Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Metropolihankkeelle selvitysmies

Metropolialueen sosiaalidemokraatit ylsivät historialliseen suoritukseen tällä viikolla. Antti Kalliomäen johdolla työskennellyt metropolityöryhmä pääsi yhteisymmärrykseen metropoliohjelmasta Sykkivä sydän, jossa esitetään sitovan ja demokraattisen päätöksenteon lisäämistä metropolitasolla. SDP on ainoa suuri puolue, joka on valmistellut kokonaisvaltaisen esityksen metropolialueen kehittämisestä. Esityksen mukaan metropolialueelle on perustettava demokraattinen valtuusto, jonka toimivaltaan kuuluisi maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä päättäminen.

Sosiaalidemokraattien mielestä metropolialue kohtaa niin valtavia haasteita, että vapaaehtoinen kuntien välinen yhteistyö ei enää riitä. Alueet uhkaavat eriytyä toisistaan, asumisesta on muodostumassa kehityksen pullonkaula ja yhdyskuntarakenteen hajautuminen on ratkaisematta. SDP:n mielestä tarvitaan uutta avointa valmistelua, lisää demokratiaa sekä kuntien sitouttamista koko metropolialueen kehittämiseen.

Tuomalla demokraattisen päätöksenteon metropolitasolle voimme vaikuttaa yhdyskuntarakenteen eheyttämiseen, vuokra-asuntopolitiikan parantamiseen, maahanmuuttajien asumisen järjestämiseen, liikennejärjestelmän kehittämiseen sekä kansainvälisestä kilpailukyvystä huolehtimiseen. SDP:n tavoitteena on metropoli, jossa asuminen on kohtuuhintaista, ihmiset viihtyvät ja jossa on helppo liikkua.

Metropolin kilpailukyky edellyttää, että alue kehittyy tasapainoisesti yhteiset voimavarat hyödyntäen. Metropolialueen on erotuttava muiden maiden metropolien joukosta ja panostettava omiin vahvuuksiinsa. Sosiaalidemokraattien tavoitteena on, että 16 kunnan metropolista kehittyy dynaaminen, kansainvälinen ja suvaitsevainen alue, joka houkuttelee investointeja ja ulkomaista osaamista puoleensa.

Metropolialueen kehittäminen on kansallinen asia, koska alue kilpailee samassa sarjassa mm. Tukholman, Kööpenhaminan, Pietarin, Tallinnan ja Hampurin kanssa. SDP:n mielestä metropolihallinnon perustamisesta on päätettävä jo seuraavien vaalien jälkeen hallitusohjelmaneuvotteluissa.

Nykyinen porvarihallitus laati kauniita kirjauksia metropolipolitiikasta hallitusohjelmaansa, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Kokoomuksen ministerit ovat olleet haluttomia ryhtymään yhtään mihinkään. Olisi luontevaa, että keskustan puheenjohtaja ja kunta- ja hallintoministeri Mari Kiviniemi ottaisi nyt ohjat käsiinsä ja asettaisi Osmo Soininvaaran selvitysmieheksi valmistelemaan metropolihallinnon perustamista.

Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme