Mainos
Mainos

Anni Sinnemaki

Nettivieraat

Nuorille paikka kolmessa kuukaudessa

Tänään julkaistiin ministerikauteni viimeiset työllisyysluvut. Suunta on edelleen kohti parempaa: työttömiä työnhakijoita on reilut 25 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työllisyys on myös parantunut koko Suomessa ja lähes kaikissa ammateissa. Tuleva hallitus saa siis aloittaa työnsä varsin kohtuullisissa olosuhteissa.

Hyvä tavoite seuraavalle hallitukselle on se, että pidetään mahdollisimman pitkään kiinni siitä työttömyyden laskun tahdista, johon nyt on päästy. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että nuorisotyöttömyys jatkaa laskuaan suhteellisen ripeällä tahdilla. Kun aloitin työministerinä kesäkuussa 2009, nuoria työttömiä oli yli 40 000, ja nuorten työttömyys kasvoi nopeasti.

Kun nyt päätän kauteni, pääsimme alle 30 000 nuoren työttömän ja työttömyyden suunta on hyvässä laskuvauhdissa. On selvää, että tässäkin on aivan liian monta nuorta työtöntä liikaa. Lukua voi peilata myös siihen, missä olimme pitkän talouden kasvun päättyessä.

Silloin parhaina kuukausina pääsimme alle 20 000 nuoren työttömän rajan. Tuo raja on siten hyvissä olosuhteissa ja aktiivisella politiikalla hyvinkin saavutettavissa. Toivon vilpittömästi seuraavalle hallitukselle menestystä, jotta nuorten työttömyys jatkaisi laskuaan. Se vaatii mm. nyt annettujen koulutuspaikkojen säilyttämistä ja työvoimahallinnon vahvaa resursointia jatkossakin.

Seuraavan työministerin on tästä hyvä jatkaa kohti sitä tavoitetta, että kaikki nuoret saisivat ratkaisun työstä tai opiskelusta alle kolmessa kuukaudessa. 2010-luvun työllisyyspolitiikkaa tullaan tekemään monella tavalla uusissa olosuhteissa. Työttömyys kääntyy pikku hiljaa niukkuudeksi työvoimasta.

Silloin tärkeäksi tavoitteeksi nousee se, kuinka saada kaikkien ihmisten työpanos mahdollisimman hyvin käyttöön, jos ei kokonaan niin ainakin osittain. Työvoimapolitiikkaa haastaa myös jatkuva rajojen hämärtyminen. Yrittäjien, palkansaajien ja itsensä työllistävien välissä sääntelyviidakko, jota on selkeytettävä.

Jos oikeasti haluamme saada kaikkein panoksen käyttöön, on luotava säännöt, joilla kaikenlaisen työpanoksen antaminen on, ei vain mahdollista, mutta myös helppoa ja kannattavaa.

Tämä olisi huomattavasti helpompaa jos uskaltaisimme uudistaa työllisyyteen vaikuttavia perusrakenteita. Perustuloon nojaava sosiaaliturva käy vuosi vuodelta ajankohtaisemmaksi. Se loisi pohjan, jolta voi hyvin tehdä työtä yrittäjänä, palkansaajana tai molempina yhtä aikaa, satunnaisesti, osa-aikaisesti tai kokopäiväisesti.

Perustulo olisi hyvä viikateveitsi nykyiselle sääntelyviidakolle. Se helpottaisi myös uuden työministerin urakkaa kohti 2010-luvun täystyöllisyyttä, jossa kaikkien työpanosta tarvitaan.

Vihreiden puheenjohtaja

Anni Sinnemäki

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot