Mainos
Mainos

Anni Sinnemaki

Nettivieras

Köyhyys ja sieltä pois

Seuraavalla vaalikaudella uutta jaettavaa on poikkeuksellisen niukasti, jos lainkaan. Kun niukoilla lisävaroilla haluaa saada aikaan jotain tuntuvaa, on tehtävä tarkkoja kohdennuksia.

Äkillinen työttömyys pistää monen talouden koetukselle. Pudotus palkalta ansiosidonnaiselle pakottaa rajoittamaan kulutusta tuntuvasti. Ansiosidonnaisen paras puoli on, että se nimensä mukaan seuraa suoraan ansioiden kehitystä. Kun palkat nousevat, nousee myös ansiosidonnainen työttömyysturva.

500 päivän jälkeen osa työttömistä kohtaa toisen pudotuksen eli siirtymän ansiosidonnaiselta työttömyysturvalta peruspäivärahalle. Se on tuloista riippumatta kaikille sama - 553 euroa kuukaudessa. Sen huono puoli on se, että taso jää koko ajan jälkeen paitsi ansioista, myös ansiosidonnaisesta turvasta.

En pidä tätä reiluna. Siis sitä, että railo näiden välillä levenee. Siksi olemme esittäneet, että seuraava työttömyysturvan korotus, 100 euroa, tehtäisiin vain tähän peruspäivärahaan ja sen tasolla olevaan työmarkkinatukeen.

Tarkalla kohdennuksella saa kaikkein köyhimmille enemmän kuin jos jaamme saman niukkuuden kaikkien kesken. Siksi vetoan Sdp:hen ja ay-liikkeeseen, että he olisivat valmiita tähän peruspäivärahan ja ansiosidonnaisen välillä olevan kytköksen purkamiseen.

Yhtä tärkeää kuin huolehtia köyhistä, on varmistaa, että tie ulos köyhyydestä ei ole liian vaikea. Nyt se on.

Jotkut ovat huolissaan siitä, että onko verotuksemme tarpeeksi kannustava, jos lisäansioista korkeilla tuloilla jää käteen vajaa puolet. Minä olen huolissani siitä, että keskimäärin työttömän tulojen kasvaessa käteen jää alle 40 prosenttia lisäansioista. Verojen ohella ansioita nakertaa muun muassa toimeentulotuen ja asumistuen pienennys.

Tietä ulos köyhyydestä voi tasoittaa monella tapaa. Tavoitteena pitäisi olla, että työstä jää aina ja kaikissa tilanteissa ainakin puolet omaksi iloksi. Se olisi jo melkein reilua.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme