Mainos
Mainos

Pieni ja kotikutoinen areena

Kansanedustaja Suvi-Anne Siimes odotti puheenjohtajien olevan enemmän huolissaan maailmasta, jonka jätämme tuleville polville perinnöksi. Maailmasta, jossa siviilejä tapetaan surutta. Tätä suuremmaksi puheenaiheeksi on kuitenkin puheenjohtajien keskuudessa noussut perintövero.

Olen ollut koko heinäkuun kesälaitumilla. Siksi olen seurannut politiikkaa ja maailman tapahtumiakin melko pintapuolisesti. Mitä kesän mediakuvastossa sitten on näkynyt? Ja miltä kotimaan politiikka on hieman etäämmältä katsottuna vaikuttanut?

Viime viikkojen media-avaruus on ainakin omissa silmissäni ollut hyvin kansainvälinen. Sen lisäksi se on ollut myös häkellyttävän väkivaltainen. Kansainvälisyys selittyy sillä, että miltei koko muukin Suomi on ollut lomalla. Siksi suuria, koko maan mittaisia asioita on ollut vain vähän. Ja silloin, kun on ollut, nekin ovat olleet väkivallantekoja.

Niitä on tulvinut silmiin suuret määrät myös ulkomailta. Israel ja Hizbollah ovat jo toista viikkoa suorassa ja koko ajan enemmän libanonilaisia siviiliuhreja vaativassa sodassa. Mumbain metrossa räjäytettiin pommeja. Ja siviileihin kohdistettu sisällissota on kiihtynyt koko kesän myös Irakissa.

Kotimaan poliittisesta maisemasta silmiin on noussut vain Porissa tällä viikolla pidetty Suomi-Areena. Osana sitä järjestettiin myös eduskuntapuolueiden puheenjohtajien paneeli. Mistä siinä paneelissa oltiin eniten yhtä mieltä? Mikä asia nousi siellä muiden yläpuolelle? Se, että perintöverolle pitää tehdä jotain! Siitä, mitä tuo "jotain" tarkemmin ottaen on, yksimielisyyttä ei enää löytynytkään, mutta otsikot olivat suuret siitä huolimatta. Ja voi olla, että perintöverostakin tuli iso asia vain siksi, että sitä suuremmista ongelmista ei osattu eikä haluttu sanoa senkään vertaa mitään. Kovin pieni ja kotikutoinen on siis puolueittemme areena!

En väitä, etteikö suomalaisessa perintöverossa olisi korjaamisen varaa, sillä olen itsekin allekirjoittanut eduskunnassa yhden asiaa koskevan lakialoitteen. Mutta olin silti ajatellut, että puheenjohtajia olisi tässä maailmantilanteessa kiinnostanut perintöveroa enemmän se, mitä me ihmiset oikein olemme jättämässä tuleville polville perinnöksi. Sellaisen maailmanko vain, jossa siviilejä saa tappaa surutta yhtä hyvin Israelissa, Libanonissa, Intiassa kuin Irakissakin ilman, että se meidän johtajiamme mitenkään liikuttaa?

Myönnän odottaneeni sitä, että puoluejohtajat olisivat edes etsineet seuraavien vaalien ylikin ulottuvaa yksimielisyyttä siviilien suojelun tärkeydestä ja siitä, miten ihmisiä oikeasti autetaan heidän kotimaassaan riehuvan konfliktin keskellä. Avun tarvettahan on paljon muuallakin kuin Israelin iskujen takia juuri nyt ajankohtaisella Libanonin alueella.

En tietenkään ajattele, että suomalaisten puoluejohtajien yksimielisyys pelastaisi maailman tai lopettaisi siviileihin kohdistuvan väkivallan. Mutta asian esiin nostaminen olisi kertonut, että myös Suomi on osaltaan vastuussa maailman asioista. Rauha ja ihmisoikeudethan eivät ole missään politiikan ja demokratian ulkopuolella. Ne ovat päinvastoin aivan demokratian ytimessä, sillä ilman niitä ei ole kunnollista kansanvaltaakaan. Ja juuri kansanvaltaa siellä Suomi-Areenallakin juhlittiin, sillä yksi tilaisuuden järjestäjistä oli 100-vuotisjuhliaan viettävä Suomen eduskunta.

Minne globaalit kysymykset siis ovat kadonneet suomalaisten puoluejohtajien puheista? EU:n mahdollisesta kriisinhallintaoperaatiosta puhuminenkin oli jätetty Porissa vasta eilen vierailleen komission puheenjohtajan Barroson vastuulle. Toki asia hänellekin kuuluu. Mutta jokin sija siviilien suojeluun liittyvillä kysymyksillä pitää olla myös EU:n puheenjohtajamaan omassa politiikassa. Ja siitä politiikasta vastaavat puhtaasti puolueiden puheenjohtajat, eivät Brysselin byrokraatit.

Jos he sallivat itselleen sisällyksettömän silmänpalvonnan perintöveron kohdalla, kai he voisivat avata suunsa myös siviileihin kohdistuvan väkivallan kysymyksissä, vaikka uutta sanottavaa olisikin vain vähän? Vai onko niin, että puolueilla ei ole selkeästi ilmaistavissa olevia kantoja siitäkään asiasta?

Suvi-Anne Siimes, kansanedustaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme