Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Osaava työvoima ratkaiseva tekijä talouden nousussa

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää muistuttaa, että talouskriisin jälkeiseen aikaan pitäisi varautua jo nyt. Hänen mukaansa Euroopan kilpailukyky voidaan taata yhtenäisellä tuotannon ja työelämän uudistuksella, jota ilman Euroopan on vaikea selvitä voittajana.

Finanssikriisin jälkeiseen maailmaan ja Eurooppaan kannattaa varautua jo nyt, vaikka taloudellisen ja sosiaalisen kriisin hoitaminen vaatii poliittiselta päätöksenteolta paljon.

Kriisin jälkeinen maailma voi myös olla mahdollisuus Euroopan unionin kannalta - paitsi eurooppalaiselle integraatiolle, myös Yhdysvaltojen ja EU:n yhteistyölle.

Meidän eurooppalaisten kannattaisi keskittyä kolmeen asiakokonaisuuteen. Ensinnäkin pitäisi huolehtia siitä, että unionin perustuslailliset uudistukset hallintorakenteineen saadaan vietyä läpi. Kriisin jälkeisessä maailmassa EU:n soisi osoittavan kykenevänsä edes rakenteiden uudistamiseen tilanteessa, missä politiikan haasteet ovat valtavat.

Ilman uudistettuja rakenteita integraation toimivuudelta putoaa pohja. Irlannin kansanäänestys tarjoaa tähän sopivan mahdollisuuden, jota ei saa hukata.

Toiseksi EU:n pitäisi huolehtia taloudellisen integraation hallinnasta. Kriisin tulisi johtaa vahvempaan talous- ja työllisyyspolitiikan koordinaatioon kuin mihin tähän asti on totuttu. Talouspolitiikkojen harmonisoinnista pitäisi keskustella nykyistä vakavammin.

Merkit ovat viitanneet siihen, että talous- ja rahaliiton ehdoista halutaan lipsua enemmän kuin lisätä yhteisten linjausten vaikuttavuutta. Poliittisesti vahva EU edellyttää kuitenkin myös vahvaa talousmahtia maailman turuilla.

Kolmanneksi EU:n pitäisi käynnistää unionin laajuinen tulevaisuustyö. Tässä vaiheessa voi myöntää, että EU:n Lissabonin strategian tavoitteet kilpailukykyisestä, tietoon perustuvasta eurooppalaisesta yhteiskunnasta eivät toteutuneet. Finanssikriisin jälkeen Lissabonin strategia pitäisikin laittaa kokonaan uusiksi vastaamaan muuttuneen maailman haasteita.

Ei ole mitään tarvetta uskoa, että Eurooppa onnistuisi Yhdysvaltoja paremmin luomaan korkean osaamisen palvelutyöpaikkoja miljoonien katoavien teollisuustyöpaikkojen sijaan.

Itse asiassa on vaara, että tuotannon myötä myös teollisuutta palveleva tutkimus- ja tuotekehitys siirtyy pois. Tähän uhkaan vastaamiseksi Eurooppa tarvitsee uudet lääkkeet. Meistä ei olekaan kuluneella vuosikymmenellä tullut maailman kilpailukykyisintä, tietoon perustuvaa taloutta.

Yksi syy tähän on Euroopan väestön koulutustaso. EU-maiden työvoimasta 80 miljoonalta puuttuu ammatillinen koulutus. Työvoiman osaaminen on ratkaiseva tekijä talouden uudessa nousussa.

Eurooppa tarvitsee toimia, joilla parannetaan koulutusta ja tutkimusta. Näissä asioissa on lisättävä työ- ja elinkeinoelämän sekä koulutusjärjestelmän välistä kumppanuutta. Ilman uusia tavoitteita emme selviä voittajina. Samalla on arvioitava eurooppalaisen integraation syvyyttä, sillä taantuman jälkeisessä maailmassa perinteisten teollisuusmaiden taloudellinen tai poliittinen johtoasema ei ole enää itsestään selvä.

EU tarvitsee koko koulutusjärjestelmänsä uudistamisen vastaamaan kansainvälisen kilpailun vaatimuksia. Eurooppalainen työvoima on tällä hetkellä koulutustasoltaan huonoa verrattuna esimerkiksi Suomeen. Tarvitaan myös uutta eurooppalaista teollisuuspolitiikkaa ja uutta otetta julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhön tutkimus- ja tuotekehityksessä.

EU:n kilpailukyky nousee parhaiten yhtenäisellä tuotannon ja työelämän uudistuksella, joka takaa tuottavuuden kasvun. EU:n on aika siirtää fokus maataloudesta ja rahastopolitiikasta tulevaisuuden tekoon.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme