Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Kyvyttömyyttä hoitaa työllisyyttä ei saa maksattaa kunnilla

Kokoomuksen puheenjohtaja syyttää hallitusta työttömyysongelman sysäämisestä kunnille. Lakisääteinen vastuu työllisyydestä ja työttömien perusturvasta kuuluu valtiolle, huomauttaa Katainen.

Hallituksen epäonnistuminen pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa uhkaa johtaa toimenpiteisiin, jossa valtio siirtää kuntien niskaan työttömyyden rahoitusvastuun. Ennakkotietojen mukaan hallitus vyöryttää ns. Skogin työryhmän esityksillä vastuuta työllisyyden rahoituksesta ja hoidosta kunnille.

Vanhasen hallituksen tärkein tavoite on ollut lupaus 100 000 uudesta työpaikasta tämän vaalikauden aikana. Tässä se on epäonnistunut.. Lupauksen toteutumiseen eivät usko edes hallituksen ministerit. Tilastokeskuksen tällä viikolla julkistaman työllisyyskatsauksen mukaan työllisten määrä oli joulukuussa 2004 täsmälleen sama kuin se oli vuotta aiemmin. Hyvinvointipalveluiden rahoitus ei jatkossa enää onnistu, mikäli työllisyystavoitteen saavuttamisessa epäonnistutaan.

Erityisen vaikeassa asemassa ovat pitkään työmarkkinatuella olleet työttömät. Heidän työllistämisensä vaatii todellisia toimenpiteitä. Myönteistä julkisuuteen vuotaneissa tiedoissa työmarkkinatuen uudistuksessa on pyrkimys työttömien nykyistä selvästi parempaan aktivointiin. Sen sijaan kielteistä on se, että hallitus suunnittelee toteuttavansa tämän lisäämällä selvästi kuntien velvoitteita ja maksutaakkaa.

Kuntien perustehtävä on vastata hyvinvointipalvelujen järjestämisestä. Tulojen maksimoimiseksi kunnat hoitavat myös merkittävällä tavalla elinkeinopolitiikkaa. Ja nyt siis yritetään siirtää kuntien rahoitus- ja järjestämisvastuulle myös työttömyyttä, jota valtio ei ole itse kyennyt hoitamaan. Kunnilla ei ole varaa uusiin tehtäviin niiden taistellessa perustehtäviensä hoitamiseksi.

Kunnilla ei ole käytössä valtion tapaan talous- ja työllisyyspoliittisia instrumentteja. Tässä yhteydessä voi jopa pohtia, mikä on kuntien rooli. Tuottavatko kunnat kansalaisten peruspalvelut vai pakotetaanko ne hoitamaan työllisyyttä ja työttömien perusturvaa, joista lakisääteinen vastuu on selvästi valtiolla.

* * *

Työryhmä esittää työmarkkinatuen rajaamista niin, että 500 päivän jälkeen tuki muuttuu vastikkeelliseksi. Vastikkeellisuus taas tarkoittaa osallistumista aktiivitoimiin eli työhön tai koulutukseen. Jos aktiivitoimista kieltäytyy, putoaa kunnallisen toimeentulotuen piiriin. Perustuslain mukaan toimeentulotuki on ihmisille viimesijainen toimeentulon turva. Ongelmana on mm se, että pitkäaikaistyöttömien työllistäminen julkiselle, puhumattakaan yksityisestä sektorista, on erityisen vaikeaa. Mitä työttömille sopivaa aktivointitarjontaa kunnat voisivat tarjota, jota valtio ei omilla konsteillaan löydä?

Vastikkeellisuusperiaate on sinällään kannatettava, jos vain tarjottavat aktivointitoimet toimivat nykyisiä työllistämistoimia paremmin. Vastikkeellisuus on kannatettavaa myös siksi, että lähitulevaisuudessa kohtaamme työvoimapulan, jolloin avoimia työpaikkoja on tarjolla entistä enemmän.

Hallituksen kaavailema työmarkkinatuen rahoitusmallin uudistamisesitys on ongelmallinen, koska se siirtää rahoitusvastuuta kunnille. Tällä hetkellä työmarkkinatuen noin 900 miljoonan euron kustannukset maksaa valtio. Kuntien vastuulle on nyt siis lankeamassa merkittävää uutta vastuuta toimentulotuen piiriin putoavien työttömien tuen maksamisessa, sekä hyvin vaikeasti ennakoitavaa kustannusvastuuta kuntien omasta aktiivityöllistämisestä.

Kuntien kokemukset valtion kompensaatiolupauksista, joita uudistukseen varmasti sisältyy, eivät ole myönteisiä. Hallitukselta on näemmä jälleen unohtunut kuntien jo nykyään heikot mahdollisuudet järjestää peruspalvelut. On myös omituista, että joulukuussa esitellystä valtionosuusuudistuksesta "unohtui" kokonaan näinkin ison mittaluokan asia.

Järjestelmiä on uudistettava niin, että ne kannustavat aidosti kaikkia työttömiä hakeutumaan työhön mm. siten, etteivät tilapäiset ansiotulot johda uusiin tuloloukkuihin. Vastuun siirtäminen kunnille ei ole uudistus, vaan valtion temppu, jolla luodaan mielikuvia, mutta ei työpaikkoja. Viranomaisten keskinäisestä pallottelusta työttömyyden hoitamisessa voitaisiin nyt siirtyä aitojen työpaikkojen synnyttämiseen.

Jyrki Katainen, puheenjohtaja, Kansallinen Kokoomus rp

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme