Mainos
Mainos

Ville Niinisto

Nettivieras

Maailman tärkein asia

Suomessa käytiin juuri kunnallisvaalit ja Yhdysvaloissa presidentinvaalit. Monista tärkeistä asioista keskusteltiin ja väiteltiin, mutta tulevaisuutemme ja hyvinvointimme kannalta tärkeimmästä asiasta vaiettiin vaalitenteissä. Ilmastokeskustelu on loistanut julkisessa keskustelussa lähinnä poissaolollaan viime ajat.

Ehkä yllättäen ilmastonmuutosta ja sen valtavia riskejä ovat nyt nostaneet esille suuret taloustoimijat. Maailmanpankki julkaisi viime viikolla raportin (http://climatechange.worldbank.org/content/climate-change-report-warns-dramatically-warmer-world-century), jossa se varoittaa ilmastonmuutoksen katastrofaalisista seurauksista, mikäli kunnianhimoisiin toimiin ei ryhdytä.

Maailmanpankki varoittaa, että nykyisellä kehityksellä maapallon lämpötila nousee jopa neljä astetta, mikä johtaa ruokapulaan, ekosysteemien ja luonnon monimuotoisuuden tuhoutumiseen sekä hengenvaaralliseen merenpinnan nousuun.

Myös suuri talousmedia Bloomberg Businessweek kirjoitti Yhdysvaltoja ja Väli-Amerikkaa koetelleen Sandy-hirmumyrskyn aikana näyttävästi kansijutussaan: ”It’s Global Warming, Stupid” (http://www.businessweek.com/articles/2012-11-01/its-global-warming-stupid). Bloomberg halusi tehdä selväksi lukijoilleen, että Sandyn kaltaiset hirmumyrskyt ovat juuri sitä, mitä ilmastonmuutoksesta seuraa. Yhdysvalloissa vakuutusyhtiöt ovat olleet niitä, jotka ovat parhaiten olleet valmistautuneita ilmastonmuutoksen aiheuttamiin kustannuksiin ja muutoksiin yhteiskunnissamme.

Maailmanpankin varoitus ilmaston lämpenemisestä, johon sopeutumisesta ei voida olla varmoja, alleviivaa pian alkavan Dohan ilmastokokouksen merkitystä. Itse olen lähdössä kokoukseen viikon kuluttua ja tällä hetkellä EU päättää linjoistaan kokousta varten.

EU:n on pystyttävä toimimaan sen puolesta, että eri maiden sitoumuksia nostetaan päästöjen vähentämiseksi heti ja että vuonna 2015 solmittavaksi sovittu sitova sopimus päästövähennyksistä on riittävän kunnianhimoinen. EU:n sisällä jarrumiehet eivät voi estää EU:n etenemistä, vaan määräenemmistön maista pitää riittää EU:n tavoitteiden eteenpäin viemiseen.

Dohassa ei voida enää jäädä tuloksetta, kuten on käynyt monena vuotena aiemmin. Paikoilleen ei voida jäädä myöskään kotimaassa. Ympäristöministeriö on valmistelemassa parhaillaan ilmastolakia päästövähennysten mahdollisimman tehokkaaksi toteuttamiseksi, vihreän talouden rakentamiseksi ja ilmastonmuutoksen sopeutumisen merkityksen korostamiseksi. Tänä vuonna perustamani tutkijoista koostuva Ilmastopaneeli totesi juuri ilmestyneessä raportissaan, että ilmastolaki tarjoaisi vahvan kehyksen ilmastonmuutoksen torjunnalle.

Ilmastolain etenemisen lisäksi kotimaisten päästövähennysten kunnianhimon tasoa on nostettava. Tätä tavoitetta on edistettävä vahvasti ilmasto- ja energiastrategian päivittämisen yhteydessä. Viimekertaisen strategian virhettä, jossa energiankulutusennusteita liioiteltiin työ- ja Elinkeinoministeriössä ydinvoimalahankkeiden perustelemiseksi, ei tule toistaa.

Tällä kertaa on satsattava vahvasti energiatehokkuuteen ja energiansäästöön sekä uusiutuvaan energiaan. Siksi valmistelussa ollaan hahmoteltu uusia tavoitteita puhtaiden energioiden edistämiseksi vuoteen 2025 mennessä aiempaa voimakkaammin, samalla kun kivihiilestä luovutaan ja muiden fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttöä vähennetään.

Ilmastotutkijat ja ympäristöjärjestöt ovat jo vuosien ajan kertoneet meille, että nyt on viimeiset hetket kääntää ilmastopäästöt laskuun. Nyt tähän joukkoon ovat liittyneet monet suuret taloustoimijat. Vaikuttaakin siltä, että viimeisinä jarrumiehiksi ovat jääneet kansallisvaltiot, jotka eivät kykene sopimaan keskenään maailman pelastamisesta.

Meidän on nyt viimeistään vaihdettava poliittinen realismi luonnontieteelliseen realismiin. Ihmiskunta ansaitsee talousjärjestelmän, joka kestää myös lapsillemme - eikä varasta hyvinvointiamme heiltä ja yhteiseltä maapalloltamme.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme