Mainos
Mainos

Juha Sipila

Nettivieras

Muuntokoulutus työllistämisen keinovalikoimaan

Hallitus on haastavassa tilanteessa myös työllisyyspolitiikan osalta. Talousmittarit ovat olleet jo pidempään alaspäin, mutta viimeisten tilastojen valossa hallituksen työllisyystavoitteetkin ovat karkaamassa. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja alentaa työttömyys viiteen prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä. Huhtikuun tilastojen mukaan työttömyys on nyt 8,8 %, kun se edellisvuoden huhtikuussa oli 8,4%. Työllisyysaste on 68,7%. Kirittävää siis on.

Työelämän vaatimukset muuttuvat nopeasti ja arvioidaan, että tulevaisuudessa työntekijä voi joutua vaihtamaan ammattiaan jopa seitsemän kertaa työuransa aikana. Yritysten ja toimialojen elinkaaret lyhenevät ja ainoastaan muutos näyttää olevan pysyvää.

Meidän on sopeuduttava tähän uuteen tilanteeseen ja haettava uusia malleja työsuhteiden synnyttämiseksi. Olen puhunut pitkään kokeiluyhteiskunnan puolesta, jossa on tarpeeksi luovuutta ja rohkeutta kokeilla uusia toimintatapoja. Elinikäisen oppimisen tarve haastaa meidän nykyisen järjestelmän.

Vaikka oppisopimuskoulutuksen perusidea on hyvä, yritykset pitävät sitä liian byrokraattisena ja kalliina työnantajalle. Yritykset eivät ole olleet siitä myöskään erityisen innostuneita, koska se on työsuhdeperusteinen eikä koulutussuhde. Oppisopimuskoulutuksen suosio onkin jäänyt Suomessa vaatimattomaksi ja siksi tarvitsemme laajaa keinovalikoimaa työpaikkojen synnyttämiseksi huonontuvassa tilanteessa.

Aikanaan hyväksi koettuja malleja ei kannata vieroksua. Omassa yrityksessäni aikanaan koulutettiin uusia työntekijöitä työvoima- ja opetusviranomaisten sekä oppilaitosten kanssa räätälöidyillä muuntokoulutusohjelmilla. Koulutimme vuoden mittaisilla kursseilla toisten alojen työttömistä insinööreistä radiotekniikan insinöörejä. Lyhyemmillä, noin neljän kuukauden mittaisilla ohjelmilla koulutettiin jonkin muun alan tutkinnon omaavista työttömistä elektroniikan kokoonpanijoita. Kaiken kaikkiaan koulutusohjelmien avulla työpaikan yrityksessä sai yli 200 henkilöä. Koulutus tapahtui koulutussuhteessa ja työsuhde solmittiin vasta muuntokoulutuksen päättyessä.

Muuntokoulutus sanana on jäänyt elinikäisen oppimisen varjoon, mutta nyt mielestäni työllisyystilanteen huonotessa kaikkia keinoja tarvitaan. Koulutussuhteessa tapahtuva lyhyt muuntokoulutus voisi olla täsmäkeino saada työvoiman tarjonta ja kysyntä kohtaamaan nykyistä paremmin. Muuntokoulutusjakson jälkeen uusi työntekijä on täsmäkoulutettuna valmis suoraan yrityksen tehtäviin. Koulutus tarjoaa yhden nopean tavan sopeutua työelämän muuttuviin vaatimuksiin. Samalla on tietysti pidettävä huolta siitä, ettei se korvaa yrityksen normaalia henkilöstön koulutusta tai vesitä oppilaitosten velvollisuutta pysyä ajan hermolla ja kouluttaa työelämän muuttuviin vaatimuksiin soveltuvia työntekijöitä.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme