Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Nopeita toimia tarvitaan

Kevään ylioppilasjuhlat lähestyvät vinhaa vauhtia ja ruusu on nyt suosionsa huipulla kevään vaihtuessa kesäksi. Juhlia viettävät myös reilut 40 000:ta nuorta, jotka saavat toukokuun lopussa ammattitutkintonsa valmiiksi.

Työvoimatoimistojen ovipumput ovat pian kovilla, kun nuoret ammattiosaajat etsivät työpaikkaa itselleen. Tänä vuonna eräiden arvioiden mukaan jopa joka kolmas nyt valmistuva nuori joutuu valmistumaan työttömyyskortistoon.

Nyt valmistuvien nuorten takana on vähintäänkin 12 vuoden ja monessa tapauksessa jopa 16 vuoden opintoputki. Unelmien täyttymys - opintoputken päättyminen ja ammattitutkinto - uhkaa muuttua työttömyyden myötä suureksi pettymykseksi.

Näin ei tarvitsisi olla. Sdp ajoi 1980-luvulla lävitse ajatuksen nuorten yhteiskuntatakuusta. Yhteiskuntatakuun idea oli taata jokaiselle alle 24-vuotiaalle työ-, koulutus- tai harjoittelupaikka. Perusajatus oli yksinkertainen: viime kädessä yhteiskunnalle on halvempaa käyttää rahaa kouluttamiseen ja vaikka tuettuun työpaikkaan kuin maksaa joutilaisuudesta.

Järjestelmä toimi aikoinaan hyvin. Ahon hallitus lopetti yhteiskuntatakuun 1990-luvulla aikana, jolloin sitä olisi erityisesti tarvittu.

Työministeri Tarja Filatov teki paljon töitä sen puolesta, että edellisessä hallituksessa voitiin yhteiskuntatakuun idea palauttaa. Hänen aikanaan päästiinkin tilanteeseen, jossa yhdeksän kymmenestä nuoresta sai työ-, koulutus- tai harjoittelupaikan kolmen kuukauden sisään työvoimatoimistoon ilmoittautumisesta. Tässä on esimerkkiä nykyhallitukselle ja sen työministerille.

Helsingin Sanomat julkisti tänään hallituksen oman muistion työllisyystilanteesta. Se on karua kertomaa. Työllisyysmäärärahat on lähes 90-prosenttisesti jo käytetty ja rahat ovat loppumassa kolmen TE-keskuksen alueella kesäkuun loppuun mennessä. Uudellamaalla, Satakunnassa ja Hämeessä ei pystytä tämän jälkeen enää työttömiä auttamaan muuten kuin lämpimällä kädenpuristuksella 15 minuutin pikatapaamisessa.

Helsingin Sanomien juttu kertoo myös sen, että hallituksella on selvä tieto omien toimien riittämättömyydestä: "Uusia palkkatukipäätöksiä, uusia starttirahapäätöksiä ja uusia työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen hankintoja ei voida enää tehdä" ja "Muilla alueilla tilanne vaikeutuu heinäkuun lopussa."

Hallitus on hyvää vauhtia lykkäämässä työllisyyspäätöksiä ensi syksyyn. Jos todellakin lisäbudjetti annetaan ensi syksynä, ei se ehdi auttaa tähän vuoteen ollenkaan, eikä siten myöskään valmistuvia nuoria.

Maan hallituksessa aika näyttää nyt menevän shampanjalasien kilistelyssä.

Työministeripuolue vihreät kävivät ministeri Cronbergin johdolla oikein puoluevierailulla Stockmanin shampanjabaarissa viime viikolla. Tällä viikolla maan koko hallitus juhli Hämeenlinnassa Ruotsin porvarihallituksen kanssa niin, että perinteinen eduskunnan kyselytuntikin jouduttiin siirtämään iltaan. Tuon tapaamisen tarkoituksena oli pitää hauskaa, kuten ulkoministeri Stubb julkisuuteen sanoi. Samaan aikaan maan taloustilanne on lähinnä vapaassa pudotuksessa, lomautettujen ja työttömien määrä kohisten kasvaa ja minkäänlaisia korjaustoimia ei ole näkyvissä eikä nähtävissä.

Nuorten auttamiseen tarvittavat toimet ovat nyt juuttuneet hallituksen sisäiseen riitelyyn ja arvovaltapeliin. Niinkin yksinkertaista asiaa kuin lisäbudjetin antamista ei saada aikaiseksi. Eduskunnassa hallituspuolueiden edustajat sanovat syyksi, että valtiovarainministeri ei ole saanut papereitaan järjestykseen. Jos lisäbudjettia ei anneta lähipäivinä, on seurauksena kesän aikana kymmenillä tuhansilla kasvava työttömien joukko.

Oppositio kysyy lisäbudjetin ja todellisten toimien perään välikysymyksen uhalla. Perustellusti.

Nuorten tulevaisuusnäkymät synkkenevät nyt nopeaa tahtia.

Pitkäaikaistyöttömien joukko kasvaa ja monia lomautettuja uhkaa kesän aikana lomautusten muuttuminen irtisanomisiksi.

Perjantaina julkistetut tiedot tuotannon supistumisesta edelleen kymmenen prosentin luokkaa ovat karmeaa luettavaa. Talous on ollut nyt koko alkuvuoden lähinnä vapaassa pudotuksessa.

Tuoreimmat luvut kertovat samalla hallituksen elvytyspolitiikan pahasta epäonnistumisesta. Rakentamisen ja teollisuuden supistuminen on jo levinnyt myös palveluihin. Viimeiset tiedot kertovat synkästä kehityksestä myös kaupassa.

Kaupan myynti on maaliskuussa tippunut 15 prosenttia vuodentakaiseen.

Hallituksen puheet ostovoimasta ja kotimaisesta kysynnästä ovat osoittautumassa juuri niin tyhjäksi kuin oppositio viime syksynä ennusti.

Hallituksen talousstrategia pettää nyt joka nurkaltaan. Kaksi vuotta sitten päätetyille veroalennuksille laskettu virtuaalielvytys ei toimi ja seuraukset näkyvät talousluvuissa ja kohoavissa työttömyysluvuissa.

Hallitus haaskaa veronalennuksiin vaalikauden aikana yli 10 miljardia. Jos edes osa tuosta summasta olisi käytetty suoriin työllisyystoimiin ja kuntatalouteen, emme olisi vapaassa pudotuksessa, ihmisille löytyisi töitä ja kuntapalvelut toimisivat. Kuntien talousahdinko näkyy jo nyt työllisyydessä, sillä kunnat ovat ottaneet kärkipaikan työvoiman vähennyksessä. Kuntien työllisyys on heikentynyt kaksinkertaista vauhtia yksityiseen sektoriin nähden, kun hallitus pitää tietoisesti kuntataloutta ahtaalla.

Huonoja uutisia tulee päivittäin yrityselämästä. Konkurssien määrä on kasvanut alkuvuonna 30 prosenttia. Hallituksen strategia luvata suhdannelainoitusta menettää merkityksensä, kun verottaja ajaa vanhasta muistista maksuvaikeuksiin joutuneita yrityksiä konkurssiin. Pekkarisen käsi lupaa lisää rahaa ja Kataisen käsi ottaa sen konkurssihakemuksen uhalla pois.

Kokoomuslainen talouspolitiikka niittää nyt satoa. Keskusta ja vihreät piipertävät vieressä ilman todellista vaikutusta päätöksiin. Jos hallitus ei nyt tee nopeasti käännettä, on edessä työttömyyden nousu uusille satatuhatluvuille vielä tämän vuoden aikana.

Työttömyyden kasvaessa vapaasti ja verotulojen ehtyessä kasvaa myös velkaantumisen ongelma. Nyt syntyvää laskua tullaan maksamaan takaisin pitkään.

Käänteellä on kiire. Työllisyyttä tukevasta ja nuoria auttavasta lisäbudjetista pitää aloittaa vielä tämän toukokuun aikana.

Kirjoittaja on Sdp:n kansanedustaja ja entinen valtiovarainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme