Mainos
Mainos

Lisää selvityksiä Natosta

Valtiosihteeri Teija Tiilikaisen mielestä Suomella ei ole varaa jättää arvioimatta kehityskulkuja, jotka saattavat vaikuttaa suomalaiseen turvallisuuteen. Myös Natossa riittää suomalaisille laitoksille ja ministeriölle selvitettävää.

Suomessa on viimeiset kymmenen vuotta keskusteltu siitä, saako Nato-jäsenyydestä keskustella vaiko ei. Eduskunnan piiristä tulevista vaatimuksista huolimatta hallitus ei aiempien turvallisuuspoliittisten selontekojen yhteydessä ole teettänyt perusteellista analyysiä Nato-jäsenyyden poliittisesta ja sotilaallisesta merkityksestä. Suomessa ei juurikaan ole pysähdytty pohtimaan esimerkiksi sitä, kuinka Naton mahdolliset jatkolaajenemiset vaikuttavat Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan järjestön ulkopuolella. Yhtä vähälle huomioille ovat jääneet muutokset Naton sotilasrakenteissa, jotka esimerkiksi Norjassa ovat puhuttaneet laajalti.

Muiden kansainvälisten toimijoiden tapaan Natossa on sekä hyviä että huonoja puolia. Hyviin puoliin voidaan lukea Naton kyky sitoa laaja joukko valtioita tiiviiseen sotilaalliseen yhteistyöhön keskenään. Tähän joukkoon kuuluvat yhtä hyvin Naton jäsenet kuin suuri joukko sen ulkopuolisia maita. Nato-kritiikistään huolimatta myös Venäjä osallistuu tähän yhteistyöhön. Nato on ollut yhtä lailla tärkeä instrumentti Yhdysvaltojen ja Euroopan maiden välisen suhteen hoitamisessa. Todennäköistä on, että ilman Natoa nämäkin osapuolet olisivat viimeisten kymmenen vuoden aikana joutuneet vieläkin etäämmälle toisistaan kuin mikä vuosituhannen vaihteen kummallekin puolelle sattuvissa kansainvälisissä kriiseissä oli tilanne. Naton kyky sitoa jäsenmaita yhteistyöhön heijastuu tänä päivänä luonnollisesti Naton kriisinhallintatoiminnassa, joille niiden laajan osallistujapohjan kautta voidaan tuoda vahva uskottavuus kriisialueilla. Nato on myös YK:n tärkeä työrukkanen ja taakan jakaja sen kriisinhallinnassa.

Natolla on luonnollisesti myös omat heikkoutensa, joihin voidaan lukea esimerkiksi sen välinepuolen kapea-alaisuus ja kyvyttömyys irrottautua kylmän sodan imagostaan. Vaikka Nato on kohta jo kahden vuosikymmenen ajan keskittynyt lähes yksinomaan muuhun kuin jäsenmaidensa aluepuolustuksen varmistamiseen, ja vaikka Naton kylmän sodan aikaiset viholliset ovat tänä päivänä sen kumppanimaita, vanha imago säilyy. Naton profiilia nykymaailmassa himmentää lisäksi se, että nykyisten monimuotoisten turvallisuushaasteiden maailmassa Nato on edelleenkin voittopuolisesti sotilasliitto, jonka rakenteita ja järjestelmää leimaa sotilasliitoille tyypillinen strateginen kulttuuri. Maailmassa on luonnollisesti edelleen turvallisuuspoliittisia haasteita, joiden yhteydessä tämä on varsin perusteltua. Toisaalta maailmassa on enenevässä määrin myös niitä haasteita, joiden yhteydessä EU:n tarjoama monipuolinen välinevalikoima takaa paremman lopputuloksen.

Suomi on pieni maa ja maailman muutos on nopea. Meillä ei ole varaa jättää arvioimatta yhtään sellaista kehityskulkua, joka saattaisi jollakin olennaisella tavalla vaikuttaa suomalaisten turvallisuuteen. Näihin kehityskulkuihin kuuluvat pandemiat ja ilmastonmuutos yhtä hyvin kuin ympäristössämme tapahtuva sotilasrakenteiden muutos. Yhtä selvää on, ettei kattavakaan selvitys yksinään voi muodostaa pohjaa itse jäsenyyspäätöstä koskevalle poliittiselle päätöksenteolle. Sen tehtävänä on lähinnä koota yhteen keskeisiä näkökulmia ja kartoittaa niitä pintaa syvemmältä. Suomen turvallisuuspoliittiset valinnat ratkaistaan avoimessa kansalaiskeskustelussa, ei suljetuissa kammareissa.

Ulkoministeriössä tehtävä Nato-selvitys on saanut ylenpalttisesti huomiota osakseen jo valmisteluvaiheessa, mikä kertoo vain siitä, että vastaavanlaisia selvityksiä on vielä aivan liian vähän. Natossa riittää selvitettävää yhtä hyvin ministeriöille, tutkimuslaitoksille kuin kansalaisyhteiskunnan muille toimijoille. Mitä useampia punnittuja näkökulmia saadaan keskusteluun mukaan, sitä vankemmalla pohjalla ovat Suomen valinnat.

Teija Tiilikainen, valtiosihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme