Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Mikä on SDP:n linja - ja kuka sitä oikein vetää?

Sen jälkeen kun Eero Heinäluoma valittiin helmikuussa demareiden ryhmäjohtajaksi, puheenjohtaja Jutta Urpilainen on hävinnyt lähes olemattomiin. Jollei oppositiojohtajaa näkisi eduskunnassa päivittäin, voisi melkein luulla hänen häipyneen politiikasta. Linjaukset ovat haihtuneet kuin lumikinokset kevään tieltä.

Kaikki kysyvät nyt kaikesta Heinäluomalta. Mitä mieltä SDP on perustuslakiuudistuksesta? Mitä SDP ajattelee veroista? Miten mennään YLE-uudistuksen kanssa? Heinäluoma vastaa, Heinäluoma kysyy ja Heinäluoma riitelee hallituksen suuntaan. Saa nähdä, kuka johtavan oppositiopuolueen pääministeriehdokas ensi vuoden vaaleissa oikein on.

Varsinkin näin tasa-arvon päivänä toivon, että puheenjohtaja Urpilainen ei enää ajattele kuin valintansa yhteydessä: puolueen pääministeritehtävän voi antaa puolueen (kulloisellekin) vahvalle miehelle.

Kahdet rattaat ovat joskus käteviä politiikan käytössä, mutta on vaikea tietää kummat määräävät, jos ne näyttävät menevän eri suuntiin. Ja sellaista meno demareissa nyt on. Energiapolitiikka on viimeisin esimerkki siitä, että puoluejohtajan ja ryhmäjohtajan välissä on yhä leveämpi piennar. Suunta on nyt niin erilainen.

Heinäluoman monitaitoisuutta osoittaa, että tässä tilanteessa hän on kuin huomaamatta ristiriidassa jopa itsensä kanssa.

Ilmasto- ja energiastrategian uusiutuvan energian lisäämistavoitteet hyväksyttiin vajaa vuosi sitten. Tuolloin Sdp vaati uusiutuvan energian lisäämiseksi uutta teknologiaa, poliittisia päätöksiä sekä rahoitusratkaisuja. Ryhmäpuheessa demarit myös muistuttivat hallitusta tuulivoiman käyttämättömästä potentiaalista ja puun käytön lisäämisestä.

Puheenjohtaja Urpilainen on tuon jälkeen useita kertoja korostanut Vihreän kasvun tarjoamia mahdollisuuksia ja voimakkaiden panostusten tarvetta tuon kasvun aikaansaamiseksi. Lokakuussa hän asetti pitkän aikavälin tavoitteeksi kokonaan uusiutuviin perustuvan energiantuotannon ja totesi, että "Suomen suhteellinen etu löytyy tällöin metsien ja biomassan hyödyntämisestä".

Näitä linjauksia katsellessa voi todeta, että Sdp näyttäisi tukevan hallituksen ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Mutta mitä nyt sitten tapahtuukaan?

Ryhmäjohtaja Heinäluoma asettui tällä viikolla hyvin varaukselliselle kannalle sekä tuulivoiman että metsäbiomassan energiahyödyntämisen lisäämiselle. Hän peräänkuuluttaa uskottavaa ohjelmaa uusiutuvien käytön lisäämiseen - hyvin tietäen, ettei se synny nykyoloissa ilman merkittäviä tukivälineitä - mutta vastustaa samalla uusia tukimuotoja tuulelle ja puuenergialle.

Vielä jokunen vuosi sitten valtiovarainministeri Heinäluoma tuki täysillä uusiutuvien ja päästöttömien energiavaihtoehtojen pitämistä energiantuotannossa etusijalla. Onko jäljellä nyt vain jälkimmäinen - ja siinäkin "päästötön" -sanan taakse kätkeytyy toinen, kansalaisten paljon paremmin ymmärtämä termi: ydinvoima?

Jotta voisimme hallituksessakin huomioida opposition näkemykset, siellä pitäisi olla jokin näkemys. Mieluiten yhteinen. Ainakin yhden puolueen sisällä.

Energiakeskustelu uhkaa taas lähiviikkoina typistyä pelkäksi ydinvoimaksi. Ei sieltä tule kuin osaratkaisu, suuntaan tai toiseen. Ydinvoiman määrästä riippumatta Suomi on sitoutunut tuottamaan uusiutuvilla energialähteillä 38 % loppukulutuksesta tämän vuosikymmenen lopussa.

Sen toteuttamiseksi tarvitaan uusia toimia. Ja niitä hallitus parhaillaan valmistelee.

Jopa puuenergiaan saattaa hyvinkin olla löydettävissä malli, joka ei vie jalostusteollisuuden tarvitsemaa ainespuuta polttouuniin. Oikeanlainen puuaines oikeaan käyttöön. Metsähakkeen käyttötavoitteiden toteutuminen tarkoittaa myös mittavia, oppositionkin peräänkuuluttamia myönteisiä työllisyysvaikutuksia.

Ei se mikään salaisuus ole, ettei energiaratkaisujen tekeminen ole hallituksessa helppoa. No ei kai se ole ihmekään - neljän puolueen koalitio sentään! Ei näytä linja syntyvän helpolla oppositiossakaan, edes yhden puolueen sisällä.

Paula Lehtomäki

ympäristöministeri (kesk.)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme