Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieraat

Pelin politiikkaa

Perussuomalaiset lähtivät viikonvaihteessa pelin politiikan tielle.

Puoluehallitus teki päätöksen asettaa Timo Soini EU-vaaliehdokkaaksi sillä lisäilmoituksella, että Soini tulee olemaan ehdolla myös seuraavissa eduskuntavaaleissa 2011. Näin Soinin EU-parlamenttiura jäisi vain puolentoista vuoden mittaiseksi. Mitä siinä ajassa ehtii tehdä? Kuitata päivärahat ja eläke-edut, mutta ei taida tulla jälkeä yhteenkään EU-päätökseen. Toivon, että muut ehdokkaat sitoutuvat pidempään pestiin, jotta äänestäjä saisi päätöksenteossa myös vastineen äänelleen.

Soinin Brysselin vierailut tuovat nyt EU:sta huonoa tuontitavaraa. Monissa EU-maissa on jo pitkään ollut tapana miehittää listan kärkeen puoluejohtajia ja muita tärkeitä nimiä, jotka eivät koskaan ota paikkaa vastaan. Brysselin tauti näyttää nyt siis tarttuvan.

Perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliitto taitaa yltää varmaankin yhteen paikkaan - myös ilman Soinia. Soinin lähtö ehdokkaaksi tuo hänet ykköseksi, mutta yltävätkö kristilliset toiseen paikkaan, on jo kokonaan toinen juttu.

Tunnen Timo Soinin pitkältä aikaa. Siksi epäilenkin, ettei tämä päätös ollut aidosti hänen omansa. Vielä tammikuun lopussa Soini kertoi tyylillensä uskollisesti blogissaan, että hänen moraali ja omatunto eivät alistu EU:n tasolle. Hän myös kertoi, että Suomen laki sallisi hänen olevan keräämässä jättimäistä äänisaalista., mutta hän ei ole luonteeltaan saalistaja, eikä seireenien laulu saa hänen päätään kääntymään. Joten hänen tuoreessa päätöksessään ovat nyt mukana puoluetaktiset laskelmat ja pahaa pelkään, Halla-ahon pelko. On ymmärrettävää, ettei Soini voinut asettaa ehdolle henkilöä, joka on saanut syytteen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalainen ei ole pelin poliitikko. Perussuomalainen ei laita vilkkua vasemmalle ja käänny sitten oikealle. Puolue on nyt hairahtunut pahemman kerran.

EU-parlamenttipaikan saamisesta puolueelle on nyt tullut tärkeämpi asia kuin työstä parlamentista.

Soini voi tietysti vedota Stubbin esimerkkiin. Stubb ehti olla EU-parlamentissa kuitenkin neljä vuotta ja kutsu ulkoministeriksi tuli yllättäen. Toisaalta voi kysyä, ottaisivatko perussuomalaiset jatkossakin mallia kokoomuslaisista menettelytavoista ja sekoittaisiko se entisestään puolueita toisiinsa.

EU-parlamentti on vakava ja meille suomalaisille tärkeä työpaikka. Yli puolet lainsäädännöstä saa alkunsa Euroopan parlamentista. Siksi EU-parlamenttia pitäisi pikemminkin kutsua Euroopan eduskunnaksi. Siellä vaikuttaminen vaatii vähintään yhtä kovaa työtä kuin Suomenkin eduskunnassa. Jotta saat tulosta, on saatava ensin oman ryhmän ihmiset uskomaan asiaasi ja sitten on oltava neuvottelukykyä muiden ryhmien suuntaan. Ensin on opittava tuntemaan ihmiset ja yksin se ottaa ensimmäiset pari vuotta.

Parlamentti ratkaisee tänään tärkeitä asioita. Palveludirektiivien uudelleenkirjoitus parlamentissa muutama vuosi sitten varmisti sen, että suomalaisilla työpaikoilla tehdään tänään töitä suomalaisilla ehdoilla.

Oikeistolainen komissiohan oli ajamassa järjestelmää, jossa romaniaan sijoitettu yritys olisi saanut tehdä töitä Suomessakin romanialaisilla työehdoilla. Ja parhaillaan on käsittelyssä työaikadirektiivi, joka laittaa - toivottavasti - kaikkien jäsenmaiden työlainsäädännölle enimmäisrajat, jotta eurooppalaiset eivät kilpaile huonoilla työoloilla vaan aidolla osaamisella.

Sosialidemokraatit ovat näissä molemmissa lakialoitteissa tehneet suuren työn, jotta palkansaajan oikeudet vahvistuisivat.

Euroedustajiksi tarvitsemme henkilöitä, jotka ottavat työn tosissaan ja jotka ovat valmiita nousemaan ylisuurta markkinoiden valtaa vastaan. Euroopan Unioni on se työkalu, jolla on riittävästi asemaa maailmassa muutosten aikaansaamiseen.

Kuluttajansuojassa, työelämän normeissa ja palkansaajan oikeuksissa, pankkien säätelyssä ja ilmastomuutoksen torjumisessa me tarvitsemme tänään hyviä eurooppalaisia lakeja.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme