Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Palvelukeskustelua asiasta ja sen vierestä

Kansanedustaja Paula Lehtomäki toivoo, että kuntauudistuksesta puhuttaessa keskityttäisiin varsinaiseen asiaan eli peruspalvelujen turvaamiseen. Keskustelu uudistuksen kannalta toissijaisista asioista, kuten kuntien määrästä, sekoittaa Lehtomäen mukaan kansalaisia.

Hallituksen käynnistämä kunta- ja palvelurakennehanke on käynnistänyt ennennäkemättömän vipinän suomalaisessa kuntakentässä. Sisäministeriön "roadshow" viritti entisestään kuntapäättäjiä uudenlaisen ajattelun suuntaan.

Koko historiallisen suureksi uudistukseksi mainitun hankkeen lähtökohta on yksinkertaisen karu. Kuntien kustannukset ovat kasvaneet ja kasvavat nopeammin kuin kenenkään rahapussi antaa myöden. Väestörakenteen nopea muutos ei ainakaan helpota kustannuspaineita. Kun laajoista ja kattavista peruspalveluista halutaan yksimielisesti pitää kiinni, on pakko keksiä uutta tehoa niiden tuottamiseen.

Keskustelu kuntien toiminnan uudistamisesta on todella vilkasta, eikä palstamillejäkään ole säästetty. Varsinaisen asian lisäksi puhutaan yllättävän paljon myös asian vierestä.

Palvelut ja niiden tuottamistapa on asian pihvi. Keskittyminen kuntien lukumäärään on lautasen reunoilla pyörimistä. Silti yllättävän monet haluavat vääntää kättä juuri tästä. Kuntakenttä kyllä uusiutuu myös rakenteellisesti, ja niin pitääkin. Pelkkä kuntarajan pois pyyhkäiseminen vain ei sinällään tuo toivottuja tuloksia, jollei toimintatavoissa tapahdu oikeita muutoksia. Niitä taas voi erilaisen yhteistyön kautta tapahtua syvällisestikin, ilman että kunta häviää.

En ihmettele, vaikka tavalliset kuntalaiset olisivat keskustelua seuratessaan jo pyörällä päästään. Termistö sotkeentuu ja sitä sotketaan iloiseksi sekamelskaksi.

Jossain oli tehty johtopäätös, että vahvan peruskunnan malli on se toimivin. Yhdet tarkoittavat peruskunnilla kuntien rajua yhdistämistä suurkunniksi - toiset mieltävät saman asian tarkoittavan oman pikkuruisen peruskunnan säilyttämistä! Pysy siinä sitten katsojana kärryillä, missä kohtaa näytelmässä mennään.

Palveluiden tuottamistavoissa pyritään termeillä myös tarkoituksella harhauttamaan. Viimeksi alkuviikolla ministeri Tarja Filatov varoitti Keskustaa palveluiden "yksityistämisestä". Tällä termillä yritetään luoda kansalaisille kuva siitä, että julkisia peruspalveluita oltaisiin purkamassa ja jättämässä palveluiden hankintaa kansalaisten oman kukkaron varaan. Ja että vain tietty poliittinen aatesuunta olisi kiinnostunut kansalaista puolustamaan.

Tästähän ei lainkaan ole kyse. Kuntauudistuksen lähtökohta on nimenomaan se, että kunnan vastuulla on jatkossakin huolehtia palveluiden saatavuudesta, mutta että itse palvelun voi tehdä joku muukin kuin kunnan palkkalistoilla oleva henkilö.

Kunnallisia palveluita on jonkin verran ulkoistettu, ja niiden lisäulkoistamista eräänlaisen tilaaja-tuottaja -mallin pohjalta pitää tarkastella avoimin mielin. On selvää, että yksityisten palveluntuottajien hyödyntämisessä edetään eri palveluissa ja eri kunnissa eri tavoin. Tehokkuus ja tuottavuus ovat palveluntuotannon avainsanoja, muttei niiden yhdistäminen laatuun ole yksityisellekään toimijalle mikään helppo juttu.

Hallinnolliseen keskusteluun uppoutuessa unohtuu tämänkin hankkeen tärkein asia - yksittäisen ihmisen taso. Peruspalveluista puhuttaessa se tarkoittaa palvelun saajaa, kuntalaista, mutta myös laajaa kuntatyöntekijöiden joukkoa.

Palvelun saajan näkökulmasta uudistukset voivat tarkoittaa valinnanvapauden tai -vaikeuden lisääntymistä. Laadun ja saatavuuden ei pitäisi muuttua sen mukaan, kuka palvelun suorittaa. Kuntatyöntekijät puolestaan eivät ole syyllisiä tiukkaan tilanteeseen. Töitä siellä tehdään niska limassa. Toimintamalleissa ja organisoinnissa ne suurimmat tuottavuusongelmat piilevät.

Puoluekentän molemmissa reunoissa on suhtautumisessa peruspalveluiden tuottamistapoihin paljon ideologista asennetta. Paras lähestymistapa on kuitenkin käytännönläheinen. Sitä voisi kutsua myös kultaiseksi keskitieksi. Miten palvelurakennehankkeessa sitten päätetäänkin edetä, olisi suotavaa että puhuttaisiin oikeista asioista oikeilla nimillä. Sen kuntalaiset ansaitsevat.

Paula Lehtomäki, kansanedustaja (kesk.)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme