Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Mäenpää: Tuottavuus uuteen tarkasteluun

STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mukaan tuottavuutta mitataan nykyisin ainoastaan työn tehokkuuden lisäyksellä, mutta yhteiskunnan kannalta olisi tarkoituksenmukaisempaa ottaa tehokkuuden lisäämisen ohella huomioon lopputuotteen arvon lisäys ja työn vaikuttavuus.

Viime syksynä käyty työmarkkinakierros oli monella tavalla poikkeuksellinen. Liittokierros oli erityisesti teknologiateollisuuden toive ja työnantajien yleisempänä tavoitteena kierroksella oli paikallisen sopimisen lisääminen.

Ällistelyn aihe viime syksyn kierrosta arvioitaessa on ollut se, että julkinen sektori ei jäänyt jälkeen yksityisen sektorin palkkaratkaisuista. Julkinen sektori tarvitsee tulevaisuudessa osaavaa ja koulutettua työvoimaa tuottamaan kansalaisille laadukkaita hyvinvointipalveluja. Ei ole aivan vähäinen arvo alan houkuttelevuudelle sillä, millaista palkkaa siellä maksetaan.

Valitettavasti julkisten alojen palkkaratkaisuissa palkkausjärjestelmien ja organisaatioiden kehittäminen jäi vähemmälle huomiolle. Mielestäni palkkaratkaisuun olisi voinut julkisella sektorilla kytkeä enemmänkin palkkausjärjestelmien uudistamista, tuloksellisuutta ja tuottavuutta. Osa rahoista olisi voitu suunnata työyhteisöjen kehittämiseen ja sitä kautta paremman tuloksen aikaansaamiseen.

Julkisen sektorin työpaikoilla - kunnissa ja valtiolla - eletään samaa rakennemuutosta kuin yksityiselläkin sektorilla. Ammatit muuttuvat, välineet kehittyvät, osaamisvaatimukset kasvavat ja eriytyvät. Nyt ongelma on, että järjestelmät eivät riittävästi salli eroja henkilökohtaisessa palkkauksessa.

Kun palkitaan, pitää osata perustella, miksi palkitaan. Palkitseminen on johtamisen väline ja sillä pyritään tiettyyn tavoitteeseen. Palkitsemisesta on oltava selkeä suunnitelma, sen toimivuutta on seurattava, epäkohtiin puututtava ja palkitsemisen käyttöä tuettava. Henkilöstö on otettava mukaan palkitsemisen suunnittelemiseen ja kehittämiseen. Mallia tärkeämpää on, että kokonaisuus toimii.

Jos palkitaan tuloksellisesta tuottavuudesta, organisaation pitää kyetä erottamaan tuloksellisuuden ja tuottavuuden kehittyminen. Julkisella sektorilla tämä ei ole aivan yksinkertaista. En luule olevani väärässä kun väitän, että valtion tuottavuusohjelma on tosiasiassa henkilöstöleikkuri. Joskus henkilöstön vähentäminen voi olla perusteltuakin, mutta tuottavuusohjelman varjolla esitetyt luvut henkilöstön vähentämistarpeista ovat täysin ylimitoitettuja, katsoipa asiaa mistä kulmasta tahansa.

Kuten avoimella sektorilla, myös julkisella sektorilla pitäisikin ottaa käyttöön laaja tuottavuuskäsite.

Nyt mittaamme tuottavuutta pelkästään työn tehokkuuden lisäyksellä, mutta koko yhteiskunnan kannalta - palveluyhteiskunnan kehittyessä ja laajentuessa - olisi tarkoituksenmukaisempaa ottaa tehokkuuden lisäämisen ohella huomioon lopputuotteen arvon lisäys ja työn vaikuttavuus. Silloin saisimme myös sekä avoimen että julkisen sektorin tuottavuuskehityksen paremmin vertailtavaksi ja palkitseminenkin saisi uusia ulottuvuuksia.

Laaja tuottavuuskäsite palvelisi koko kansantaloutta. Sen avulla selvitettäisiin työn yhteiskunnalliset vaikutukset ja tuotannon tuloksen arvo kuluttajalle ja tuotantovälineen omistajalle.

Aineettomassa taloudessa keskeisiä ovat innovaatiot sekä uudet tuote- ja palvelukonseptit. Tällöin innovointikyvyn vahvistaminen nousee arvoon arvaamattomaan. Tämä edellyttää, että työntekijät voivat hyvin, kokevat työyhteisönsä mielekkääksi ja ovat luovaan ajatteluun virittyneitä. Helppoa se ei ole, varsinkaan yhteisöissä, joiden arkipäivää leimaavat kiire, kiristyvät tulosvaatimukset ja niukkenevat resurssit.

On koottava olemassaoleva tutkimus yhteen ja arvioitava, miten työelämän laadun kehittäminen vaikuttaa työn tuottavuuteen ja miten sitä voitaisiin hyödyntää tuloksellisuutta mitattaessa. On arvioitava, minkälaiset mittarit työn tuottavuuden mittaamisessa ovat oikeita, kun työelämä ja työn tekeminen muuttuvat. Toisin sanoen: jos tulevaisuuden työelämässä korostuu aiempaa enemmän esimerkiksi työyhteisöjen luovuus ja innovatiivisuus, työn tuloksellisuutta ei voida mitata ainoastaan määrällisillä mittareilla.

Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme