Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieraat

Ovatko Suomen Venäjä-suhteet kunnossa?

Sdp:n kansanedustaja ja ulkoaisainvaliokunnan jäsen Eero Heinäluoma odottaa Vanhasen hallitukselta jämäkämpiä toimia Venäjän puutuontimaksujen hoitamiseksi. Heinäluoma kysyykin, ovatko Suomen Venäjä -suhteet kunnossa, kun puuntuonti uhkaa loppua ja samalla tuhannet ihmiset ovat joutumassa tämän takia työttömiksi.

Pahin näyttää olevan toteutumassa ja Venäjältä tulevan puun vientimaksut nousevat ensi vuoden alusta 50 euroon kuutiometriltä. Yli vuosi on kulunut eivätkä Vanhasen hallituksen ministerit ole saaneet keskusteluissa mitään aikaiseksi. Kello edelleen käy, mutta Hakulista ei näy.

Tuhannet työpaikat ovat vaarassa, jos pääministeri ja hänen hallituksensa eivät saa uutta asetelmaa aikaiseksi lähipäivien aikana. Jos puutuonti vuodenvaihteessa loppuu kokonaan, voi tuloksena olla yli kymmenentuhannen työpaikan katoaminen. Erityisen raskaasti kirves iskisi Itä-Suomeen, jota metsäteollisuuden vaikeudet ovat jo ennestään koetelleet.

On pelättävissä, että uusia kielteisiä uutisia tulee jo kesän aikana.

Voi vaan kysyä, mihin Vanhasen hallituksen aika ja energia on viimeisen vuoden aikana mennyt, kun mitään todellisia tuloksia ei ole saatu. Ja joutuu myös kysymään, onko venäläisille aidosti kerrottu, mikä merkitys puutuonnilla on Suomelle.

Olen kirjoittanut puuongelmasta ensimmäisen kerran jo reilu vuosi sitten ja syksyllä sanoin, että oppositio on valmis tukemaan hallitusta kovissakin toimissa, jotta viesti ymmärretään. Tätä tukea hallitus ei ole halunnut ottaa vastaan.

Vanhasen hallitus on piiloutunut lähes vuoden ajan EU:n selän taakse. Tänään voi sanoa, että neuvottelujen siirtäminen ensisijassa EU:n vastuulle oli suuri virhe. Asioiden hoito laitettiin hidastuskaistalle ja tulokset ovat nyt näkyvissä.

Vanhasen hallituksen ministerit käynnistävät nyt erilaisia sähköjäniksiä, joista ei mitään tulosta ole odotettavissa. Ministeri Väyrysen tuoreet puheet rekkojen kauttakulkumaksuissa ovat yhtä realistisia kuin ministeri Pekkarisen taannoinen lupaus parantaa kuljetusyrittäjien asemaa laatimalla uuden sopimusluonnoksen kuljetusyrittäjien käyttöön! Otsikoita ja tapaamisia syntyy, mutta sen paremmin metsäalan yritykset ja työntekijät kuin kuljetusyrittäjät eivät näe minkään asian korjaantuvan.

Venäjän toiminta naapuruussuhteissa ei ole nyt tasapuolista eikä hyväksyttävää.

Venäjä odottaa suomen hoitavan pikaisesti ja ilman ongelmia luvat kuntoon itämeren, kaasuputken rakentamiseksi Suomenlahdelle. Miksi suomen pitäisi hoitaa kaasuputkeen liittyvät ongelmat pika-aikataululla ja ottaa siihen kuuluvat riskit vastaan, jos Venäjä itse ei suhteissaan Suomeen osoita isompaa arvostusta?

Hallituksen päättämättömyyden hintaa maksetaan kohta tuhansissa suomalaisperheissä.

Moni on ollut huolissaan Suomen Yhdysvaltain suhteista. Olisiko kuitenkin pikemmin syytä olla huolissaan siitä, ovatko Venäjän suhteemme kunnossa?

Eero Heinäluoma

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot