Mainos
Mainos

Timo Soini

Nettivieras

Obama valitsi Ruotsin

USA:n presidentti Barack Obama päätti piipahtaa Ruotsissa matkalla Pietariin G20- maiden kokoukseen. Miksi on Obama valitsi vierailukohteekseen juuri Ruotsin ja kutsutaanko Ruotsiin muita Pohjoismaita tai Baltian maita?

Suurvallat eivät tee mitään päähänpistosta, eivät etenkään ulkopolitiikassa. Vierailulla annetaan myönteinen signaali Ruotsille. Se ei välttämättä merkitse sitä, että Suomen tai Baltian maiden täytyisi murjottaa.

Miksi Ruotsi? Ruotsi on viime vuosina johdonmukaisesti ollut innolla mukana niin sanotun Lännen operaatioissa. Aktiivinen panos Afganistanissa, näkyvä osallistuminen Libyan kriisiin ilmavoimilla, Islannin ilmatilan valvonnan harjoitustoiminnan sijasta Ruotsi olisi ollut valmis ottamaan vastuuta varsinaisesta ilmavalvonnasta. Esimerkkejä on paljon.

Ruotsi ei ole euromaa, eikä ole euroalueeseen pyrkimässä. Ruotsi ei sulje tätä mahdollisuutta pois. Ruotsi ei ole NATO-maa, eikä ole siihen purkimässä, mutta ei sulje sitä mahdollisuutta pois. Kyllä, mutta ei nyt tai jos kansallinen etu niin vaatii, niin sitten ei. Näin Ruotsi toimii, politiikassa ja bisneksessä.

Baltian maat haluavat NATO: n aktiivista näkymistä alueellaan. Obama ei halunnut valita vierailua Liettuan, Latvian tai Viron välillä, vaikka olen varma siitä, että Baltian maille olisi ollut se ja sama, mikä maa olisi tullut valittua, kunhan se olisi ollut joku Baltian maista. Baltit haluavat kaikkiin mahdollisiin ytimiin. Eivät he euroa rakasta, se on heille osa turvallisuuspolitiikkaa. NATOAa sen sijaan rakastavat.

Entäs sitten Suomi? Uusi presidentti Sauli Niinistön tiedotuspäällikkö Katri Makkonen miettii, mitä tiedottaisi ja miten? Pari kuukautta sitten hän olisi tiukkaan sävyyn A-studiossa kysellyt, että mitä tämä merkitsee, kun Obama valitsi Ruotsin, eikä Suomea? Entäs jos Pohjoismaat ja Baltian maat saavat kutsun Ruotsiin, kuka edustaa Suomea? Eiköhän se lue siinä kutsussa...

Mikään salaisuus ei ole, että Tarja Halosen presidenttikaudella, vaikkakin se pääosin oli USA: ssa George W. Bushin aikaa, Suomi ei ollut USA: ssa erityisen suuressa huudossa. Mitään isompia ongelmia ei ollut, eikä ole nytkään. Välit ovat kunnossa. Ei Obaman Ruotsin vierailusta kannata olla kateellinen. Parempi kateuden kohde on Ruotsin oma valuutta ja rahapolitiikka. Se toimii.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme