Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Mikä mättää Euroopassa?

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK julkisti tällä viikolla TNS Gallupilla teetetyn tutkimuksen, jossa suomalaisia pyydettiin arvioimaan Euroopan unionia. Tulokset eivät ole EU:n kannalta kovin imartelevia. Tutkimuksesta voi tehdä johtopäätöksen, että kansalaiset eivät koe EU:ta läheiseksi, vaan unioni jää etäiseksi eikä sen merkitystä pidetä kovin suurena.

Positiivisena asiana koettiin yhteinen raha, suhteellisen alhainen korkotaso ja matkustamisen helppous. Vastaajat arvioivat, että myönteisimmin EU on vaikuttanut yritysten toimintaedellytyksiin.

Onkin totta, että Euroopan unionia on viime vuosina kehitetty yhtenäisenä markkina-alueena. Taloudellisessa mielessä EU on ollut menestystarina, historiallisessa mielessä myös suuri rauhanohjelma. Suomalaisille yrityksille ja sitä kautta Suomen taloudelle uusi markkina-alue on antanut kasvun mahdollisuuksia. Tämä on luonut Suomeen työpaikkoja, vaikka globalisaatio onkin niitä samanaikaisesti myös vienyt. Yhteinen valuutta on toiminut talouden myllerryksessä ainakin tähän asti vahvempana kuin aikoinaan Suomen markka.

Kun Suomi aikanaan liittyi unioniin, liittymiseen löytyi useita perusteluja. Liittymisellä Suomi sitoutui länteen ja länsimaiseen demokratiaan. Suomelle ratkaisu oli voimakkaasti myös turvallisuuspolitiikkaa. Uuden markkina-alueen sekä laajentumisen uskottiin vahvistavan Suomea kasvuun.

Näin onkin käynyt. Eurooppa ja eurooppalaisuus ovat myös tulleet lähemmäksi Suomea ja matkustaminen Euroopassa koetaan hyväksi ja helpoksi asiaksi.

Brysselin päätöksenteon byrokraattisuus, puuttuminen direktiiveillä epäolennaisiin asioihin, poliittiset vaikeudet saada uutta perussopimusta aikaan ja joidenkin jäsenmaiden lipeäminen yhteisistä linjoista ovat vieneet uskoa integraation onnistumiselta. Ehkä myös se tosiasia, että EU:n jäsenmaiden talouksien ja sosiaaliturvan välillä vallitsee syvä kuilu, vie uskoa yhteiseltä politiikalta ja kehottaa hoitamaan asiat itse täällä koto-Suomessa.

Maailman kaupan vapautuminen, rajojen kaatuminen ja globalisaatio ovat kuitenkin pysyvästi muuttaneet maailmaa. Enää emme voi ratkaista asioita kotikutoisesti, vaan meistä kaikista on tullut maailmankansalaisia. Tämä tarkoittaa mahdollisuuksia, mutta myös lisääntyvää vastuuta.

Euroopassakin tarvitaan vahvaa politiikkaa ratkomaan tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita. Ympäristö, turvallisuus, maahanmuutto, talouskriisi: kaikki edellyttävät globaaleja ja eurooppalaisia ratkaisumalleja. Parempi on olla pienenäkin maana vaikuttajana EU:ssa kuin seistä syrjässä seuraamassa maailman muuttumista. Tämänhetkinen poliittinen ja taloudellinen tilanne tarjoaa EU:lle mahdollisuuksia nousta taloudellisena ja poliittisena toimijana uuteen kukoistukseen. Suomella on tässä panoksensa annettavana.

EU:n kannattaisikin nyt keskittyä integraation syventämiseen ja talouskriisin jälkeiseen uuteen maailmaan. Ehkä myös kansalaisnäkökulmaa, demokratian toimivuutta, vahvempaa yhteistä talouspolitiikkaa, yhdenmukaisempaa verotusta ja työelämän parempia pelisääntöjä tarvitaan, jotta suomalaiset uskovat tulevaisuudessa EU:n merkitykseen. EU voisi tulevaisuudessa keskittyä enemmän EU-kansalaisten koulutusjärjestelmien ja osaamisen kehittämiseen. Uusi maailma tarvitsee myös eurooppalaista tiede- ja tutkimuspolitiikkaa sekä uusia innovaatioita.

Poliitikoille EU antaa vahvan haasteen: jos suomalaiset poliitikot haluavat olla tulevaisuudessa eurooppalaisia poliitikkoja, EU:n asiat tulee tuoda politiikan pöydälle ja julkiseen keskusteluun ihan eri tavalla kuin nyt. Kansallinen politiikka tulee nähdä EU-politiikan osana, EU:ta ei pidä nähdä kansallisena vaan Euroopan rakentamisen asiana ja USA:n ja EU:n suhdetta pitää tarkastella positiivisten mahdollisuuksien kautta.

Poliitikot jotka halajavat Impivaaraan ja uskovat, että maailmassa voi vielä piiloutua rajojen taakse, tekevät isänmaalle karhunpalveluksen!

Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme