Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Olisiko aika palata tupoon?

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma kannattaa paluuta keskitettyyn sopimustoimintaan. Työllisyyttä tukeva tulopolitiikka nostetaan uudelleen asialistalle, jos sosialidemokraatit saavat hallitusvastuun ensi vaalien jälkeen, Heinäluoma kirjoittaa.

Vuoden kestänyt sopimuskierros alkaa lähestyä loppusuoraansa. On aika arvioida, kuinka menestyksellinen tämä hajautettu sopimustoiminta on ollut.

Hajautetetut sopimusratkaisut ovat tuoneet kylkiäisinä useampaan vuosikymmeneen levottomimman työmarkkina-ajan. Sopimusratkaisuja on jouduttu hakemaan poikkeuksellisen usein lakkovaroitusten ja valtakunnansovittelijan avulla.

Useita työtaisteluja on nähty alkuvuoden aikana. Satamalakko, bussikuljettajat, kemian ylemmät toimihenkilöt, teknologiateollisuuden toimihenkilöt, kaupan ja vartioalan työntekijät, näyttelijät ja viimeksi elintarvikeala ovat joutuneet hakemaan sopimustaan lakkojen kautta. Elintarvikealalla nähtiin sellainenkin ilmiö kuin työsulku: työnantajat estivät työntekijöiden töihin pääsyn. Työnantajapuolella näyttää olevan riski jopa työnantajaliiton hajoamisesta tässä taistelun tuoksinassa.

Palkkaratkaisut ovat jossain määrin hajonneet, mutta ovat kuitenkin noin prosentin sisällä toisistaan. Keskinäisen palkkakilpailun riski on kuitenkin ilmeinen tilanteessa, jossa talous lähtee uudelleen vetämään.

Työelämän laadullisesta kehittämisestä ei ole sopimuksia syntynyt. Ainoan poikkeuksen taisi tehdä satama-ala, joka pystyi sopimaan omasta muutosturvastaan. Muutosturvan ja työsuhdeturvan kehittämistä aika kuitenkin kaipaisi. Samoin tarvittaisiin pätkätyöntekijöiden aseman parantamista niin palkkauksen, työaikojen, lomien kuin työterveyshuollon osalta.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välinen vuoropuhelu on sekin mennyt eteenpäin kovin kivikkoisesti. Syynä on ilmeisesti ollut hallituksen pyrkimys väkipakolla ajaa uusia eläkeheikennyksiä lävitse, johon palkansaajajärjestöt eivät ymmärrettävästi ole voineet suostua.

Vaikutusvaltaisen Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto tuore lehtihaastattelu sisältää painokkaan puheenvuoron johtopäätöksistä. Hän sanoi suoraan, että jatkossa tarvittaisiin keskitettyä sopimustoimintaa.

Minustakin johtopäätökset ovat selvät. On aika palata keskitettyyn sopimustoimintaan. Työllisyyttä tukeva tulopolitiikka nostetaan uudelleen asialistalle, jos sosialidemokraatit saavat hallitusvastuun ensi vaalien jälkeen.

Vaikeassa taloustilanteessa ja uuden nousun mahdollistamisessa keskitetyn sopimustoiminnan edut ovat kiistattomat. Yrityselämä saa työrauhaa ja ennustettavuutta kustannuksissaan kerralla ja pidemmäksi ajaksi eteenpäin. Palkansaajat saavat vakautta ja tasapuolista ostovoiman kehitystä.

Seuraavan tupon aineksiin kuuluisi myös harmaan talouden kitkeminen ja ulkomaalaisen työvoiman olojen parantaminen. Nykyhallitushan ei näytä olevan valmis tekemään mitään todellista, jolla yritysten tasapuolinen kohtelu, lakien kunnioitus ja työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu turvataan.

Palkansaajapuolella johtopäätöksiä jo tehdään. Uskon, että myös työnantajapuolella ideologinen ajattelu siirtyy taka-alalle kun voitot ja tappiot uskalletaan laskea. Ehkä työnantajapuolellakin kannattaisi katsoa vuosien 1995-2007 sopimustoiminnan tuloksia: yli 400 000 nettotyöllisyyden lisäystä ja hyvää yritysympäristöä.

Maahan tarvitaan kuitenkin hallitus, joka uskaltaa ja kykenee tekemään tasapuolista työmarkkinayhteistyötä ja joka uskaltaa asettaa työllisyydestä huolehtimisen ahtaan eturyhmäpolitikoinnin edelle. Uuteen hallitukseen tarvitaan kuitenkin äänestäjien vahva kannanotto.

Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme