Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Luovaa otetta taloudenpitoon

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen mukaan myös talouspolitiikassa voi harjoittaa luovaa ajattelua. Hän pohtii, otetaanko talouden kehitys annettuna vai pyritäänkö löytämään toimenpiteitä, joilla luodaan edellytyksiä parempaan. Hän muistuttaa myös, että synkkien pilvien takaa pilkahtaa myös suuri mahdollisuuksien polku.

Tulevaisuutta pitää rakentaa mutta tämä velanotto on vähän huono homma.

Suunnilleen näin voi tiivistää puhemies Niinistön viimeisimmät kommentit Suomen talouspolitiikasta. Hallitukselle tuli talouspolitiikkaan terveisiä – taas kerran.

Aika monien kommenteissa kuuluu takana kapea "kamreerimainen" ajattelu. Olosuhteet ovat nämä ja sen vuoksi pitää tehdä tämä. Innovatiivisempaa olisi pohtia, miten olosuhteisiin voidaan vaikuttaa. Siihen hallituksen talouspolitiikka pyrkii. Myös talouspolitiikassa voi harjoittaa luovaa ajattelua.

Hallituksen talouslinja on selkeä. Samaa ei voi sanoa hallituspuolue kokoomuksesta. Voisiko ehdottaa, että puhemies Niinistö ja valtiovarainministeri Katainen sulkeutuisivat johonkin piilopirttiin etsimään kokoomuksen kadonnutta yhteistä talouspoliittista näkemystä ja tulisivat ulos vasta kun valkoinen savu piipusta nousee?

Talousnäkymät ovat nyt "sumuiset", kuten sanonta kuuluu. Erityisen haastavaksi Suomen tilanteen tekee se, että tämän talouslaman kanssa kamppaillessamme huoltosuhde maassamme muuttuu radikaalilla tavalla. Myös taloustieteilijöiden välillä näyttää vallitsevan suurta erimielisyyttä siitä, mikä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on kestävän velkaantumisen taso.

Siksi talouspolitiikka on nimenomaan politiikkaa.

Laman jälkeiset kasvumahdollisuudet arvioidaan toisenlaisiksi, kuin ne olivat ennen lamaa. Erityisesti työvoiman väheneminen näyttäisi leikkaavan mahdollisuudet muutamaa prosenttia suurempaan kasvuun. Tähän perusuraan pohjautuvat myös valtiovarainministeriön näkymät lähivuosille ja siitä eteenpäin.

Politiikan kysymys on se, otammeko me tämän kehityksen vain annettuna – kuin lumisateen tammikuussa. Vai pyrimmekö löytämään toimenpiteitä, joilla voimme luoda edellytyksiä johonkin parempaan kuin ankea perusura antaa aihetta odottaa?

Tästä mahdollisuuksien luomisen ajattelumaailmasta kumpuaa pääministeri Vanhasen alkutalvesta lanseeraama kasvualoite, "Työtä Suomessa". Sen käynnistämisestä on sovittu hallituksen puolivälin tarkastelussa ja kehysriihessä. Emme ajattele, että pitää vain sopeutua siihen, mitä tuleman pitää, vaan että aktiivisin toimenpitein pyrimme muokkaamaan paremmaksi sitä, mikä nurkan takana on.

Velkaantuminen itsessään on toki iso ja vakava asia. Se on näinä aikoina kuitenkin perusteltu vaihtoehto, sillä akuutin talouslaman hoidon tärkein poliittinen tavoite on torjua massatyöttömyyden syntyminen. 90-luvun poliitikot muistavat minua paremmin, miten vaikeaa kerran revähtänyt työttömyys on saada laskuun.

Synkkien pilvien takaa pilkahtaa myös suuri mahdollisuuksien polku. Maailmanlaajuisesti panostetaan entistä ympäristöystävällisempään teknologiaan ja kestävään kasvuun. Niiltä markkinoilta löytyy siivuja myös suomalaisten hyödynnettäväksi. Jos onnistumme, ympäristön lisäksi myös työväki kiittää.

Ensi- ja seuraavan vuosikymmenen kasvun eväitä voidaan rakentaa oikeilla panostuksilla esimerkiksi innovaatiotyöhön. Selvää on, ettei lisävelkaantuminenkaan voi jatkua loputtomiin, vaan on löydettävä tasapainotila, joka kestää myös nykyistä ikääntyneemmän väestörakenteen oloissa. Siinä tasapainotilassa tarvitaan enemmän työpanosta. Ei se yksistään mukavilla ratkaisuilla tule löytymään.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme