Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Mihin unohtui Pohjoinen ulottuvuus?

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoman mielestä nykyinen hallitus on unohtanut EU:n pohjoisen ulottuvuuden. Heinäluoma kehottaakin hallitusta aktivoitumaan pohjoisen ulottuvuuden asioissa varsinkin nyt, kun EU on saanut uusia jäsenia Baltian maista.

Heinäluoma, Eero

Ystäväni korkealla valtionhallinnon virkapaikalla oli tavatessamme kovin huolissaan siitä, miten Suomi tänään huolehtii omista aloitteistaan ja eduistaan Euroopan unionissa. Hän oli pitkään seurannut pohjoista ulottuvuutta koskevaa Suomen toimintaa ja pelkäsi, että aikaisempien vuosien aikana tehty työ on hyvää vauhtia sammaloitumassa.

Suomi taisteli vuonna 1999 EU:n politiikan viralliselle työlistalle Pohjoinen ulottuvuus –käsitteen. Tarkoituksena oli luoda uusi yhteistyömalli Itämeren ja pohjoisen Euroopan ympärille. Yhtenä johtoajatuksena oli EU:n resurssien ja mielenkiinnon ylläpitäminen täällä Pohjolassa ja Venäjän integrointi eurooppalaiseen taloudelliseen ja muuhun kanssakäymiseen.

Taustalla oli menestyksellinen esimerkki etelästä. EU:ssa oli pitkään rakennettu Välimeri-ohjelmaa. Se on ollut EU:n Etelä-Euroopan maille tärkeä ja sen kautta myös Välimeren eteläosan arabimaat on vedetty mukaan kaikkia hyödyttävään kanssakäymiseen. Ohjelma on taloudellisestikin alueelle merkittävä, koska se on mahdollistanut myös EU:n resurssien suuntaamisen. Ja yksi välillinen seuraus on tietysti ollut tietty alueen maiden yhteenkuuluvuuden lisääntyminen, joka sekin on näkynyt EU:n päätöksenteossa.

Pohjoisen ulottuvuuden aloite oli Suomelta sinällään mestarillinen ja juuri sitä politiikkaa, jolla unionissa voidaan saada muut kiinnostumaan meille tärkeistä asioista. Omien ajatusten eteenpäinvienti unionissa vaatii kumppaneita – ja siihen pohjoisen ulottuvuuden käsite sopii hyvin.

Pohjoisen ulottuvuuden sateensuojan alla on tähän mennessä jo tehty töitä mm. energia- ja ympäristöhankkeissa. Energia-alueella suuri kysymys on Itämeren halki kulkeva kaasuputki, jolla olisi suuri merkitys myös Suomen monipuoliselle energiahuollolle ja joka voisi samalla toimia koko Itämeri-yhteistyön symbolina. Ympäristöhankkeissa Pietarin, Itämeren ja Kuolan alueet ovat tärkeitä koko Pohjolan ekologiselle tulevaisuudelle. Naapurissamme sijaitsevien Venäjän ydinvoimaloiden turvallisuuden parantaminen on luonteeltaan koko Euroopan hyvinvointia ja turvallisuutta koskettava asia.

Hallitusvaihdoksen jälkeen pohjoisen ulottuvuuden hyödyntämisessä on ollut kovin hiljaista. Kaukaa katsoen näyttää kuin vanha kylvötyö olisi jätetty varsinaiseen erämaan rauhaan. Tämä siitä huolimatta, että itse tavoite löytyy Vanhasen hallituksen hallitusohjelman ensimmäiseltä sivulta. Baltian maiden ja Puolan liityttyä unioniin olisi kuitenkin uuden aloitteellisuuden paikka.

Hallituksen pitäisi aktivoitua pohjoisen ulottuvuuden asioissa. Energia- ja ympäristöhuollon sekä liikenteen hankkeita pitäisi nyt viedä eteenpäin kovalla sitoutumisella. Kyseessä on suoraan myös suomalaisen elinkeinoelämän edut ja suoranaiset työmahdollisuudet. Pohjoinen ulottuvuus voisi osaltaan poikia niitä arvokkaita työpaikkoja, joita niin Suomi kuin koko Pohjola ja Baltiakin kaipaavat. Pohjoisen ulottuvuuden edistäminen olisi siis myös konkreettista työllisyyspolitiikkaa.

Unionin sisällä pohjoisen ulottuvuuden ajatus on saanut lisääntyvässä määrin ystäviä. Eri EU-elimet ovat sisällyttäneet asian omiin ohjelmiinsa. Euroopan investointipankki ja sen tuore varapääjohtaja Sauli Niinistö ovat lähtökuopissa valmiina osaltaan tukemaan tämän alueen investointeja. Ajankohta huutaakin nyt idean alkuperäisen ajajan, Suomen, uusia aloitteita.

Pohjoinen ulottuvuus on esimerkki aloitteesta, joka toteuttaa käytännössä ”Enemmän Euroopasta” tunnusta. Kun sosialidemokraatit veivät tätä kansallista hanketta eteenpäin jo edellisen hallituksen aikana, ei asiassa pitäisi olla mitään poliittista ristiriitaa hallituksen sisälläkään. Hallituksessa pitäisi jonkun ryhtyä nyt unilukkariksi, jotta aikaisempina vuosina tehdyt kylvötyöt voisivat kantaa satoa.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme