Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Palkansaajien joululahja: Ostovoima laskee ensi vuonna

Viime viikolla valtiovarainministeriön virkamiehet tulivat julkisuuteen talouden tasapainotuslinjauksillaan. Tosin syytä on epäillä, etteivätkö esitykset ollenkaan vastaa kokoomuksen ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen leikkaussuunnitelmia. Ei kai niin voi olla?

Hyvä kuitenkin on, että keskustelua saadaan aikaan. Muutoin kukaan ei sano ennen vaaleja veroista, julkisista menoista ja kasvustrategiasta mitään. Sanoa pitää, jotta vaalien tarkoitus ei jää toteutumatta.

***

Hallitus on onnistunut talouspolitiikassaan tähänastisessa kriisissä kohtuullisen hyvin. 1990-luvulla julkista sektoria leikattiin ja työpaikat vähenivät rajusti. Nyt leikkaukset eivät ole - valtion tuottavuusohjelmaa lukuun ottamatta - olleet erityisen rajuja. Lisäksi työllisyyttä on pidetty yllä veroratkaisuilla ja palkansaajien ostovoima on pysynyt hyvällä tasolla. Tähän asti.

Palkansaajille on luvassa tyly joululahja: ensi vuonna ensimmäistä kertaa palkansaajien ostovoima laskee. Palkankorotukset eivät riitä ylittämään verojen ja maksujen korotuksia ja muuta inflaatiokehitystä Tämä on politiikan puolella esimerkki siitä, mihin talouspolitiikan ja työmarkkinapolitiikan koordinoinnin unohtaminen johtaa. Koordinointikyky oli pitkään tehokas keino hallituksille vaikuttaa pidemmällä aikavälillä talouden perustekijöiden kehittymiseen. Ostovoiman heikkeneminen tulee pahaan aikaan: verotuksen liikkumavara on syöty. Ostovoima heikentää kotimarkkinoita ja työllisyyttä.

***

Vaalien jälkeen hallituksella on paljon asioita pöydällä. Radikaaleihin veroratkaisuihin tuskin on varaa alivaltiosihteeri Hetemäen työryhmän pian julkistettavista ehdotuksista huolimatta. Yhteisöveron nosto elinkeinoelämän esittämällä tavalla johtaa väistämättä julkisen sektorin rajuihin leikkauksiin. Pientä liikkumavaraa pitää olla, mutta veroalekärkeen ei Suomen kannata nyt rynnätä.

Palkansaajien ansioverotasoa ei ole varaa keventää, mutta toivottavasti ei käy myöskään päinvastoin, eli ansioveroja kiristettäisiin. Palkansaajista ei saa tehdä kriisin maksajia kuten 1990-luvulla tapahtui.

Arvonlisäverokannassa voi tehdä muutaman prosenttiyksikön korotuksen. Pääomaverotuksen ja ansioverotuksen kuilua on pienennettävä oikeudenmukaiseksi. Pääomaverotuksen progressiivisuus on tähän oiva keino. Haittaveroja käyttämällä ja energian kulutusta ohjaamalla saadaan järkeviä ratkaisuja aikaan. Teollisuuden verotusta ei voi kiristää kilpailusta johtuen.

***

Talouskriisin lääkkeet eivät ole helppoja valita. Julkisen sektorin massiiviset leikkaukset Iso-Britannian tapaan voivat viedä tulevalta kasvulta pohjaa pois.

Tärkeintä olisi nyt, että puolueet talouden kestävyyden lisäksi pohtisivat julkisuudessa kasvustrategioita. Ilman kasvua kun ei ole mitään.

Mikko Mäenpää

STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme