Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Ovi Venäjälle on raollaan – revitään se auki

Venäjän tullessa mukaan maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi Suomellekin voi avautua uusia ovia. Liiketoimintaympäristössä sääntöpohjaisuus, läpinäkyvyys ja ennustettavuus lisääntyvät. Tuontitullit alenevat. – Mahdollisuuksia on koko Venäjän suhteen, mutta erityisesti Pietarin ympäristössä ja muilla lähialueilla ne ovat lähes rajattomia.

Suomen pitää kuitenkin ensin löytää Venäjä-strategia, jos halutaan vihdoin kunnon tuloksia. Tähän asti emme ole kyenneet riittävästi hyödyntämään sijaintiamme Venäjän rajanaapurina ja eräänlaista ”Venäjän tajuamme”. Hiljattain tehty esitys Venäjä-ministeristä on ainakin harkinnan arvoinen.

Usein tuntuu siltä, että Suomella ja suomalaisilla on liikaa asennevaikeuksia Venäjän suhteen. Toisaalta voi sanoa, että Venäjä ei ole viime aikoina omilla poliittisilla linjauksillaan ja kotimaan tapahtumillaan ollut omiaan epäilyjä vaimentamaan. Niin tai näin: Suomi ei katso riittävästi naapurimaahan eikä tätä ole esimerkiksi kielikoulutuksessa haluttu ottaa huomioon. Pietari mielletään mielenkiintoiseksi ja upeaksi kulttuurikaupungiksi, mutta miksi tätä positiivista asennetta ei voisi laajentaa.

Suomalaiset harrastavat myös eri tasoilla kremnologiaa. Jaksamme loputtomiin eri seminaareissa pohtia Venäjän yhteiskunnan, ihmisten, kulttuurin, politiikan ja talouden tulevaisuuden isoja kysymyksiä. Meillä on mielipiteitä siitä, mitä Venäjän tulisi tehdä itselleen. Vastaavaa pohdintaa emme samassa mitassa harrasta esimerkiksi Kiinan tai Intian yhteiskunnallisten ongelmien suhteen.

***

Olisiko aika ottaa Venäjän kauppaan pragmaattisempi suhtautuminen?

Lähialueiden kehittyessä Suomella luulisi olevan bisnesmahdollisuuksia. Alueen hallittu kehittyminen edellyttää muutosta myös suomalaisten kannalta. Kun Venäjä WTO:n jäsenenä joutuu uusimaan lainsäädäntöään ja pelisääntöjään bisneksessä, meidän pitäisi huolehtia siitä, että esimerkiksi työvoiman liikkuvuuteen ja työmarkkinoiden läpinäkyvien pelisääntöjen kehittymiseen kiinnitetään erityistä huomiota.

Muuten Suomen kannalta vaarana on, että harmaa talous ja vääristynyt kilpailu koituvat suomalaisille kohtalokkaaksi. Tässä olisi Suomen ja Venäjän yhteistyölle keskeinen haaste.

Vaikka yhteiskunnallisia ongelmia piisaa, Venäjällä on samoja myönteisiä piirteitä kuin esimerkiksi Kiinalla. On kasvua, rahaa ja markkinoita. Etäisyys Suomeen on kai Venäjän kohdalla luettava kaupassa eduksi: välimatkat ja kuljetuskustannukset ovat lyhyet, perinteitä kauppakumppanuudessa on eivätkä venäläiset ihmisinäkään kaiketi kauheasti suomalaisista poikkea. Tämä olkoon pyllistys ennakkoluuloille.

Suomella ja naapurimaalla on pitkä historia myös poliittisessa yhteistyössä. Politiikka ja kauppa ovat perinteisesti kulkeneet idänkaupassa käsi kädessä. Venäjällä edelleen normaalin bisneksen ohella keskusjohtoisella politiikalla on merkittävissä hankkeissa iso rooli. Tämän Suomi voi hyödyntää, sillä Suomi lukeutuu myös nykyhallinnolle Venäjä-ystävien joukkoon.

***

Suomi voi viedä Venäjälle teollisuuden tuotteita ja myös palvelukonseptien viennissä luulisi olevan mahdollisuuksia. Mutta voiko Suomen t & k osaamisesta olla vientituotteeksi? Entä onko suomalaisella koulutuksella tarjota jotakin Venäjälle?

Kun Venäjällä on rahaa, Suomen pitäisi miettiä, miten investointeja saataisiin Suomeen. Kesämökkitontit eivät riitä. Miksi esimerkiksi Itävalta on onnistunut saamaan venäläisiä investointeja moninkertainen määrä Suomeen verrattuna?

Tutkimusten mukaan venäläisillä ei ole riittävästi tietoa Suomesta. Onneksi Team-Finlandin työn puitteissa tätä pohditaan. Soisi pohdittavan laajemminkin - ja myös kansalaiskeskustelun tasolla.

Mikko Mäenpää

STTK: pj.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme