Mainos

Anni Sinnemaki

Nettivieraat

Nuorisotyöttömyyden lievittämiseen on keinoja

Nuorisotyöttömyyden torjunnan tärkein aika on nyt. Koska kevät tulee olemaan nuorten työttömyyden kannalta vaikeinta aikaa, työ- ja elinkeinotoimistoja on painotettu käyttämään tälle vuodelle varattuja rahoja rohkeasti jo kevään aikana. Taantuma on osunut pahasti etenkin nuoriin, suhteessa jopa viime lamaa pahemmin.

Tilanne on vaikeimmillaan keväällä ja kesällä, kun koulut päättyvät. Työttömyyden arvioidaan ylipäänsä olevan pahimmillaan juuri tuohon aikaan.

Meillä on varsin hyvä käsitys, mitkä keinot tehoavat tässä tilanteessa. Yrityksille maksettava palkkatuki sekä oppisopimuskoulutus johtavat useimmin pysyvään työllistämiseen. Vähän koulutetut nuoret tarvitsevat opiskelupaikan ja tukea oman alan löytämiseen. Työpajat auttavat opintojen läpiviemisessä.

Nuorisotyöttömyyden kasvu johtuu taantumasta. Nyt on huolehdittava, ettei työttömäksi jääminen johda syrjäytymiseen. Työttömyys pitää katkaista niin nopeasti kuin mahdollista. Tulen esittämään, että palkkatukea voitaisiin nykyisestä poiketen myöntää alle 25-vuotiaille nuorille heti työttömyyden alettua. Tarkoituksena on myös kohdentaa lisäresursseja neuvontaan, jotta löydetään nuoren itsensä kannalta paras ratkaisu.

Juuri ammattikorkeakoulusta insinööriksi valmistunut voi saada palkkatuen avulla ensimmäisen oman alan työpaikan. Ammatillinen koulutus on puolestaan hyvä vaihtoehto monelle juuri peruskoulun päättäneelle tai muuten vielä tutkintoa vailla olevalle nuorelle. Sellaiselle nuorelle, jolle peruskoulu on ollut vaikea, työpaja tarjoaa eväitä oman reitin löytämiseen.

Tämä hallitus on lisännyt lähes 10 000 aloituspaikkaa ammatilliseen koulutukseen erityisesti niille paikkakunnille, joilla pula on ollut suurinta. Nyt tarvitaan ennen kaikkea tulevaisuuden uskoa, että koulun jälkeen lopulta työpaikka myös löytyy. Olen tyytyväinen siihen, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen löytää nuorille jäsenyrityksistään 120 000 kesätyöpaikkaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö esittää lisätalousarvioon omalta osaltaan useiden kymmenien miljoonien määrärahoja ennen kaikkea nuorten työllistämiseen. Lisäraha on syytä käyttää siihen, että olemassa olevat, hyväksi havaitut keinot saadaan ulotettua mahdollisimman moneen nuoreen. Myös opetusministeriöltä on tehnyt monia kannatettavia esityksiä. Koko hallitus ymmärtää, että valtion taloustilanteen ongelmista huolimatta tätä panostusta nyt tarvitaan - muuten säästetään tulevaisuudesta.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot