Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Kuntauudistus vahvisti hallitusyhteistyötä

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma arvioi hallitusyhteistyön vahvistuneen onnistuneen kuntauudistuksen myötä. Suurten ratkaisujen hetkellä hallituspuolueille oli kyky laittaa nurkkakuntainen ajattelu sivuun ja ottaa vastuuta koko Suomesta. Tämä lupaa hyvää hallitustyön loppusuoralle.

Kevään ja kesän aikana olen tavannut paljon ihmisiä niin turuilla kuin toreillakin. Keskusteluista on kertynyt mielenkiintoinen havainto: kuntauudistus – tämä Paras-hanke - ei ole ollut kielenpäällä tori-parlamenteissa.

Ihmiset puhuvat kyllä terveydenhoidon tarpeista, terveydenhoitohenkilöstön riittävyydestä ja hoitajien jaksamisesta. Moni kansalainen on ollut huolissaan myös siitä, miten hyvinvointi-Suomi huolehtii omista uurastajistaan, niistä vanhuksista, jotka ovat pitkäaikaishoidossa ja jossa hoitajien aika ei enää tunnu riittävän inhimilliseen hoitoon.

Ja kuitenkin. Tämän uudistuksen tarvitsemme, jotta voimme varmistaa tulevaisuuden terveydenhoidon ja vanhustenhoidon sujuvuuden – koko maassa. Tarvitsemme vahvemmat kunnat ja voimavarat hallinnosta etulinjan palveluihin. Uusien kunnanjohtajien, talousjohtajien ja toimistopäälliköiden sijaan tarvitsemme lisää opettajia, lähihoitajia ja terveydenhoidonammattilaisia

Kysyttäessä moni kansalainen on sanonut, että laittakaa te ne laatikot ja häkkyrät sellaisiksi kuin hyvää tulee. Meille tärkeintä on se, että palvelut toimivat arjessa. –Tämän ohjeen mukaan nyt toimitaan.

Tältä kannalta keskiviikkona saavutettu yksimielisyys ison kuntauudistuksen käynnistämisestä oli tärkeä asia. Se oli myös työnäyttö siitä, että politiikka pystyy ratkaisemaan välillä vaikealtakin vaikuttavia asioita.

Uudistus tuo Suomeen nykyistä vahvemmat kunnat. Työssäkäyntialue nousee kuntakoon keskeiseksi kriteeriksi. Eteneminen tapahtuu kuitenkin vapaaehtoista tietä ja porkkanoilla. Kuntapäättäjien oma vastuu onkin nyt suuri. Puitelaki antaa suuntaviivat, mutta ei päätä asioita kuntapäättäjien puolesta. Ratkaisut sovitetaan yhteen kunkin alueen ajattelun ja tarpeiden kanssa.

Vaikeuksissa olevat kunnat saavat oman huolenpitonsa. Jos vapaaehtoinen tie ei toimi ja pysyvä velkaantuminen vaarantaa kuntalaisten palvelut, tulee valtioneuvostolle kuitenkin jatkossa toimivaltaa. Tämä on oikein, sillä pitkän päälle ei ole mahdollista, että maan hallitus vain seuraisi katseella, jos samat kuntapäättäjät vuodesta toiseen antavat vain viimekädessä kuntalaisten maksettavaksi tulevan velan kasvaa.

Kuntien taloutta lähdetään myös vahvistamaan. Jatkossa kunnat saavat aikaisempaa paremmin käyttöönsä kunnallisveroprosentin mukaiset tuotot. Näin kuntien omatoimisuudesta ja ihmisten työllistämisestä palkitaan ja riippuvuus valtionavuista vähentyy.

Kuntamuutoksissa kuntien henkilöstön asema turvataan antamalla viiden vuoden työpaikkatakuu. Näin tullaan tilanteeseen, jossa kuntaliitoksiin ja oman toiminnan kehittämiseen lähtevissä kunnissa henkilöstön suoja on oikeastaan ratkaisevasti parempi kuin niissä kunnissa, joissa vain jatketaan entisellään.

Hallitusyhteistyötä kuntauudistuksesta aikaansaatu yhteisymmärrys vahvisti. Suurten ratkaisujen hetkellä hallituspuolueille oli kyky laittaa nurkkakuntainen ajattelu sivuun ja ottaa vastuuta koko Suomesta. Hallituspuolueet tuntevat oman vastuunsa ja pystyvät sovittamaan käsityksiään yhteen. Tämä lupaa hyvää hallitustyön loppusuoralle.

Poliittinen oppositio oli myös mukana uudistusta valmistelemassa – yhdessä Kuntaliiton kanssa. Uudistuksen vaikutukset ulottuvat joka kuntaan eikä kunnassa tunneta hallitus-oppositioasetelmaa. Vaikutukset menevät myös yli yhden ja kahden vaalikauden, joten laajempi sitoutuminen onkin paikallaan. Oppositio ansaitsee kiitoksen vastuullisesta toiminnasta. Ratkaisujen sisältöhän sai niin kokoomuksen, vasemmistoliiton kuin vihreidenkin hyväksynnän. Toivottavasti tämä henki näkyy myös puitelain syksyn eduskuntakäsittelyssä

Laaja yksimielisyys uudistuksen päälinjoista lupaa hyvää myös jatkotyölle. Yksimielisyys helpottaa riittävän taloudellisen pohjan varmistamista uudistuksen läpivientiin. Kuntaliitoksia tukevia porkkanarahoja voidaankin nyt kasvattaa jo seuraavan hallituksen kehysriihen yhteydessä.

Ison uudistuksen käynnistäminen voi lähteä liikkeelle hyvässä hengessä. Toritapaamisissa voidaan tämänkin jälkeen keskittyä itse asian: palvelujen sujuvuuteen.

Eero Heinäluoma, SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme