Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Palkansaajien voitava luottaa työeläketurvaan

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää muistuttaa, että suomalaiseen hyvinvointimalliin kuuluu myös hyvä elämä työuran jälkeen. Hänen mukaansa palkansaajille on tuotettava riittävä eläketurva nyt ja tulevaisuudessa.

Eduskuntavaalit lähestyvät ja keskustelu suomalaisen hyvinvoinnin tulevaisuudesta kiihtyy. Keskeinen hyvinvointimme peruspilari on koulutus ja osaaminen. Koulutus on kaikkien kansalaisryhmien ulottuvilla ja koulutusjärjestelmämme on myös kansainvälisesti tunnustettu, kilpailukykyinenkin. Peruskoulutuksen ohella osaamisen kehittäminen työelämässä on avainasemassa, kun mietimme Suomen menestymistä globalisaatiossa.

Toinen peruspilari ovat julkisin varoin tuotetut sosiaali- ja terveyspalvelut. Niiden resursseista huolehtiminen on tärkeää etenkin nyt, kun väestö ikääntyy ja eläkkeelle siirtyvien tilalle tarvitaan osaavaa ja koulutettua työvoimaa.

***

Vähälle huomiolle jää usein se, että hyvinvointimalliimme sisältyy myös hyvä elämä työuran jälkeen. Uskallan väittää, että Suomessa voi jäädä eläkkeelle turvallisin mielin. Tästä pitää huolta lakisääteinen työeläke, jota kartutamme työssä ollessamme työeläkemaksuin.

Nykyiset eläkelait ovat olleet voimassa vasta pari vuotta. Vaikutuksia on vielä turhan aikaista arvioida, mutta tähänastiset selvitykset kuitenkin puoltavat uudistuksen yhtä keskeistä tarkoitusta - nykyistä pidempiä työuria. Eläkelakeja säädettäessä keskeiseksi tavoitteeksi otettiin se, että työelämään tultaisiin nykyistä varhemmin ja siellä myös jatkettaisiin nykyistä pidempään. Oikealla tiellä näyttäisimme olevan.

***

Hyvä työllisyyskehitys ja pitenevät työurat ovat parasta turvaa koko suomalaiselle työeläkejärjestelmälle. Järjestelmää on kipeistäkin uudistuksista huolimatta kehitetty aina vastuullisesti ja vakaasti ja työeläkevarat on pidetty suojassa myös pörssipeleiltä.

Viime syksynä käytiin työnantajien kanssa kädenvääntö tel-maksun nostamisesta. Kiista sisälsi mielestäni jossain määrin huolestuttavia piirteitä.

Nykyistä eläkelakia sorvattaessa yhteistyössä työnantajien kanssa sovittiin myös tel-maksun asteittaisesta nostamisesta. Maksun hillityllä, mutta tasaisella nostamisella haluttiin torjua paineita, joita ikääntyminen ja eläkkeelle siirtyminen ja toisaalta työelämään tulevien ikäluokkien pieneneminen eläkemaksuun vääjäämättä aiheuttavat. Tel-maksuun tehdään tarkistus seuraavan kerran vuonna 2008 ja vuosittain siitä eteenpäin.

STTK lähtee siitä, että ansiosidonnaisen työeläkejärjestelmän on tuotettava palkansaajille riittävä eläketurva nyt ja tulevaisuudessa. Eläketurvan tasoa ei pidä lähteä murentamaan esimerkiksi laajentamalla eri tyyppisiä vakuutuspohjaisia järjestelmiä. Tämä ei tarkoita, etteikö jokainen halutessaan voi suunnitella omaa henkilökohtaista elämäänsä ja myös eläketurvaansa laajemmin. Mutta vakuutuspohjaiset järjestelmät eivät voi laajentua työeläkkeiden tason kustannuksella.

Myöskään vaatimuksille työeläkevarojen sijoittamisesta nykyistä osakepainotteisemmin ei pidä pikavoittojen haalimiseksi antaa periksi. Pitkällä aikavälillä osakkeet tuottavat selvästi muita sijoituskohteita paremmin, mutta työeläkevaroja ei sijoiteta kvartaalitalouden rytmissä eikä järjestelmän kehittämistä voi rakentaa epävarmojen saatavien varalle. Sijoitustoiminta katsoo aina kauas tulevaisuuteen, työeläkevarojen sijoittamisessa pitää olla vahvat eettiset periaatteet ja sijoitusten on oltava läpinäkyviä.

***

Markkinoista riippumaton suomalainen työeläketurva on merkittävä hyvinvointiyhteiskunnan peruspalvelu, johon palkansaajien tulee voida luottaa. Siksikin erilaiset elinkeinoelämän villitykset murentaa työeläkkeiden tarjoamaa turvaa on tärkeää pitää kurissa.

Palkansaajajärjestöjen äänivaltaa eläkeasioissa on myös tarpeen lisätä. Työeläkeyhtiöissä oleva varallisuus on varattu palkansaajien eläkkeisiin. Siksi on luonnollista, että heillä on vankka sanavalta siihen, miten näitä varoja sijoitetaan.

Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme