Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Päästötön Suomi

Haluamme Suomesta käytännössä hiilivapaan ja vähäpäästöisen maan neljässä vuosikymmenessä. Tämä tavoite on hallituksen uunituoreen tulevaisuusselonteon ydin. Jo aiemmin olemme sitoutuneet nopeaan kasvihuonepäästöjen vähentämiseen sekä tuntuvaan uusiutuvan energian lisäykseen.

Samaan aikaan kansainvälinen taloustaantuma on runnellut vientityöpaikkojamme. Osa nyt menetetyistä työpaikoista ei palaa koskaan meille takaisin. Voimme kuitenkin toimillamme vaikuttaa siihen, paljonko niistä palaa ja paljonko voimme luoda edellytyksiä uusille työpaikoille. Kyse on kilpailukyvystämme ja työpaikoista - suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisesta.

Suomella on aika vähän kilpailutekijöitä, joissa pärjäämme. Olemme pieni markkina-alue ja syrjässä suurten markkinoiden ääreltä. Hyvät työmiehet ja -naiset ovat palkkansa ansainneet, mutta tosiasia on että työmme hinta on muihin maihin verrattaessa kallista. Emme myöskään tule olemaan yritysverotukseltamme halvin maa.

Työstä ja hyvinvoinnista kilpailtaessa valttinamme ovat jatkossakin korkea koulutus ja osaaminen, kannustava ja luova ilmapiiri sekä edullinen energia. Koulutukseen tämä hallitus on satsannut valtavasti, on kyse sitten perusopetuksen määrärahoista, ammatillisen koulutuksen lisäpaikoista taikka yliopistouudistuksesta, jonka huippuna on Aalto yliopisto.

Kannustavaan ja luovaan ilmapiiriin voidaan vaikuttaa monella tapaa - ei vähiten suvaitsevaisella ja monikulttuurisella ympäristöllä. Paljon voidaan vaikuttaa paljon myös verotuksen keinoin. Suomen on oltava houkutteleva investoinneille.

Osaamiseen ja kannustavuuteen voimme vaikuttaa kuitenkin vain välillisesti. Sen sijaan edullisen ja päästöttömän energian saatavuus on konkreettinen asia. Olisi vastuutonta ehdoin tahdoin luopua edullisen ja päästöttömän energian lisäämisestä. Varsinkin kun meidän on samanaikaisesti taisteltava ilmastonmuutosta vastaan vähentämällä päästöjämme todella radikaalisti.

Yhtälöhän on lähes mahdoton: miten yhdistää uusiutuvan energian lisäämisen valtava loppulasku kotitalouksille ja veronmaksajille ja toisaalta edullinen energia tuotannontekijänämme ja kilpailuvalttinamme? Yhtälö on kuitenkin ratkaistavissa - kunhan lopetamme ideologisen nahistelun oikeaoppisista tuotantomuodoista ja keskitymme tavoitteisiin.

Teennäinen vastakkainasettelu uusiutuvien energianlähteiden ja ydinvoiman lisäämisen välillä on lopetettava. Tarvitsemme näitä molempia päästöttömiä energiamuotoja reippaasti lisää.

Uusiutuvaa energiaa lisättävä tuntuvasti

Meillä Kokoomuksessa on ongelmana, että meille ei julkisuudessa ole varattu roolia puhua uusiutuvasta energiasta. Joka kerta kun esittelen energianäkemyksiämme, korostan uusiutuvan energian lisäämisen tärkeyttä. Jos kuitenkin mainitsen sivulauseessakaan ydinvoiman, niin uutisen kärki tehdään siitä.

Kun olen yrittänyt huolellisesti kertoa, miten valtavasti haluamme uusiutuvia lisää, ja että on teennäistä ja tuhoisaa laittaa ydinvoimaa ja uusiutuvia toistensa vastakohdaksi, uutisoidaan vain että "siellä se taas kannatti ydinvoimaa". Ja sitten muista puolueista kommentoidaan, että "Kyllä pitäisi mieluummin näitä uusiutuvia painottaa". Aikamoista lumekeskustelua, jossa kullekin on oma annettu roolinsa.

Haluan nyt alleviivata tätä: Kokoomuksen kanta energia-, ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan on, että kannatamme kaikkien uusiutuvien energialähteiden, kuten tuulivoiman ja bioenergian, lisäämistä.

Kannatamme myös kaikkein ilmastoystävällisimmän energiamuodon - vesivoiman - lisäämistä. Jo tämä tekee Kokoomuksesta ympäristöystävällisemmän kuin vesivoiman lisäämistä vastustavat puolueet. Kannatamme myös hiilivoiman ja venäläisen sähkön tuonnin korvaamista kotimaisella, päästöttömällä ja turvallisella ydinvoimalla.

Haluamme tuottaa kasvavan sähköntarpeemme täysin päästöttömästi - uusiutuvilla energiaratkaisuilla ja ydinvoimalla. Edullisen sähköenergian avulla meillä on mahdollisuus säilyttää ja lisätä maassamme tuotantoa ja työtä, hyvinvointia.

Kyseessä ei ole joko - tai ratkaisu. Päästöttömään, energiaomavaraiseen Suomeen, jossa on työpaikkoja ja hyvinvointia, ei päästä joko uusiutuvien lisäämisellä tai uuden ydinvoiman rakentamisella. Tarvitaan molempia. Muuten ilmasto- tai hyvinvointitavoitteista joudutaan tinkimään.

Järkivihreä tulevaisuus

Olen kuunnellut huolellisesti eri puolueiden energia- ja ympäristöpoliittisia kantoja. Sen perusteella menen takuuseen, että kokoomuslaisella järkivihreällä linjalla Suomen kasvihuonepäästöt vähenevät eniten, suomalaisten sähkölasku nousee vähiten, ja investointeja ja sitä kautta työpaikkoja tulee eniten.

Ilmastonmuutos, luonnonvarojen liikakäyttö ja ympäristön pilaaminen ovat ihmiskunnan ylivoimaisesti suurimmat uhat. Maapallo voidaan pilata vain kerran. Ympäristö puolestaan voidaan pelastaa vain teoilla, ei korupuheilla.

On päästävä ulos ideologisista poteroista. Kaikki päästöttömät ja uusiutuvat energianlähteet on otettava tarkasteluun. Energiapolitiikassa on tehtävä loppu "ei-liikkeelle", jossa vastustetaan ensin fossiilisia polttoaineita, sitten ydinvoimaa. Lisäksi halutaan suojella metsät energiakäytöltä ja kieltää vesivoiman lisärakentaminen. Tuollaisella epä-älyllisyydellä tuotantokeinot ideologisoidaan tavoitteita - vähäpäätöisyyttä ja energiatehokkuutta - tärkeämmiksi.

Pidemmällä aikavälillä, vuoteen 2050 katsottaessa, on tavoiteltava kestävällä ja päästöttömällä pohjalla olevaa energiakokonaisuutta. Jos määrätietoiset panostukset uusiutuviin ja vaihtoehtoisiin energialähteisiin onnistuvat halutulla tavalla, on mahdollista laskea ydinvoiman osuutta nyt käytössä olevan voimalakapasiteetin vanhentuessa. Esimerkiksi tuulivoimassa on pidemmällä aikavälillä merkittävää potentiaalia, vaikka sen kymmenkertaistaminenkin nostaa sen osuuden vasta muutamaan prosenttiin. Tuulivoimatuotannon lisäämisen tukemisessa on kehitettävä uusia innovatiivisia, markkinaehtoisia ja kustannustehokkaita keinoja.

Järkivihreä ilmasto- ja energiapolitiikka on sitä, että tavoitteet asetetaan korkealle, mutta vähäpäästöisiä ja kestäviä ratkaisuja toteutetaan mahdollisimman tehokkaasti ja pienin lisäkustannuksin. On hyvä muistaa, että laskun maksaa aina suomalainen, veroina tai sähkön hinnassa. Järkivihreä energia- ja ilmastopolitiikka mahdollistaa ilmaston- ja ympäristönsuojelun vaarantamatta suhteellista kilpailukykyämme. Suomi voi näyttää suuntaa siinä, miten pieni maa toteuttaa sen, mikä pitää toteuttaa myös globaalisti. Järkivihreällä politiikalla mahdollistamme myös maailmanlaajuisesti kaupallisesti menestyksellisten innovaatioiden syntymisen täällä Suomessa. Meillä on suuri intressi ja paljon osaamista. Puhdas energiateknologia voi olla seuraava vientimenestyksemme.

Jyrki Katainen, valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme