Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Noppapeliä Natolla?

Hallituksen ulkopoliittinen linja testataan ulkoministerin valinnassa, eikä valinta saa olla poliittisen nopanheiton kohde, sanoo SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma. Heinäluoma patistaa hallituspuolueita löytämään yhteisen linjan.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen lähtee seuraavaksi kokoamaan porvarihallitusta vihreillä vahvistettuna. Vaikka hallitus saa hyvän taloudellisen perinnön, odottavat uutta hallitusta myös isot haasteet: työllisyyskehityksen jatkaminen, suomalaisille tärkeiden julkisten palvelujen vahvistaminen, kansakunnan ikääntymiseen vastaaminen, ihmisten turvallisuudesta huolehtiminen kaiken muutoksen keskellä ja ilmastomuutoksen haasteeseen tarttuminen.

Porvarihallitus saa perinnökseen hyvin hoidetun talouden ja hyvässä kunnossa olevan valtiontalouden. Valtion velan kansantuoteosuus on puolitettu 70 prosentista alle 35 prosenttiin. Velkaa pitäisi edelleen vähentää, jotta sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus voisi toteutua ja varautuisimme pienenevien työikäisten ikäluokkien haasteeseen.

Toisaalta vahva talous ja paraneva työllisyys antavat mahdollisuuksia huolehtia ihmisten tarpeista. Edellytyksenä tietysti on, ettei kaikkia lisätuloja jaeta pois veroalennusten kautta. Veropolitiikassa pitäisikin nyt säilyttää maltti. Olisi syytä tunnustaa, että liikkumatila on selvästi vähäisempi kuin päättyneellä vaalikaudella. Samalla on erityisen tärkeätä, että verotuksen liikkumatilaa käytetään mahdollisimman tarkasti työllisyyttä tukevalla tavalla. Näin voimme säilyttää sen talouden myönteisen kehän, jolla olemme viimeisen vuosikymmenen olleet. Uuden hallituksen verolinjaukset antavat osaltaan suuntaa siihen, millaista työllisyyskehitystä voimme odottaa.

Onnistuminen työllisyydenhoidossa ratkaisee myös tämän hallituksen mahdollisuudet tehdä vastuullista ja kansalaisten tarpeet huomioivaa politiikkaa. Hallituksen uskoa itseensä ja tulevaisuuteen mitataan siinä, asettaako uusi hallitus itselleen ja kansakunnalle konkreettista työllisyystavoitetta. Työttömyyden puolittaminen Lipposen hallitusten aikana ja viime hallituksen tavoite 100 000 uudesta työpaikasta ovat olleet eräänlaisia piiskoja, jotka ovat pakottaneet hallituksia pitämään pääasiat kirkkaana mielessä. Löysyys työllisyystavoitteissa voi johtaa myös löysään työllisyyspolitiikkaan.

Hallituksen pitäisi aloittaa työnsä laajan työllisyysohjelman laatimisella. Siinä tulisi asettaa neljän vuoden työllisyyspolitiikan linjaukset ja kutsua sen tekemiseen myös eri etujärjestöt mukaan. Ohjelma tulisi laatia jo kesän aikana. Seuraava tärkeä työllisyysetappi onkin syksyllä kokoavan tuloratkaisun aikaansaaminen. Talous- ja työllisyyskehitykselle pitkäaikaisen tuloratkaisun aikaansaanti on tärkeätä ja siinä hallituksen tulisi laittaa itsensä täysillä peliin. Tasa-arvotupoa todella tarvitaan, mutta siinä tavoitteessa hallitukselta tarvitaan johtajuutta ja osaamista.

Yksi mielenkiintoinen asia on, millaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa jatkossa tehdään. Hallituspuolueiden vastaukset tunnustelijalle kertovat neljästä erilaisesta linjasta: kokoomus kannattaa Nato-jäsenyyttä, keskusta kannattaa Nato-optiota, rkp selvittäisi jäsenyyden etuja ja haittoja ja vihreät ei lausu asiasta mitään.

Hallituspuolueiden tehtävänä on nyt löytää edessäolevissa neuvotteluissa yksi yhteinen linja ja sille toteuttajat. Muutoin tulee pientä suurempi sekaannus. Hallituksen ulkopoliittinen linja testataan ulkoministerin valinnassa. Tämä valinta ei saa olla poliittisen nopanheiton kohde. Ulkoministerin esiintymisistä syntyy kuva Suomen linjasta käytännössä joten tätä valintaa seurataan erityisellä mielenkiinnolla niin kotimaassa kuin muuallakin.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa pyrkimys laajaan kansalliseen yksimielisyyteen on edelleen kestävä lähtökohta. Siksi toivonkin, että uusi hallitus ensi töikseen asettaa parlamentaarisen seurantaryhmän valmistelemaan seuraavaa puolustus- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Tämä selontekohan pitäisi antaa jo ensi vuonna eduskunnalle ja sen pitäisi viitoittaa seuraavien vuosien turvallisuuspolitiikan kehittämisen linjat.

Vihreät ovat hallituspuolueiden mielenkiintoisin ryhmä. Vihreät halutaan porvariyhteistyöhön mukaan pehmentämään hallituksen ulkoista kuvaa. Miten vihreät käytännössä onnistuvat saamaan puumerkinsä hallituksen työhön, se nähdään ohjelmaneuvotteluissa.

Oppositiolla on demokratiassa tärkeä rooli. Se on hallituksen toiminnan valvoja ja vaihtoehdon tarjoaja. SDP ei kuitenkaan julista etukäteen porvarihallitusta epäonnistuneeksi. SDP tulee tekemään vahvaa mutta rakentavaa politiikkaa myös oppositiosta käsin. Jos hallitus ottaa työllisyystavoitteet tosissaan ja jos se on valmis panostamaan kaikille suomalaisille tärkeisiin julkisiin palveluihin, hallitus voi saada tukea myös oppositiosta. Siksi mielenkiinto onkin nyt hallitusohjelman valmistelussa ja siinä, miten eri hallituspuolueet saavat tämän ohjelman tekemisensä omat tavoitteensa lävitse.

Eero Heinäluoma, SDP:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme