Mainos
Mainos

Juha Sipila

Nettivieras

Kuihduttaako hallitus päättämättömyydellä suomalaiset telakat?

Hallituksen päättämättömyydestä ja näköalattomuudesta on syytä olla erittäin huolissaan. Joulun tienoilla suomalainen telakkajätti STX Finland Oy menetti ison risteilijätilauksen Ranskaan.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tilaukset, joka olisivat tuoneet noin 20 000 henkilötyövuotta, olivat lopulta kiinni 50 miljoonan euron lainasta, jota hallitus ei myöntänyt yhtiölle. Hallituksen mukaan laivatilauksen saamiseksi tehtiin kaikki se, mikä voitiin ja mikä oli lain mukaista.

Mutta tekikö hallitus todella kaikkensa ja miten se aikoo toimia jatkossa? Kohtalokkaampaa suomalaiselle telakkateollisuudelle näyttää olevan se, että pystytäänkö jo kahden pienemmän TUI-risteilijäaluksen rakennusaikainen rahoitus järjestämään. Aluksista on saatu jo tilaukset, mutta jos rahoitusta ei pystytä järjestämään, nekin tilaukset valuvat ulkomaille. Tällä olisi dramaattiset seuraukset suomalaiselle telakkateollisuudelle ja sadoille pk-yrityksille meriteollisuudessa.

Hallitus ei voi vaan käpertyä sen taakse, että pääomalainan myöntäminen on lain vastaista. Muitakin ratkaisuja on, sillä osaamisen menettäminen ja työttömyydestä aiheutuvat kustannukset ovat yhteiskunnalle suurempi kustannus kuin ajateltu yhteiskunnan tuki.

Telakkayhtiön rahoituspohjan vahvistamiseksi valtio voi esimerkiksi osallistua omistusjärjestelyihin menemällä mukaan yritykseen itse tai myötävaikuttaa sopivan konsortion synnyttämiseksi. Tällä tavoin voidaan ostaa aikaa uuden asennon löytämiseksi koko teollisuudenalalle. Näin olisi voitu toimia jo viime syksynäkin ja iso risteilijätilaus olisi saatu pelastettua. Nyt näyttää siltä, että hallitus suhtautuu turhan kevytmielisesti menetettyihin työpaikkoihin ja siihen, miten korkean osaamisen teollisuudenala saadaan pidettyä Suomessa.

Hallituksen on myös turha kysellä EU:n komissiosta, että onko Ranska toiminut oikein saadakseen ison risteilijätilauksen. STX Europen tilinpäätöksestä selviää, että ranskalaisen tytäryhtiön tase- ja rahoitusasema on selvästi parempi. Ranskan valtiolla yhtiön omistajana lienee aina oikeus pääomittaa omistamaansa yhtiötä.

Hallitukselta vaaditaan nyt johtajuutta ja rohkeutta. Telakkapäätöksestä alkanut keskustelu osoittaa, että Suomi tarvitsee omistajapolitiikan päivityksen. Suomi tarvitsee kipeästi myös selviytymissuunnitelman ja laajan julkisen keskustelun asiasta.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme