Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Kriisisyksy

Velkakriisi, rahoituskriisi, talouskriisi - syksyn uutisotsikot ovat synkkiä kuin syysillat pahimmillaan. Edes ennätyslämmin syksy ei tuo ilmastomuutosta kahvipöytäaiheeksi, sillä kaikki on nyt taloutta tulvillaan. Alkaa pikkuhiljaa mennä tajuntaan, että Euroopalla ei mene hyvin.

Keskustelussa vilisevät e-alkuiset lyhennykset, joista eivät meinaa pysyä kärryillä edes päätöksentekijät. Yksinkertaisimmillaan velkakriisissä on kyse siitä, että eri eurooppalaisten valtioiden menot ovat ylittäneet tulot jo pitkän aikaa, ja velat maksetaan aina uudella ja isommalla velalla.

Jokainen tietää, että tämmöisellä menolla alkaa pankin lainatiskillä huumori hyytymään.

Poliitikkoja on sekä syytetty holtittomasta velanotosta että vaadittu heitä rohkeisiin toimiin ajoissa. On kuitenkin hyvä muistaa, mihin velkarahaa on Suomessakin "tuhlattu": työpaikkoja turvaaviin investointeihin, terveyspalveluihin, koulutukseen. Juuri niihin kohteisiin, joihin hyvinvointiyhteiskuntaa tukevat kansalaiset yleensä haluavatkin satsattavan.

Jotta menot ja tulot saadaan meilläkin tasapainoon, edessä on molempien rukkaus. Tuloja lisää, menoja vähemmän. Julkisessa taloudessa lienee edessä koko vuosikymmenen kestävä tarkan euron aika, joka väistämättä tarkoittaa myös ikäviä ratkaisuja.

Silloin on tärkeää säilyttää suhteellisuudentaju. Aivan kuten eräs ateenalainen totesi säästöohjelman kurimuksesta: "eihän täällä kukaan ole nälkään kuolemassa".

Oppositio mukaan

Hallitukselta on lupa odottaa tilanteen haltuunottoa, mutta järkevä taloudenpito tulee olla myös poliittisen opposition ohjenuora. Tässä Keskusta näyttää hyvää mallia jo ensimmäisenä oppositiosyksynään omalla budjettivaihtoehdollaan, joka pienentäisi Suomen lisävelkaa. Keskustan esitys tarkoittaisi miljoona euroa vähemmän lisävelkaa joka päivä.

Keskustan on edelleen syytä ottaa rohkea ja vastuullinen ote tulevaisuuden rakentajana vieläkin reippaamman ja konkreettisemman talouspolitiikan luomisessa. Tilausta näyttäisi olevan suorastaan inhorealistiselle kestävän talouden ohjelmalle.

Hallituksen kyvystä oikaista Suomen velkaantumiskehitys ei valitettavasti ole takeita. Näin erityisesti, jos kokoomus ja demarit pitävät kiinni veronkorotuksia vastustavista kynnyskysymyksistään. Epäilenpä, että hallituspuolueet joutuvat nielemään vaaliuhonsa jo ennen ensi suvea.

Poliittisilla päätöksentekijöillä on halutessaan kaikki mahdollisuudet löytää ratkaisut pitkän aikavälin kestävään taloudenpitoon. Ei ole kunniaksi edustukselliselle demokratialle eikä poliitikoille itselleen, jos tiukassa paikassa huudetaan apuun virkamieshallitusta Italian tapaan.

Vaaleilla valituilla on mandaatti myös vaikeisiin ratkaisuihin. Ensisijainen tavoite politiikassa pitää olla asioiden hyvä hoito - ei jatkuva panikoiminen vaalimenestyksestä.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme