Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Maailman luonto kaipaa euroja

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki muistuttaa, että luonnonsuojelu maksaa.

Luonnon monimuotoisuus on mosaiikki. Läheltä katsottuna huomaa helposti vain yhden korren ja leppäkertun siihen takertuneena. Kauempaa kokonaisuus alkaa hahmottua. Kasvi- ja eläinlajien kirjo, elinympäristöjen monipuolisuus ja maiseman moninaiset tasot kätkevät sisäänsä mitä erilaisempia yksityiskohtia. Nämä yhdessä muodostavat sen, mitä ym-märrämme luonnon monimuotoisuudella.

Alkuvuonna julkistetussa tutkimuksessa Suomesta todettiin löytyneen lähes 1500 uutta lajia, joista 185 kuvattiin uutena myös tieteelle. Valitettavasti tulos ei kuitenkaan kerro lajien kirjon lisääntymisestä, vaan se osoittaa varmuudella ainoastaan tiedon lisääntymisen.

Tieto on lisääntynyt myös kansainvälisesti, eikä se tuota vain iloisia uutisia. Maailman luonnonsuojelujärjestön tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että vuosien 1970-2005 välisenä aikana luonnon monimuotoisuus on vähentynyt 27 prosentilla. Meillä ei kuitenkaan ole yksiselitteistä käsitystä siitä, mitä kaikkea olemme menettäneet.

Vakavat uutiset eivät saa lamauttaa, vaan päinvastoin kannustaa rivakoihin toimenpiteisiin. Luonnossa kaikki liittyy kaikkeen, ja siksi keskustelu monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämisestä linkittyy läheisesti myös ilmastonmuutokseen. Näin myös ensi viikolla Bonnissa, missä kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen osapuolet kokoontuvat ministeritasolla pohtimaan uusia askeleita kansainvälisen luonnonsuojelun saralla.

Luonnonsuojelu maksaa. Tämä pitää muistaa samalla ymmärtäen, että monesti toimettomuus ja peruuttamattomat muutokset maksavat vielä enemmän. Suomessa meillä on erinomaisia kokemuksia siitä, miten luontoarvoja voidaan turvata myös vapaaehtoisuuden periaatteella. Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metso osoittautui jo kokeilu-vaiheessa tehokkaaksi tavaksi lisätä suojelualueita siellä, missä niillä on eniten arvoa. Onnistuneesta kokeilusta otettiin oppia ja alkukeväästä ohjelma saatiin todenteolla käyntiin.

Olennainen tekijä Metson menestystarinassa on, että suojelusta on myös maksettu metsänomistajille korvaus. Sama periaate toimii myös kansainvälisesti. Yhteisen asiamme takia meidän on saatava suojelun ja kestävän metsätalouden piiriin niitä "maailman keuhkojen alueita", jotka nyt ovat vaarassa tuhoutua. Mutta jotta riittävät luontoarvot saadaan suojeltua, on niistä maksettava oikeudenmukainen korvaus. On selvää, että myös Suomen on omalta osaltaan oltava näissä kansainvälisissä suojelutalkoissa mukana.

Monimuotoinen luonto pystyy sopeutumaan paremmin ilmastonmuutoksen jo nyt aiheuttamiin muutoksiin. Monimuotoinen luonto myös auttaa kielteisen kehityskulun torjuntatöissä. Jälleen kerran vaaditaan meiltä suomalaisiltakin mielen avaruutta: ei riitä, että kannamme huolta siitä mitä omasta ikkunastamme näkyy. Niin kauan kuin samalla pallolla muiden kanssa ollaan, pitää kantaa ripaus vastuuta myös koko pallosta. Se on meidänkin etu.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki, (kesk.)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme