaa yritysten mahdollisuuksia hyödyntää veroparatiiseja. Tämä on Suomen osalta ensimmäinen merkittävä konkreettinen askel veroparatiisien vastaisessa työssä. Korkovähennysoikeuden rajaamisella hallitus kerää myös yhteiseen koriin vähintään 70 miljoonaa uusia verotuloja toimenpiteellä, jota hallitusohjelman perusteella ei ollut sovittu.

Verohallinto on puolestaan marraskuun alussa julkaissut yhteisöjen julkiset tuloverotustiedot ensimmäistä kertaa myös vero.fi:ssä. Valtiovarainministeriö ja Verohallinto edistävät näin verotuksesta käytävän keskustelun avoimuutta. Avoimuus edistää hyviä käytänteitä ja tekee vilpistä vaikeampaa.

Hallituksen harmaan talouden ministeriryhmä puolestaan ottaa veroparatiisit tänä syksynä kokonaisuutena työlistalleen. Loppuvaalikautena on tarkoitus selvittää julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön mahdollistamat keinot torjua harmaata taloutta ja veroparatiiseja.

Veroparatiisien torjunta vahvistaa kestävää taloudenpitoa. Kun epäterve verosuunnittelu vähenee, verokertymät kasvavat myös muissa maissa ja Suomen suhteellinen kilpailukyky paranee. Keinottelua on kitkettävä myös kansainvälisellä yhteistyöllä. Siinä yksi työkalu on rahoitusmarkkinavero.

Rahoitusmarkkinavero vähentäisi pika- ja johdannaiskauppoja, joiden volyymi etenkin Yhdysvalloissa ja Euroopassa on kasvanut tähtitieteellisesti 1980-luvulta talouskriisiin saakka. Pieni vero vaikuttaisi eniten nopeasti käytävään ja pieniä marginaaleja hyödyntävään keinotteluun, koska siinä verokustannukset nousisivat muuta kauppaa korkeammiksi.

On Suomen, suomalaisten yritysten ja työntekijöiden etu, että rakennamme kestäviä pelisääntöjä. Eettisempi markkinatalous ei anna kilpailuetua vilpistä, vaan kovasta ja rehdistä työstä. Tämän takia meidän on rakennettava eettistä markkinataloutta, joka on taloudellisesti vakaa, sosiaalisesti vastuullinen ja ekologisesti kestävä.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme