Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Oikeus kertoa oppositiolle

SDP:n puoluesihteerin Eero Heinäluoman mukaan europarlamentaarikko Ville Itälä on joutunut kohtuuttoman ryöpytyksen kohteeksi kertoessaan roolistaan Rusi-vakoilukohussa.

Tuoreiden tietojen mukaan Stasin vakoiluvuotojupakassa on päästy vaiheeseen, jossa nimiä alkaa nousta jo esille. Julkisuudessa syytettyjen penkkiä on tarjottu kokoomuksen entiselle puheenjohtajalle, europarlamentaarikko Ville Itälälle, vaikka häntä ei poliisitutkinnallisesti epäilläkään.

Ville Itälä on joutunut kohtuuttoman ryöpytyksen kohteeksi kertoessaan oma-aloitteisesti roolistaan ns. vuotoasiassa. Yleensä politiikassa kimppuun käydään asioiden salailusta. Tällä kertaa, kun toimittiin valtakunnan etua sekä poliittista tasapuolisuutta ajatellen, tuntuu pahalta Itälän kohtelu. Tätä taustaa vasten ymmärrän hyvin Ville Itälän tunteen tässä tilanteessa.

Itälä sisäministerinä toimi varsin oikein informoidessaan keskustan puheenjohtaja Esko Ahoa käynnissä olleista tutkimuksista, jotka liittyivät valtionsalaisuuden vuotamiseen. On hyvä huomioida, että tämä tapahtui yhteisymmärryksessä suojelupoliisin kanssa. On enemmän kuin kohtuullista, että vaalien lähestyessä oppositiossa olevan puolueen puheenjohtajaa informoidaan salaisista tutkimuksista, jotka koskevat puolueen mahdollista ehdokasta ja saattavat näin vaikuttaa vaalikamppailuun.

Aika näyttää, mihin esillä oleva vuotojupakka lopulta johtaa. Varmaa on se, että asia läpikäydään perusteellisesti. Toivoa sopii, että asiaa läpikäydessä pohditaan syyllisten lisäksi myös itse asiaa ja sitä, miten tilanteessa tulisi jatkossa menetellä. Loppujen lopuksi kysymys on salaiseksi luokitellusta tiedosta ja siitä, kenen tulee tietää tämän tiedon sisältämä asia. Pohdinnan kohteena on myös oltava järjestelmä, milloin ja miten tämä tieto saatetaan niiden henkilöiden tietoon, joille se on katsottu tarpeelliseksi. Punaisten leimojen ja mustien kirjekuorien järjestelmä ei ole aina paras.

Mallia kannattaisi hakea esimerkiksi muista maista. Mm. Englannissa asia on ratkaistu erillisellä pääministerin ilmoituksella, joka on tarkoitettu oppositiojohtajalle. Näin oppositio on informoitu Englantia koskevista elintärkeistä asioista. Asian ymmärtää hyvin, kun katsoo maan historiaa hieman taaksepäin.

Tapahtuneen johdosta on Suomessa harkittava tarvetta lainmuutokseen. Suomessakin on syytä selvittää, voisiko hallitus perustellusta syystä antaa oppositiopuolueille informaatiota salassa pidettävistä asioista, jotka koskevat Suomea ja sen etua. Tämä tiedonanto-oikeus tulisi määritellä selvästi ja siinä tulisi myös säätää salassa pidettävien tietojen saajien vaitiolosta. Tämä vahvistaisi demokratiaa ja toisi parlamentarismiin uudenlaisia, epäluuloja poistavia elementtejä. Tietojensaantioikeutta tulisi kuitenkin käyttää harkiten. Normaaliin hallituksen lainvalmisteluun se ei sovellu.

Lopuksi on hyvä teroittaa, että tässä keskustelussa täytyy muutoinkin varoa sitä, että Stasi -tarinan sivupolut peittävät itse pääasian. Pääasia on kuitenkin se, että vakoiluepäilykset selvitetään ja Suomessa vakoiluun suhtaudutaan edelleenkin äärimmäisen vakavalla tavalla.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme