Mainos
Mainos

Mihin katosi EU:n tulevaisuuskeskustelu?

EU:n kehittäminen taloudellisena ja poliittisena unionina kärsii siitä, että unionin puitteissa tehdyistä lupauksista ei tarvitse samoissa puitteissa kantaa poliittista vastuuta. EU-visionäärit kantavat vastuuta vain ja ainoastaan kotiyleisöjensä edessä.

Lähes päivälleen viisi vuotta sitten Saksan ulkoministeri Joschka Fischer lausui Berliinin Humboldt yliopistossa avaussanat Euroopan tulevaisuutta koskevalle keskustelulle. Keskustelussa, johon useat EU:n poliittiset johtajat myöhemmin liittyivät, puhuttiin uudella avoimuudella unionin demokratiasta, perustuslaillisuudesta ja kansainvälisestä potentiaalista. Tulevaisuuskeskustelun rohkeita visioita kiiteltiin laajalti. EU:n katsottiin tarvitsevan kyseistä profiilin kohotusta myös edessä olleen laajentumisen siivittämiseksi.

Visiot ovat nyt viiden vuoden ikäiset, ja osa niistä on kirjattu tällä välin valmisteltuun sopimukseen Euroopan perustuslaista. EU:n profiili ei kohonnut pysyvämmin, vaan monet visioiden esittäjistä koettavat parhaillaan estää unionia uppoamasta kotimaidensa poliittisessa kuohunnassa.

EU ei näytellyt keskeistä roolia Ison-Britannian parlamenttivaaleja edeltäneissä poliittisissa kampanjoissa. Hallituksen strategiana oli päinvastoin EU-asioiden mahdollisimman tehokas sulkeminen vaalikampanjoiden ulkopuolelle. Menettelyn hintana oli jo aiemmin annettu lupaus erillisen kansanäänestyksen järjestäminen unionin perustuslaista. Kansanäänestyksen ajoittaminen myöhäisimpään mahdolliseen ajankohtaan oli taktinen veto. Muiden maiden myönteisistä tuloksista toivottiin vetoapua Britannian EU-kriittisen kotiyleisön edessä.

Tämän päivän tilanteessa vetoavun saaminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Eurooppa-aatteen vetovoima ei ole entisellään edes sen synnyinsijoilla Saksassa tai Ranskassa. Saksalaisia rasittaa ajatus koko EU:n maksumiehiksi joutumisesta tilanteessa, jossa omakin talous on ahdingossa. Työttömyyden ollessa 12 % tasolla unionin laajentumista, ja siitä mahdollisesti seuraavaa halvan työvoiman tuloa Saksan työmarkkinoille, ei tervehditä ilolla. Maan sosiaalidemokraatteja uhkaa - pitkälti taloustilanteen takia – tässä kuussa ensimmäinen tappio 39 vuoteen Nordrhein-Westfalenin paikallisvaaleissa. Tappiota on jo ehditty pitää enteellisenä ensi vuoden liittopäivävaaleja ajatellen. Euroopan unioni, joka perinteisesti on nähty Saksassa mahdollisuutena maan kansainvälisen profiilin ja vaikutusvallan kannalta, on yllättäen muuttunut painolastiksi.

Ranskassakin EU:n perustuslain hohto on himmentynyt sen muututtua maan sisäpoliittisissa kuvioissa Euroopan suuruuden symbolista markkinakapitalismin ilmentymäksi. Kritiikki ammentaa voimansa aikataulullisista yhteensattumista. Perustuslaki, jonka piti siivittää unionia sen suureen laajentumiseen, saa yllättäen kärsiä sekä tapahtunutta että edessä olevaa laajentumista kohtaan tunnetusta vastustuksesta. Perustuslaki, jonka Ison-Britannian EU-kriitikot ovat nähneet johtavan Ranskan johtoasemaa korostavaan suurvalta-unioniin, on ranskalaisten kriitikoiden silmissä muuttunut Ranskan kutistuneen valta-aseman symboliksi. Ranskalaisilla perustuslain kannattajilla on ollut täysi työ pitää perustuslaki irrallaan siihen liitetyistä muista epäsuosituista hankkeista.

Mihin siis tulevaisuuskeskustelun visiot paremmasta EU:sta katosivat ? Hieman kärjistäen voisi sanoa, että visiot haihtuivat ilmaan jo poliittisten johtajien matkustaessa Brysselistä kotiyleisöjensä eteen. EU:n kehittäminen taloudellisena ja poliittisena unionina kärsii siitä, että unionin puitteissa tehdyistä lupauksista ei tarvitse samoissa puitteissa kantaa poliittista vastuuta. EU-visionäärit kantavat vastuuta vain ja ainoastaan kotiyleisöjensä edessä. Tällä areenalla EU-lupauksista hankkiudutaan eroon, mikäli ne kääntyvät taakaksi johtajien poliittiselle asemalle. EU:n tulevaisuusprosessi on osoittanut konkreettisesti, kuinka kahtia jakautunut unionin poliittinen järjestelmä on. EU:n perustuslain perspektiivi on 50 vuotta, mutta kansallinen poliittinen perspektiivi on vain vaalikauden mittainen.

Teija Tiilikainen

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme