Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieras

Lipposen arvolinjaus on tervetullut

Jokainen ennustelaitos on ennakoinut selvästi hidastuvaa kasvua tai jopa supistuvaa kansantuotetta. Ilman uusia toimia tämä kehitys tarkoittaisi entistä suurempaa velkataakkaa. Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus edellyttää, että emme jatka velkaantumista lastemme kustannuksella.

Kreikan tie ei ole Suomen tie. Valtion velkasuhteen kasvu on pysäytettävä. Hallituksen kevään kehysriihessä tulemme sopimaan lisäsopeutuksesta eli aiemmin sovitun päälle tulevista säästöistä ja veronkorotuksista.

Talouden sopeuttaminen leikkauksin ja säästöin tekee aina kipeää: tällöin tärkeää on huolehtia oikeudenmukaisuudesta. Oikeudenmukaisuus on myös hallituksen työtä ohjaava arvo. VATT:n selvityksen mukaan tämän vuoden valtion budjetti kaventaa tuloeroja ja pienentää köyhyysastetta. Nostimme pääomatuloverotusta ja muutimme sen progressiiviseksi. Veroja maksetaan aiempaa enemmän maksukyvyn mukaan.

Oikeudenmukaisuuden tulee ohjata myös tulevia lisäsopeutusratkaisuja. Myös kuluneella viikolla hyväksytyn Tuomas Malisen väitöskirjan mukaan ylisuuret tuloerot ovat uhka talouskasvulle ja sitä kautta myös maamme kilpailukyvylle. Rikkaimman väestönosan lisääntyneet tulot eivät suuntaudu kulutukseen, vaan säästämiseen.

SDP:n presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen eilen Porissa esittämä vaatimus keskinäisen solidaarisuuden vahvistamisesta on oikea. Lipponen vaatii suurituloisimmalta kansanosalta vahvempaa panosta hyvinvointivaltion rahoitukseen ja julkisen talouden tasapainottamiseen. Vahvempien on kannettava vaikeina aikoina raskaampi taakka. Vaatimus on eettisesti ja taloudellisesti perusteltu.

Lipposen mukaan suurituloisimpien verotuksen kiristämisellä on vain positiivisia vaikutuksia sekä julkisen talouden tasapainottamiseen että hyvinvointivaltiomme elinvoimaisuuden vahvistamiseen. Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisten veroratkaisujen taakankanto ei voi olla yksinomaan keski- ja pienituloisen palkansaajan tehtävä.

Lipponen antoi tunnustusta hallituksen linjalle pääomatuloveron kiristämiseksi ja progression lisäämiseksi varallisuuden verotuksessa: nämä veroratkaisut ovat kasvattamassa merkittävästi valtion verotuloja ja kaventavat tuloeroja. Hän muistutti, että sama positiivinen vaikutus saatiin aikaan vuonna 1995, kun Lipposen ensimmäinen hallitus nosti Esko Ahon (kesk.) porvarihallituksen laskemaa pääomatuloveroprosenttia 25 prosentista 28 prosenttiin.

Lipposen merkittävä keskustelunavaus oli se, että pääomatulojen ja varallisuuden verotuksen kiristämisen lisäksi myös tuloverotuksen puolella tarvitaan veronkiristyksiä rikkaimman väestönosan veroprosentteihin. Kaikkein suurimmille tuloille olisi hänen mukaansa räätälöitävä ylimääräinen pykälä tuloverotuksessa verotuksen oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi ja hyvinvointipalvelujen rahoittamiseksi. Tämä on yksi kehysriihessä esiin nouseva asia, kun hallitus miettii oikeudenmukaisuutta veropolitiikassa.

SDP:n tavoitteena on hyvinvointivaltion pitkän ajan kestävyyden vahvistaminen oikeudenmukaisella ja työllisyyttä tukevalla tavalla. Kuten syksyllä, on myös nyt keväällä syytä tarkasti seurata kansainvälisen talouden kehitystä ja miettiä, kuinka talouden kasvua voidaan tukea sekä lyhyemmällä että pidemmällä aikavälillä. Julkisen talouden tilanne nousee ja laskee lopulta BKT:n ja työllisyyden kasvun mukana.

Valtiovarainministeriö ennustaa tälle vuodelle vain 0,4 %:n kasvua. Meidän ei pidä omin toimin leikata heiveröistä kasvua. Vientinäkymien heikentyessä kotimaista kysyntää ei tule tyrehdyttää. Välttämättömien kiristämistoimenpiteiden rinnalla onkin huolehdittava tulevan talouskasvun edellytyksistä ja tehtävä rakenteellisia uudistuksia, jotka luovat luottamusta kykyyn tasapainottaa julkinen talous pitemmällä aikavälillä.

Meidän on myös huomioitava vaihteleva suhdannetilanne. Myöhemmin keväällä välitön toimenpidetarve voi hyvinkin kohdistua pikemminkin elvytykseen kuin säästämiseen. Edessämme on tarkan euron paikka. Omissa käsissämme olevat ratkaisut on tehtävä huolella.

Kaikissa oloissa meidän tulee tehdä ratkaisuja, jotka vahvistavat yhteiskuntamme eheyttä. Eheä yhteiskunta on vahva, eriarvoinen yhteiskunta on heikko. On selvää, että vaatimus oikeudenmukaisuudesta tulee keskeisesti ohjata kevään ratkaisuja. On hyvä, että myös presidenttiehdokkaat käyttävät puheenvuoroja tämän arvolinjauksen tueksi.

Jutta Urpilainen

SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme