Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Loputkin aidat kumoon!

Kaikkialla maailmassa varaudutaan finanssikriisin jälkeiseen maailmaan. Globalisaatio haastoi kaikki maat kilpailuun uudella tavalla. Suomessa SITRA on käynnistänyt - pitkästä aikaa - seminaariprojektin, jossa haetaan Suomelle uutta elinvoimaa synnyttävää menestysreseptiä.

Tehtävä ei ole helppo. Globalisaatio on osoittanut, että pelkästään hyvällä koulutusjärjestelmällä, tutkimus- ja tuotekehityksellä ja informaatioteknologialla ei enää pärjää. Osaaminen ja Suomen luonto tarjoavat varmasti hyvän lähtökohdan. Koulutusjärjestelmä ja työelämä ovat varmasti uudessa menestystarinassa vahvasti esillä.

STTK:n koulutuspoliittisessa seminaarissa koulutuksen ammattilainen Arvo Jäppinen käytti puheenvuoron koulutuksen hierarkioista. Suomalaisen korkeakoulujärjestelmän pyhä hokema on ollut duaalimalli. Ammattikorkeakoulun synnyttyä on ollut tarve vetää alusta alkaen selkeä raja tiedekorkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen välille. Vähitellen tätä rajaa on höllennetty ja lisätty mahdollisuuksia yhteistyön lisäämiseen kahden organisaation välillä. Ensiksi tukitoiminnoissa, sitten opetuksessa ja lopulta päätyen jopa yhteiseen kampukseen.

Samanlainen raja-aita voidaan usein nähdä myös ammattikorkeakoulun ja ammatillisen opetuksen välillä.

Tällä hetkellä nuorten koulutuksen turvaamiseen liittyy iso haaste. Nuoret tekevät valintoja ammatillisen koulutuksen ja lukion välillä. Viranomaisilla on vaikea koordinoida tehokkaasti koulutusjärjestelmien toimivuutta. Tätä raja-aitaa voisi madaltaa siirtämällä ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus saman viranomaisen johdettavaksi.

Tietenkään koulutusjärjestelmässä ei saa laittaa puuroja ja vellejä sekaisin. Tarvitsemme sekä tieteellistä että työelämään suuntautunutta koulutusta. Yliopistot, ammattikorkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset puolustavat toki paikkaansa. Pirstaloituva yhteiskunta tarvitsee monimuotoista osaamista, mutta syntyykö hyvä lopputulos hierarkioilla.

Koulutuksen hierarkiat siirtyvät työelämään. Perinteisesti erityisesti julkinen sektori on panostanut säädettyihin kelpoisuusehtoihin ja hierarkisiin työyhteisöihin. Säädettyjä kelpoisuusehtoja on juridisesti purettu, mutta edelleen koulutustaso määrittelee liikaa työn organisointia. Toki monilla aloilla, kuten terveydenhuollossa, tarvitaan kelpoisuusehtoja, joilla turvataan laatu ja asiakkaan turva.

Yksityinen sektori elää jatkuvassa kilpailussa. Se on joutunut tarkastelemaan koulutuksen merkitystä ehkä enemmän koko työyhteisön osaamisen ja joustavien tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen tähtäävien työmenetelmien kautta. Menestyvät yritykset eivät voi tuijottaa koulutustasoihin ja työn hierarkioihin, jos mielivät kestävään menestykseen. Hetkelliset kvartaalivoittajat ovat ehkä oma juttunsa.

Koulutuksen ja työelämän hierarkiat siirtyvät yhteiskunnan arkeen. Asuntoalueiden syntymisessä, alueellisissa ratkaisuissa ja palvelujen käyttämisessä sekä monissa muissakin arjen valinnoissa yhteiskunnan hierarkiat määräävät kehitystä.

Maailma pienenee ja yhteiskunta pirstaloituu. Ihmiset verkottuvat uusilla tavoilla. Facebook ja muut uudet verkostot keräävät satoja miljoonia ihmisiä yhteen. Uuden verkottumisen voimaa ei pidä väheksyä. Syntyvätkö uudet verkostot ja ystävyyspiirit koulutusasteiden perusteella? Kysytäänkö facebookissa ensimmäisenä koulutusta ja asemaa organisaatiossa? Vai ratkaisevatko aivan muut asiat valinnat?

Suomalaisen peruskoulun kansainvälinen menestys on upea tarina. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on perustunut koulutukseen. Syntyisikö seuraava suomalainen menestystarina poistamalla koulutusjärjestelmän ja työelämän turhat raja-aidat? Voisi vaikka tuottavuus ja työyhteisön hyvinvointi lisääntyä. Generoisiko koulutusjärjestelmien yhteistyö lisää osaamista?

Globalisaatio kaatoi kansallisvaltioiden väliset raja-aidat. Nyt on aika kaataa loputkin aidat. Pistetään pystyyn kansallinen aitojen kaato -hanke!

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme