Mainos
Mainos

Miltä Venäjä näyttää 10 vuoden kuluttua?

Tiistaina järjestettiin Pääministerin Venäjä-foorumi, joka kokosi yhteen parisataa Suomen eturivin Venäjä-tuntijaa liike-elämästä, akateemisesta maailmasta, mediasta sekä poliitikoista ja virkamiehistä. Toista kertaa järjestetty foorumi pohjaa hallituksen 2009 tekemään Venäjä-toimintaohjelmaan.

Tällä kerralla pohdittiin muun muassa sitä, miltä Venäjä voisi näyttää kymmenen vuoden kuluttua, ja mitä se Suomen näkökulmasta tarkoittaisi. Pääpaino oli talousnäkymissä ja kansalaisten liikkuvuuteen liittyvissä asioissa kuten viisumikysymyksissä. Kukaan ei tietenkään osaa tarkasti ennustaa, miten kehitys Venäjällä etenee, mutta foorumissa koetettiin kuitenkin hahmotella tulevaisuuden vaihtoehtoja.

Venäjän johdossa puhutaan paljon uudistumisesta, modernisaatiosta, millä tarkoitetaan ennen kaikkea sitä, että talouden rakenteita pyritään luomaan ja korjaamaan nykypäivän vaatimuksia vastaaviksi. Tämä on ymmärrettävää ja tervetullutta; liiallinen raaka-aineriippuvuus ei ole hyvä asia. Tällä hetkellä energiasektori tuottaa 20 % maan bruttokansantuotteesta, 50 % federaation budjettituloista, ja 2/3 vientituloista. Talouden rakenne on liian yksipuolinen.

Positiivisen tulevaisuusskenaarion mukaan modernisaatiopolitiikan toimeenpano etenee, talouden rakenteita saadaan kehitettyä ja mm. WTO-jäsenyyden seurauksena liike-elämän toimintaympäristö paranee. Venäjän ja EU:n yhteistyö eri aloilla tiivistyy ja niiden välillä solmitaan vapaakauppasopimus. Venäläiset yritykset altistuvat enenevässä määrin kansainväliselle kilpailulle, mikä pidemmällä aikavälillä parantaa niiden kilpailukykyä. Samalla on mielestäni selvää, että modernisaatio ei ole mahdollista, jos huomio kohdistetaan vain talouteen. Esimerkiksi oikeusvaltiokehityksen vahvistaminen on välttämätöntä.

Pessimistisessä skenaariossa hyviä aikeita ei saada konkretisoiduksi ja modernisaatiohankkeet jäävät sanojen tasolle. Venäjä pysyy ensisijaisesti raaka-aineiden tuottajana ja yhteiskunta on maailmanmarkkinahintojen heilahteluille altis. Ylimääräistä byrokratiaa ja yhteiskunnan toimintaa vaivaavaa korruptiota ei saada vähennettyä, eikä tarpeellisia parannuksia infrastruktuuriin saada tehtyä.

Emme tiedä, miten käy, ja millaiseksi talouskehityksen malli Venäjällä muotoutuu. Toivomme tietysti ensimmäisen mallin toteutumista ja naapurille hyvinvointia. Siitä mekin hyödymme. On joka tapauksessa selvää, että Venäjän markkinat pysyvät jatkossakin kaikkine ominaispiirteineen ja haasteineen siinä määrin houkuttelevina, että suomalaisyritysten on syytä olla niiden kehityksessä mukana. Suomella on usealla alalla erityisosaamista, jolle on Venäjällä kysyntää. Meillä on myös pitkä kokemus siitä, miten Venäjällä toimitaan. Uskon, että jatkossakin talous on Suomen ja Venäjän suhteiden keskeisin sektori.

Vuonna 2009 järjestetyn ensimmäisen Venäjä-foorumin aiheena oli Suomen ja suomalaisten Venäjä-osaaminen, eikä aiheesta ollut tarkoitus tällä kerralla erityisemmin puhua. Toisin kävi. Venäjä-osaamiseen – ja sen puutteeseen – kiinnitettiin jälleen huomiota useissa puheenvuoroissa. Erityisesti oltiin huolestuneita venäjän vähäisestä osaamisesta Suomessa. Sitä tarvittaisiin lisää koko maassa ja erityisesti Itä-Suomessa. Kyse ei kuitenkaan ole ensisijaisesti siitä, että tarvittaisiin lisää suuri määrä kielitieteilijöitä, vaan siitä, että suomalaisilla eri alojen ammattilaisilla olisi osaamista myös venäjän kielessä. Venäjän tunteminen ja tietäminen ei myöskään rajoitu kieleen. Mielestäni Venäjä-osaamisessamme olisi muutenkin päivittämistä. Kuten eräs foorumin esiintyjistä osuvasti totesi, suomalaiset nuoret taitavat tuntea esimerkiksi Bangkokin paremmin kuin lähitienoomme ainoan metropolin, maailman arkkitehtonisiin helmiin kuuluvan Pietarin, jonne nykyään pääsee junalla kolmessa ja puolessa tunnissa.

Venäjä on omaperäinen ja kiinnostava maa. Siihen kannattaa tutustua. Suomelle se on lisäksi aina tärkeä.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme