Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieraat

Pakkomielteistä kuntalahtausta

Ihmeellisellä tavalla kaikki peruspalveluihin liittyvät ongelmamme ratkeavat, kun vain sataviisikymmentä kuntaa saadaan tästä maasta lakkautettua. Suurin piirtein näin voisi kiteyttää kokoomuksen, ja myös demareiden, linjan. Viimeksi puhtaaksiviljeltyä lakkautusintoa ilmensi asuntoministeri Jan Vapaavuori täällä Maikkarin netissä.

Vastaisiko joku kysymykseen, miten kuntien joukkolahtaus häivyttäisi kuntakentän ongelmat? Kuntien menoista 97% syntyy palveluiden tuottamisesta. Vain häviävän pieni siivu on hallintoa, ja siinäkin maksetaan palkkoja virkamiehille siitä työstä, että he yrittävät kehittää eri alueiden yritystoimintaa ja toimeentuloa.

Palvelutuotannon kustannukset asukasta kohden vaihtelevat kovasti eri kunnissa. Suuri kunta ei todellakaan automaattisesti tuota palveluita tehokkaammin. Juuri helsinkiläisten poliitikkojen luulisi tuntevan asian.

Vastaisiko joku kysymykseen, mitkä kunnat kokoomus ja Sdp aikovat mahtipäätöksellä lakkauttaa? Vapaavuoren osalta asia on selvä. Ensimmäisenä listalla on Vantaa.

Keskustalainen kuntapolitiikka perustuu kuntien välisen yhteistyön tehostamiseen. Edetään se pää edellä josta kustannukset – ja mahdolliset hyödyt – syntyvät. Yhteistyön parantaminen on tarkoittanut sitä, että palveluja järjestetään leveämmillä hartioilla. Se on esimerkiksi Kainuussa hidastanut merkittävästi kustannusten nousua.

Siinä sivussa toistasataa kuntaa on halunnut yhdistyä – omasta tahdostaan.

Vapaavuori moittii Keskustaa myös vastakkainasettelujen lietsonnasta. Onkohan häneltä jäänyt huomaamatta, että kokoomuslaisilla itsellään on suuria vaikeuksia pitää yhtenäistä poliittista linjaa edes kehä ykkösen sisä- ja ulkopuolella? Kiintoisaa nähdä, miten espoolaiset nyt innostuvat tästä "vain ratojen varsiin" –asutuspolitiikasta.

Voiko sitä ihmetellä, jos jotakuta maakunnissa pelottaa maaseudun näivettämishalu. Vapaavuoren omat näytöt maaseudun elävänä pitämisestä eivät ole järin vahvat.

Keskusta on sitoutunut koko Suomen kehittämiseen. Siinä Suomessa kaupungit, ja erityisesti pääkaupunkiseutu, on tärkeä keskus ja dynaaminen moottori. Mutta jotta kaupunkien koululaisille saadaan jopa sitä paljon toivottua lähiruokaa, sitä pitää jossain tuottaa – ja mieluusti sananmukaisesti lähellä.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme