Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Päätoimiseen opiskeluun pitää panostaa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki muistuttaa opiskelijoita, että laina on opintotuen keskeinen elementti. Opiskelijan pitää uskaltaa satsata omaan tulevaisuuteensa rahoittamalla opintoja myös kohtuullisella lainamäärällä, kirjoittaa Lehtomäki.

Opiskelijat kävivät alkuviikolla muistuttamassa eduskuntaa siitä, että hekin tarvitsevat perustoimeentulonsa. On totta, että opintorahaan on järjestelmän nykymuodossa vuoden 1992 koskettu vain kerran - lamavuosina alaspäin 30 markkaa! Ei käy kiistäminen, että opintorahan ostovoima on tänä aikana laskenut tuntuvasti.

Tällä hallituskaudella opiskelijoiden asemaa on kuitenkin parannettu monin tavoin. Lainannoston riskiä on pienennetty rakentamalla verosubventio; korkeakouluopiskelija voi saada opintolainavähennyksen verotuksessa. Asumislisän vuokrakattoa ja korkeakouluopiskelijoiden ateriatukea on nostettu. Varsinkin asumislisän vuokrakaton korotusta opiskelijajärjestöt olivat pitkään vaatineet. Ensi kuun alusta lukien toisen asteen opiskelijoiden vanhempien tulorajaa korotetaan 15 prosentilla, mikä parantaa yli 30 000 opiskelijan opintotukea.

Opiskelijat eivät ole innostuneet rahoittamaan opintojaan edes osittain lainalla. Alle puolet opintorahaa nostavista opiskelijoista käyttää valtiontakaamaa opintolainaa. Tähän kelkkaan on hypännyt oppositiokin: vihreiden Johanna Sumuvuori eduskunnan kyselytunnilla pyrki mitätöimään kulttuuriministerin ponnistelut lainatuesta toteamalla, etteivät opiskelijat halua elää velaksi.

Jos yhteiskuntapolitiikkaa ruvettaisiin tekemään yksinomaan sen perusteella, mitä kukakin haluaa, verot voisi samantien siirtää valtion maksettavaksi. Laina on opintotuen keskeinen elementti. Opiskelijan pitää uskaltaa satsata omaan tulevaisuuteensa rahoittamalla opintoja myös kohtuullisella lainamäärällä.

Opiskelijoiden tukea on kehitettävä muutoinkin panostaen johdonmukaisesti siihen, että kokopäivätoiminen, tehokas opiskelu on mahdollista ja toivottavaa. Se tarkoittaa paitsi tukimuotojen, myös muun muassa opinto-ohjauksen kehittämistä. Yliopistojen ja muidenkin oppilaitosten tulee mahdollistaa opintojen järkevä, määrätietoinen suorittaminen. Maisteriksi valmistumisen ei tule pitkittyä gradunohjaajan kiireiden vuoksi.

Seuraavaa hallitusohjelmaa rakennettaessa opiskelijoiden tarpeet tullaan arvioimaan, parantamisen varaa varmasti löytyy. Jo tehtyjen kohennusten jatkeeksi opintorahan tasoa tulee korjata ylöspäin. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että laina pitää mieltää osaksi opintotukea ja uudelleen "normaaliksi tavaksi" rahoittaa opintoja. Lapsikorotukset osaltaan edesauttaisivat mahdollisuutta yhdistää kokopäiväopiskelu ja perheen perustaminen.

Opiskelijalla on oikeus perustoimeentuloon niin kuin muillakin tässä maassa. Koulutusjärjestelmän ylläpitäjällä on oikeus odottaa, että opiskelu otetaan tosissaan - ja että kouluista aikanaan valmistutaan. Tätä molemminpuolista oikeuksien ja vastuiden tasa-painoa on selvästi tarpeen vahvistaa.

Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme