Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieraat

Lehtomäki: Väärässä paikassa!

Tuntuuko, että olet puoli kesää ollut väärässä paikassa? Töissä silloin kun muut ovat lomalla, etelässä silloin kun aurinko hellii pohjoista? Eipä ihme - sillä hallituskin näyttää ajattelevan, että puoli Suomea on ihan oikealla asialla, mutta väärässä paikassa.

"Liikaa meillä ei ole, mutta ne ovat väärissä paikoissa." Lausunto ei kuvaa rantakuntoa tavoittelevien lomailijoiden arviota ulkomuodostaan, vaikka niinkin voisi luulla. Mikäli lehtitieto pitää paikkansa, edellä olevalla tavalla oikeusministeri Henriksson arvioi Suomen vankilajärjestelmää. Vankipaikkoja on vapaana pohjoisessa, kun taas vangit tulevat pääosin etelästä.

Siispä on käynnistetty suunnitelma lakkauttaa hyviä ja toimivia vankiloita ja varmaankin rakentaa uusia sopivampiin paikkoihin! Onko vankilastakin tullut asiakkaan näkökulmasta lähipalvelu? Ehkä ei - enemmän tuore lausunto kuvastanee laajempaa poliittista ilmapiiriä hallituksen parissa. Keskittämisen ja keskittymisen jatkuvalle kierteelle ei edes haluta tehdä mitään, päinvastoin.

Pitkään Suomessa pidettiin arvona sitä, että ihmiset saavat viime kädessä valita itse, missä haluavat asua. Useimmat suuntaavat työn tai opiskelupaikan perässä jonnekin. Henkisesti hyväksyttyä on ollut vuosikymmenet se, että reunoilta ja pohjoisesta muutetaan työn perässä kaupunkeihin. Siihen ovat reuna-Suomen asukkaatkin tottuneet.

Kun jatkuvan valtion työpaikkojen karsimisen vastapainoksi takavuosina haluttiin hajasijoittaa muutama valtion virasto ja työpaikka pääkaupungista pois, työn perässä lähteminen ei enää ollutkaan luonnollista. Jos helsinkiläisen tutkijan työpaikka muuttaa Kuopioon, puhutaan lähes traagisesta kohtalosta. Jos savolaisen raksamiehen työmaa siirtyy Vieremältä Nurmijärvelle, kyseessä on luonnollinen kehitys.

On se kumma, miten Kainuusta Helsinkiin on lyhyempi matka kuin Helsingistä Kainuuseen - ainakin ajatuksissa.

Nyt karsitaan hallituksen voimin kuntapalveluita suurkuntiin, pikkuteitä pääväyliin ja paikallista koulutusta suuriin keskuksiin. Niin moni asia on väärässä paikassa. Varmemmaksi vakuudeksi pyritään jo jossain päin estämään rakentaminen haja-asutusalueella, ettei vain tulisi uusia asukkaita väärään paikkaan. Vastaavasti tavoitellaan satojen tuhansien uusien asukkaiden virtaa pääkaupunkiseudulle, vaikka nykyisillekään asukkaille ei pystytä järjestämään kohtuuhintaisia asuntoja.

Pelkään pahoin, että moni viettää alkavan viikonlopun valtiovallan näkökulmasta kyseenalaisessa paikassa. Eihän tämä asuinkelpoisten kakkoskotien - joita mökeiksi kutsutaan - systeemi mikään ekotehokkain malli ole. Ja ettei sinne vain ajellakin ihan omilla autoilla bensaa poltellen. Siirtolapuutarha kehä kolmosen sisällä olisi varmaan keskittämispolitiikan näkökulmasta ainoa sallittu vaihtoehto.

Nautitaanpa siis kun vielä voidaan.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot