Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Palvelukseen halutaan: Johtaja värikkäälle puolueelle

”Voivotuslaulun, sen kaikki osaavat”.

Nyky-Keskustan aateisän Santeri Alkion toteamusta on Keskustassa eletty todeksi viimeisen vuoden ajan. Eduskuntavaaleissa tuli takkiin historiallisella tavalla, eikä meno ole ollut ihan tavanomaista senkään jälkeen. Viimeistään Rovaniemen puoluekokouksen jälkeen Keskustan on syytä saada itsensä raiteilleen ja katseensa tiukasti eteenpäin.

Keskusta lähestyy puoluekokousta taas henkilökysymykset edellä. Puolue saa kesäkuussa uuden vetäjän istuvan puheenjohtajan väistyessä. Tällainen vaalirumba ei ole ihan tavanomaista puolueessa, jonka johtajat ovat viime vuosikymmeninä istuneet pallillaan jopa toistakymmentä vuotta. Rovaniemellä pitääkin puolueelle saada useamman kauden puheenjohtaja.

Eduskuntavaalien murskatappio oli dramaattinen, ja puolueen puheenjohtaja on kantanut siitä kunniakkaasti vastuun. Olisi kuitenkin järjetöntä laittaa vaalitulosta vain yhden ihmisen piikkiin. Puheenjohtajan haastamisesta alettiin Keskustassa avoimesti puhua viime syksynä. Tällöin Kiviniemi oli hoitanut tehtäväänsä vasta reilun vuoden. Hän oli siis aivan puheenjohtajuuden alkumetreillä.

Puheenjohtajakisassa on kysymys muustakin kuin vaalitappiosta. Huolestuttavaa on, jos meille keskustalaisille kehittyy kulttuuri, jossa onnistunut puoluekokous edellyttää aina tiukkoja henkilövalintoja mieluiten korkeinta puoluejohtoa myöten. Ainainen henkilövaaliruljanssi vie kaiken huomion asiakysymyksiltä. Lisäksi se syö valituilta henkilöiltä jo etukäteen sen kenttäväen tuen, jota onnistunut poliittinen toiminta edellyttää.

* * *

Keskustan historiaa tuntevat ovat todenneet, että puolueen menestyksen kannalta asetelma suhteessa Kokoomukseen on hyvin keskeinen. Kokoomus on Keskustalle paitsi hyvä yhteistyökumppani myös kova kilpailija. Poliittisissa asiakysymyksissä Keskustalla ei ole hätää. Pystymme kilpailemaan Kokoomuksen kanssa asioissa menestyksekkäästi. Sinipunahallituksen linjaukset osoittavat terävästi, että koko Suomea puolustavalle Keskustalle on tarvetta.

Häviämme Kokoomukselle ennen kaikkea kahdessa politiikan toimintatapoihin liittyvässä asiassa. Toinen niistä on joukkuepeli, ja toista kutsun puolityhjän lasin asenteeksi.

Hyvä joukkuepelaaja putsaa suunsa pukukopin puolella, ja kentälle mennessään taistelee yhteisen asian puolesta. Keskustalaiselle poliitikolle kovin julkinen arvostelu tulee kuitenkin yleensä omien joukosta. Puolueen sisäinen, äänekäskin kritiikki on osa keskustaliikkeen luonnetta, mutta antaa välillä puolueesta ulospäin turhan riitaisan kuvan. Se rapauttaa äänestäjän luottamusta.

Henkilöön käyvä arvostelu, varsinkin omien joukoista, on helppo tapa ylittää uutiskynnys. Usein yhteistä tavoitetta palvelisi kuitenkin paremmin omien tukeminen. Mallia voi katsoa naapuripuolueesta vaikkapa tältä viikolta.

Keskustalla on parannettavaa myös oman politiikan markkinoinnissa. Erityisesti hallituksessa politiikka on kompromisseja, joissa harvoin yksi puolue saa kaikkia tavoitteitaan läpi. On itse päätettävä, kumpaan osioon päätöksen jälkeen keskittyy. Siihenkö, mitä saavutettiin, vai siihen, mikä jäi saamatta. Onko lasi puolitäysi vai puolityhjä?

Hallituksessa Keskusta saavutti monia merkittäviä tavoitteitaan. Puolueella on kuitenkin vahva taipumus keskittyä poliittisten vääntöjen jälkimainingeissa lähinnä siihen, mitä jäi uupumaan. Keskustan ja Kokoomuksen välillä on usein iso ero siinä, miten neuvotteluratkaisuihin suhtaudutaan. Siinä missä Kokoomus kirpeänkin väännön jälkeen ottaa poliittisen päätöksen omakseen ja kehuu sitä joka suuntaan, Keskustassa jäi hallitustyössä usein päällimmäiseksi ”oikean suuntainen, mutta riittämätön” – henki.

* * *

Jos haluaa politiikassa todella haastaa itsensä, kannattaa pyrkiä Keskustan puheenjohtajaksi. Sitä jonglöörimäisempää tehtävää saa Suomen politiikasta hakea. Menestyminen ja jaksaminen edellyttävät intohimoa ja paloa. Mutta tehtävä antaa varmasti paljon huikaisevia kokemuksia – ja opettaa vielä enemmän.

Moni-ilmeisessä, aidosti valtakunnallisessa, juurevassa kansanliikkeessä on jotain uskomattoman vetovoimaista ja aseistariisuvaa. Keskustaliike koukuttaa. Puheet Keskustan auringonlaskusta ovat edelleen ennenaikaisia.

Paula Lehtomäki

kansanedustaja, keskusta

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme