Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieras

Lappistrategia pikaisesti

Uusi hallitus herättää hämmennystä lappilaisten keskuudessa. Lapista ei ole yhtään ministeriä. Koko Pohjois-Suomesta on vain yksi ministeri, vasemmistoliiton liikenneministeri Merja Kyllönen Suomussalmelta.

Lapin seitsemästä kansanedustajasta vain kaksi edustaa hallituspuolueita. Vasemmistoliitosta valittu kansanedustaja Markus Mustajärvi siirtyi oppositioon harkitsemattomasti tai sitten tekemällä pitkän aikavälin henkilökohtaisen arvion.

Opposition viisi kansanedustajaa toimivat niin kuin oppositiosta toimitaan – lietsotaan epävarmuutta. Perussuomalaisten Hanna Mäntylän puheenvuoro Koillis-Lappi-lehdessä 26.5. ja keskustan Eeva-Maria Maijalan puheenvuoro samassa lehdessä 11.7. ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Uuden hallituksen on pikaisesti näytettävä lappilaisille, että se kehittää myös Lappia voimalla, ymmärtäen sen, että tulevaisuudessa Lapin taloudellinen merkitys koko Suomen kansantaloudessa tulee suhteellisesti kasvamaan. Resurssit ja mahdollisuudet ovet niin huomattavat, että kehittämisen pitää tapahtua hallitusti ja suunnitelmallisesti. Ilman vahvaa ja selkeää strategiaa voi tapahtua korvaamattomia ja pitkäaikaisia vahinkoja.

Lapin liitto ja Lapin kauppakamari ovat omalta osaltaan tehneet hyvää perustyötä.

Hallitusohjelmassa on paljon Lapille tärkeitä ja Lapin tulevaisuuden kannalta merkittäviä asioita. Periaatteellisesti tärkein asia on todettuna yhdessä lyhyessä kappaleessa. ”Alueelliset erot ja erityispiirteet kehityksessä otetaan huomioon. Valmistellaan erillinen Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämisohjelma”.

Tässä, toivottavasti välittömästi alkavassa työssä, Lappistrategialla pitää olla erittäin suuri paino.

Lapin mahdollisuuksien luettelo on hengästyttävän pitkä, mitä se ei ole ollut koskaan ennen. Kaivostoiminta kansantalouden yhtenä uutena tukijalkana, kasvavien puuvarojen hyödyntäminen puurakentamisessa, puutuoteteollisuudessa ja energiatuotannossa, matkailun voimakas kehittyminen kaikilla matkailun osa-alueilla, energiatuotannon lisääminen jo valjastettujen vesistöjen alueilla, tuulivoimapuistosuunnitelmat, Venäjä ja koko Barentsin alue, Arktinen ulottuvuus laajemmaltikin, kylmäteknologia, luonnontuotteiden kehittäminen liiketoiminnaksi, luovat alat…eikä tässä varmaan ole vielä kaikki mainittuna.

Välillisinä vaikutuksina mutta välttämättömyytenä tarvitaan toimivat tietoliikenneyhteydet, liikenne ja kuljetusväylät, asuntorakentamista, palvelustrategiaa, koulutusta, maahanmuuttoa, kansainvälisyyden hyväksymistä.

Ja tietenkin on muistettava alkuperäiselinkeinojen sovittaminen kehittyvään muuhun toimintaan.

Lapin kauppakamarin Pohjoisten alueiden investointiselvityksissä arvioidaan Lapin, Pohjois-Ruotsin, Pohjois-Norjan ja Murmanskin alueiden investointien olevan suunnitelmien mukaan yhteensä 106 miljardia euroa kuluvan vuosikymmenen aikana, edellyttäen, että kaikki suunnitelmat toteutuvat. Puoletkin siitä on paljon!

Kaikista yllämainituista asioista löytyy mainintoja hallitusohjelmassa. Kaivosalan kotimaista omistusta ja kaivosprojektien vauhdittamista edistetään perustamalla kaivosalan hankkeisiin sijoittava ohjelma, sijoitusrahasto tai sijoitusyhtiö.

Käynnistetään metsäalan strateginen ohjelma, tavoitteena muun muassa puun käytön ja puurakentamisen lisääminen. Pienpuun hyödyntämistä energiakäyttöön tuetaan erityisesti paikallisina ratkaisuina. Vesivoiman lisärakentamista edistetään jo rakennetuissa kohteissa, tuotantoa lisätään perkauksilla, tehonnostoilla ja yläveden nostoilla. Tuulivoiman sijoittumista edistetään parhaille ja hyvätuulisille alueille.

Valtioneuvosto lupaa hyväksyä vaalikauden alussa valtakunnalliset aluekehittämisen suuntaviivat ja perustaa aluekehityksen ministerityöryhmän. Hallitus lupaa varmistaa Suomen hyvät liikenneyhteydet Venäjän suuntaan ja ottaa suunnittelussaan huomioon eurooppalaisten liikenneverkkojen kehitystarpeet.

Kansallinen Venäjä-ohjelma päivitetään ja Venäjä-politiikan koordinaatiota varten perustetaan Venäjä-ministerityöryhmä. Lähialueyhteistyötä Venäjän kanssa jatketaan ja uudistetaan.

Petopolitiikkakin on mainittu; suurpetokannat varmistetaan kestävälle tasolle ihmisten ja tuotantoeläinten turvallisuustarpeet huomioon ottaen.

Kunta- ja palvelurakennetta kehitetään kullekin alueelle tarkoituksenmukaisella tavalla, muiden muassa harva asutus ja pitkät etäisyydet huomioon ottaen.

Kaikki nämä poiminnat Lapille tärkeistä asioista ovat suoraan hallitusohjelmasta. Nyt on tärkeätä, että nämä lukuisat ohjelmamaininnat puetaan strategiaksi, jonka mukaisesti voidaan edetä. Lappi on laaja maa ja näkemykset maakunnan sisälläkin menevät ristiin. Rautatieverkon kehittämisessä on erilaisia näkemyksiä ja ennen muuta toiveita.

Selvää on kuitenkin, että Kemijärveltä on yhdessä venäläisten kanssa kehitettävä rautatieyhteys Muurmanskin radalle Kantalahteen. Suomen rajalta puuttuu rautatietä venäjän puolella Alakurttiin noin 70 kilometriä. Kevitsan kaivos tarvitsee Kemijärveltä rautatien Sodankylään. Rautatie palvelee myös Pyhä-Luoston matkailualueita. Pidemmälle tuskin kannattaa lähivuosikymmeninä haaveilla. Länsi-Lappi tarvitsee peruskorjatun rautatieyhteyden Kolariin ja Ylläs-Levin matkailualueille.

Tuulipuistoja ei pidä huiskia yksittäisten ulkomaisten sijoittajien toiveiden ja voitontavoittelun siivittämänä minne tahansa. Matkailun ja kaivostoiminnan tarpeet tulevaisuuden mahdollisuudet on punnittava ja yhteen sovitettava. Matkailu ei voi olla pelkästään alisteinen kaivos-, tai muillekaan toiminnoille.

Koulutusta on pikaisesti kehitettävä vastaamaan tulevaisuuden haasteita. Mutta missä, millä aloilla, kuinka paljon?

Maakunta, jolla on näin paljon annettavaa koko Suomen kansantaloudelle, tarvitsee pikaisesti vahvan, eteenpäin katsovan ja selkeän strategian. Ilman vankkaa strategiaa voidaan helposti tehdä korvaamattomia virheitä.

Työhön tarvitaan vahva maakunnan, maakunnan elinkeinojen, hallinnon sekä korkeakoulujen edustus ja visionäärinen ote. Työhön pitää ryhtyä heti.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme