Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieras

Perintövero vaikeuttaa sukupolvenvaihdosta

Perintö- ja lahjaverotus on epäoikeudenmukainen vero, koska sitä peritään omaisuudesta, jonka kartuttamiseen tarvittavista tuloista on jo aikoinaan peritty veroa, kirjoittaa Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Arto Ojala.

Hallitus teki tuloratkaisun yhteydessä merkittäviä veropäätöksiä. Tuloverotuksen kevennyspäätökset tehtiin aina vuoteen 2007 asti ja varallisuusvero päätettiin poistaa vuoden 2006 alusta lähtien. Samalla hallitus ilmoitti, että se ei enää tee mitään uusia veroratkaisuja. Näin se ikään kuin ilmoitti, että verotuksesta on nyt turha keskustella, puhumattakaan esittää uusia toiveita.

Verokeskustelua on kuitenkin pakko pitää yllä, koska kaikkia veropäätöksiä ei sittenkään ole tehty ja verotuksessa ilmenee kaiken aikaa uusia ongelmia, jotka pitäisi korjata pikaisesti. Tai ainakin panna selvityksen alle, niin että valmius päätöksentekoon on pikaisestikin olemassa.

Tuloverotuksen suurin kevennys ajoitettiin vuoteen 2006. Näin on syytäkin tehdä, koska vuosi 2006 on todennäköisesti heikkenevän suhdanteen aikaa, jolloin verokevennys tukee talouden kasvua ostovoiman ja kotimaisen kysynnän kautta. Ensi vuoteen osuu myös sairasvakuutuksen rahoituksen uudistus, joka osaltaan syö verokevennyksen hyötyä.

Vaikka tuloveropäätös on tehty, päätöstä veroasteikkojen inflaatiotarkistuksen suuruudesta ei ole tehty. Inflaatiotarkistus on tärkeä asia. Inflaatiotarkistuksen tarkoituksena on varmistaa, ettei verotus keskimääräisen ansiokehityksen johdosta kiristy. Valtiovarainministeriö on pyrkinyt toimimaan niin kuin inflaatiotarkistuksen nimi sanoo, veroasteikkojen eurorajoja tarkistetaan keskimääräisen inflaation verran. Tämä kuitenkin merkitsee käytännössä sitä, että verotus kiristyy ja näin pienentää veroprosentteihin tehtyjä muutoksia. Siksi, että ansiot nousevat enemmän kuin inflaatio. Pitää vihdoinkin päästä siihen, että inflaatiotarkistus tehdään ansiokehityksen suuruisena, jolloin varmistetaan, ettei verotus kiristy keskimääräisen ansiokehityksen takia.

Perintö- ja lahjaverotus on verotuksen muoto, jonka merkitystä talouden dynamiikan näkökulmasta on arvioitu liian vähän. Perintö- ja lahjaverotus on yritysten sukupolvenvaihdokseen viime vuonna tehtyjä huojennuksia lukuun ottamatta säilynyt ennallaan vuodesta 1979 lähtien. Veron tuotto suhteessa kokonaisverotuloihin on kolminkertaistunut. Veron tuotto on edelleen kasvamassa, koska varallisuus on lisääntynyt ja varallisuutta alkaa enenevässä määrin siirtyä suurilta ikäluokilta seuraaville sukupolville. Sukupolvenvaihdosta odottavien yritysten määrä on tällä vuosikymmenellä kymmeniä tuhansia, ehkä 60-80 000.

Perintö- ja lahjaverotus on epäoikeudenmukainen vero, koska veroa peritään omaisuudesta, jonka kartuttamiseen tarvittavista tuloista on jo aikoinaan peritty veroa. Vero vaikeuttaa yritysten sukupolvenvaihdosta, ja hidastaa näin talouden dynamiikkaa ja talouden kasvua. Yksityishenkilöiden osalta perintövero heikentää veromoraalia, koska veroasteikkojen eurorajat ovat niin alhaiset. Kuka muistaa ilmoittaa verottajalle lapsilleen annetut 5000 euron lahjoitukset? Luulenpa ettei kukaan. Eikä sitä kukaan kykene myöskään valvomaan. Kun on ilmiselvää, että verotusta on ainakin uudistettava, asteikkojen rajoja korotettava, yritysten sukupolvenvaihdokset jäävät odottamaan tulevaa keveämpää verotusta tai perintöverotuksen poistamista. Tämä ei ole kansantalouden kannalta järkevää. Jälleen pitäisi uskoa verotuksen myönteiseen dynamiikkaan; epäoikeudenmukaisen verotuksen keventäminen luo talouden kasvua ja keventämistä enemmän tuottoja muussa verotuksessa.

Vaikka hallitus on selkeästi ilmoittanut, ettei se tee enää mitään merkittäviä veropoliittisia päätöksiä, on pääministeri kuitenkin myöntänyt perintöverotuksen ongelmat. Pääministeri on sanonut julkisuudessa, että asiaa on pakko ryhtyä valmistelemaan ja seuraavan hallituksen on toteutettava perintöverouudistus pikaisesti.

Perintöverotus on vähän samanlainen juttu kuin devalvaatio ennen EMU-aikaa olleessa maailmassa. Mikään hallitus, kukaan valtiovarainministeri ei sitä koskaan luvannut, päinvastoin kielsi. "Vain minun kuolleen ruumiini yli" on niin kovin tuttu slogan entisaikojen valtiovarainministerien suusta. Näitä "ruumiita" on paljon! Perintöverotuksen keventämistäkään ei saa luvata, se on tehtävä yllättäen. Onkin lupa odottaa, että talouden kasvuun ja työpaikkojen luontiin hallitusohjelmansa mukaisesti kiihkeästi pyrkivä hallitus yllättää myönteisesti. Perintöverotus uudistetaan vielä tämän hallituksen toimesta.

Arto Ojala, johtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme