Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Oikeudenmukaisuutta verotukseen

Poikkeuksellisen korkea inflaatio antaisi ainekset painottaa veroratkaisuja selvästi pieni- ja keskituloisiin, jotka joutuvat eniten kärsimään kohoavista elinkustannuksista. Jos SDP:n neuvot eivät valtiovarainministeri Kataiselle kelpaa, hän voisi ottaa oppia edeltäjästään Sauli Niinistöstä, jolla oli kykyä jättää suurituloisten verohelpotukset alle puoleen siitä, mitä pienituloiset saivat, toteaa SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma nettikolumnissaan.

Inflaatio jyllää ankarammin peruselämisen asioissa kuten elintarvikkeissa, kulkemisessa ja asumisessa. Tämän seurauksena pieni- ja keskituloiset näkevät inflaationsa tänä vuonna selvästi suurempana kuin keskimääräinen neljän prosentin tieto kertoo. Maitotuotteiden hinnan kohotessa yli kaksikymmentä prosenttia ja leivän hinnan noustessa samaa suuruusluokkaa ollaan lapsiperheissä lujilla. Moni pienituloinen eläkeläiskotitalous joutuu myös venyttämään eurojaan aika lailla, jotta jokapäiväinen elämä sujuu.

Valtiovarainministeri Katainen on viime syksystä lähtien johdonmukaisesti vähätellyt inflaatio-ongelmaa. Katainen arvioi eduskunnassa viime syksynä tämän vuoden inflaatiolukemiksi reilua 2 prosenttia. Ennustin itse tuolloin, että inflaatio tulee nousemaan selvästi yli kolmen prosentin, mitä hallitusriveissä pidettiin pelotteluna. Mitä on tapahtunut? Tänä keväänä Tilastokeskus on raportoinut yli neljän prosentin inflaatiolukemista. Ikävä kyllä hallitus antoi tälle inflaatiolle lisää vauhtia omilla hintoja ja maksuja nostavilla päätöksillään, joista osa, kuten terveydenhuollon ja päivähoidon maksukorotukset ovat vasta nyt toteutumassa.

Poikkeuksellisen korkea inflaatio antaisi ainekset painottaa veroratkaisuja selvästi pieni- ja keskituloisiin, jotka joutuvat eniten kärsimään kohoavista elinkustannuksista. Jos SDP:n neuvot eivät valtiovarainministeri Kataiselle kelpaa, hän voisi ottaa oppia edeltäjästään Sauli Niinistöstä, jolla oli aikoinaan kykyä jättää suurituloisten verohelpotukset alle puoleen siitä, mitä pienituloiset saivat. Ensi vuoden veroratkaisuilla voitaisiinkin hyvittää inflaatio-ongelmista eniten kärsiviä pieni- ja keskituloisia, jos hallituksesta löytyisi haluja oikeudenmukaisuuteen ja hyväosaisia suosivan linjan muutokseen.

Valtionverotuksen lisäksi toimia tarvitaan kunnallisverotuksessa. Kunnallisverotuksen perusvähennyksen kaksinkertaistaminen olisi nyt oikea lääke verotuksen oikeudenmukaisuuden kannalta. Se merkitsi tuntuvaa parannusta monelle pienen eläkkeen ja pienen palkkatulon saajalle. Veropolitiikka on edelleenkin myös tahdon asia. Sehän nähtiin heinäkuussa, kun hallitus teki ennätyslyhyessä ajassa päätökset keventää 200 miljoonalla eurolla metsäverotusta. Summa on muuten sama, minkä maksuton päivähoito kustannuksena aiheuttaisi.

Veronkevennysten suuruudesta ja mitoituksesta on myös tarve käydä kriittinen keskustelu. Hallitushan on kaikessa hiljaisuudessa muuttanut kevennysten laskentatapaa. Aiemmin perusinflaation ylittävää osaa pidettiin kevennyksenä. Nyt hallitus keventää verotusta lisää automaattisesti inflaation ylittävällä ansiotason muutoksella ja sen päälle tulee vielä hallituksen lupaamat 1,1 miljardia. Tuloksena on veronkevennysten paisuminen runsaasti yli vuosi sitten päätetyn.

Nyt ei kukaan kuitenkaan puhu velkaongelmasta ja tulevaisuuteen varautumisesta. Veroja tarvittaisiin myös meille tärkeiden julkisten palveluiden rahoitukseen ja laadun parantamiseen. Vanhustenhoidon ja terveydenhoidon lisäkäsiparit sekä pienemmät opetusryhmät, kouluterveydenhuollon laadun parantaminen ja kouluruuan tason ylläpitäminen kouluissa vaativat rahoitusta. Tähän panostukseen taitaa olla valmis vain SDP.

Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme