Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieras

Lappi ansaitsee...

Vaaleissa valitaan aina yhteiskuntapolitiikan suunta – niin tälläkin kertaa. Nyt näyttää oleva kyse siitä, valitaanko eteenpäin katsova, moderni avoin eurooppalainen yhteiskunta vai käpertyvä, sulkeutuva, eristäytyvä ja yksinäinen impivaaralainen Suomi.

Lappi on Helsingin jälkeen Suomen kansainvälistynein maakunta. Lappi ansaitsee sen, että Suomessa harjoitetaan yhteiskuntapolitiikkaa, joka on eteenpäin katsovaa, eurooppalaiseen yhteistyöhön nojaavaa, avointa tulevaisuuspolitiikkaa.

Euromaiden talouskriisi on vakava asia. Me emme kukaan olisi halunnut sitä. Tässäkään asiassa peruutuspeiliin katsomalla voidaan saada vain oppia tulevaisuuteen, menneitä virheitä ei voida korjata. Nyt on luotava järjestelmä, joka on tulevaisuudessa kestävä.

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki ja neuvotteleva virkamies Martti Salmi kirjoittivat äskettäin (HeSa 7.4.2011) viileän analyysin velkakriisistä ja vakausmekanismin luonteesta. Rahaliiton alusta lähtien eurovaltiot ovat saaneet lainaa lähes samalla korolla. Heikossakaan talouskunnossa olevat maat eivät ole joutuneet maksamaan riskilisää. Näin matala korkotaso on siirtynyt myös yksityisen sektorin luottoihin, lisäten yksityisen sektorin velkaantumista ja kiihdyttäen muun muassa kiinteistökuplan syntymistä.

Puheet sijoittajien vastuusta ovat lisänneet markkinoiden paniikkia ja nostaneet vaikeuksissa olevien euromaiden korkoja entisestään.

Tätä paniikkia ei ole syytä lisätä. Todellisena vaarana on finanssimarkkinoiden jäätyminen ja pankkien välisen luottamuksen lasku. Tämän seuraukset olisivat meille kaikille erittäin ikävät. Maailmanlaajuinen finanssikriisi laski Suomen bruttokansantuotetta 8 prosenttia, eli noin 15 miljardia euroa vuonna 2009. Laskun seurauksena Suomen valtio otti lisää velkaa 30 miljardia euroa pitääkseen yllä hyvinvointiyhteiskunnan palvelut. Siksi on tärkeätä, että nyt kannamme eurooppalaista vastuuta Suomen hyväksi.

Pienintäkään riskiä siitä, että vaihtoehtoinen uhkakuva lähtisi toteutumaan, ei pidä ottaa. Velkasaneerauksen mahdollistaminen nyt on niin suuri muutos, että se pitää saattaa voimaan ilman vakavan häiriön vaaraa, vähitellen. Nykytilanteessa eurovaltion velkasaneeraus käynnistäisi helposti ketjureaktion, jonka vaikutukset Suomeen olisivat arvaamattomat, sanovat Hetemäki ja Salmi.

Lappi on tavara- ja palveluviennistä riippuvainen maakunta. Lappia ansaitsee sen, että talouden vakaus Euroopassa säilyy.

Kestävyysvajetta pyöritetään vaalikeskusteluissa kuin kuumaa perunaa. Vastuullista on kertoa, että julkisessa taloudessa on kustannuksia liikaa suhteessa tuloihin. Ikäsidonnaiset menot lisääntyvät seuraavien parinkymmenen vuoden aikana viitisen prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Pitkäjänteinen saneeraus on pakko aloittaa, kustannuksia on karsittava. Aivan kuten yrityksessäkin, jos kuluja on liikaa suhteessa tuloihin, on aloitettava kulujen leikkaus kilpailukyvyn palauttamiseksi.

Tärkeätä on tehdä toimenpiteitä, jotka lisäävät työn tarjontaa. Se on ainoa tapa lisätä talouden kasvua korjaamaan terveellä tavalla kestävyysvajetta. Työikäinen väestö vähenee seuraavan viiden vuoden aikana sadalla tuhannella henkilöllä. Tuotannon tärkein tekijä eli työpanos supistuu.

Keinoja on. Työttömyysturvan tasoa pitää nostaa mutta samalla sen kestoa lyhentää. Opiskeluaikoja on lyhennettävä luomalla opintolainajärjestelmä, joka antaa lainoista osan tai jopa kokonaan anteeksi, kun opinnoista selviytyy normiajassa tai nopeammin. Johtajuutta, työpaikkojen yhteishenkeä ja töiden järjestelyä on parannettava. Työuran loppupäähän on edelleen luotava kannusteita jatkaa työuraa. Alinta eläkeikää on hiljalleen nostettava ainakin 65 vuoteen.

Täällä Lapissa ansaitsemme sen, että työn tarjonta lisääntyy ja pääsemme nauttimaan vakaasta eurooppalaisesta talouskehityksestä. Emme halua lähteä kantamaan epävarmuuden mukanaan tuomia riskejä.

Verotuksella on kahtalainen vaikutus yhteiskuntaan. Toisaalta sillä vaikutetaan tulonjakoon, toisaalta sillä vaikutetaan talouskasvuun. Vaikka meillä on kestävyysvaje ja se on korjattava, haluan lähteä tekemään korjausta kulujen puolelta.

Veroasteen nostaminen on myrkkyä kasvulle ja työpaikoille. Sitä paitsi meillä on ollut ylijäämäinen vaihtotase jo seitsemäntoista vuotta. Olemme vieneet tavaroita ja palveluja enemmän kuin niitä tuoneet. Suomi on kansantaloutena ylijäämäinen maa, meillä on saatavia ulkomailta. Se tarkoittaa, että rahoitamme ulkomaiden kulutusta ja investointeja.

Meillä on varaa lisätä kansalaisten kulutusta merkittävästi. Ainoa realistinen tapa tehdä se, on verotus. Verotusta keventämällä luodaan lisäedellytyksiä kulutukselle, joka taas lisää talouden kasvua ja pienentää alijäämiä ja kestävyysvajetta.

Pitkien etäisyyksien Lappi ansaitsee keveämmän verotuksen turvaamaan työpaikkoja.

Yrittäjyys on talouden sydän. Vain yrityksissä syntyvät ne tulot, joilla hyvinvointiyhteiskuntaa pidetään yllä. Tarvitaan riskinottoon kannustava verojärjestelmä, joka on keveämpi kuin palkansaajilla. Aloittavaa yrittäjää ei pidä tappaa ennakkoverotuksella heti yritystoiminnan toisena vuonna. Pienten yrittäjien sosiaaliturvaa on kehitettävä samalle tasolle kuin palkansaajillakin on.

Lapin tulevaisuus on yrittäjyyden varassa. Lappi ansaitsee edellytykset ja vahvat kannusteet yrittäjyydelle.

Nykyinen hallitus on tehnyt vahvaa työtä vaikeissa oloissa Suomen menestykseksi. Minusta pääosin nykypohjalle rakentuva vastuullinen hallitus on Suomelle paras. En halua riskiä siitä, että Suomi sulkee itsensä eurooppalaisen kehityksen ulkopuolelle, kyseenalaistaa eurojärjestelmän, alkaa hamuta markkaa takaisin.

Lapissa on mahdollisuuksien maakunta. Lapin merkitys Suomen kansantaloudessa voi kasvaa merkittävästikin. Lappi ansaitsee nykyisen hallituspohjan rungon vahvistamaan tätä kehitystä.

Sunnuntai on vaalipäivä. Nyt kaikki vaikuttamaan Suomen suuntaan!

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme