Mainos
Mainos

Poliitikot, optiot ja markkinat

Fortumin johdon valtavista optioista on keskusteltu jo usean viikon ajan. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen mielestä koko jupakka uhkaa kutistua pelkäksi hallituspuolueiden toinen tosiinsa kohdistamiksi syytöksiksi.

Eduskunnan talousvaliokunnassa on keskusteltu viime viikot Fortumin johdon ylisuurista optioista. Niitä on haluttu aivan oikeutetusti kohtuullistaa. Asian käsittely on talousvaliokunnassa edelleen kesken. Nyt on jo kuitenkin selvää, että maan hallitus ei aio kajota Fortumin johdon optioetuuksiin millään tavalla. Todellinen halu tehdä asialle jotain puuttuu myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä.

Koko jupakka uhkaakin kutistua pelkäksi hallituspuolueiden toinen tosiinsa kohdistamiksi syytöksiksi. Ja kun asiaa veivataan valiokunnassa tarpeeksi kauan, koko juttu saadaan varmasti vielä vieritettyä opposition syyksi ainakin siinä tapauksessa, että se ei tyydy hallituspuolueiden näkemykseen asiassa.

Onko koko optioprosessi sitten ollut aivan turha, jos mikään ei kuitenkaan muutu? Sitä en osaa vielä sanoa. Kovin suureksi kunniaksi maan hallitukselle asia ei kuitenkaan ole.

Ei Fortumin johdon etuuksien kohtuullistamisessa mitään taannehtivaa poikkeuslakia tarvita. Oikeustoimilain mahdollistama kohtuullistamismenettely riittää aivan hyvin.

Toinen vaihtoehto on se, että ensi viikolla maksuun tulevien optio-ohjelmien kanssa päällekkäisiä, ansainta-ajanjaksoltaan edelleen avoinna olevia johdon osakepohjaisia kannustinjärjestelmiä leikataan yhtiön hallituksen ja yhtiökokouksen toimesta.

Viimeksi mainittu keino eli auki olevien osakepohjaisten kannustinjärjestelmien muuttaminen on aivan laillinen, mahdollinen ja normaalin yrityskäytännön mukainen. Ja se voitaisiin toteuttaa ilman sen kummempia ongelmia jo ensi keväänä.

Sitä ei kuitenkaan kannata kukaan maan hallituksessa. Hyvä kysymys on: miksi ei? Ilmeisesti siksi, että maan hallitus ei pidä Fortumin johdon etuja oikeasti ollenkaan kohtuuttomina.

Niinpä tilanne on se, mikä se on. Ja Fortumin johtoryhmä ja yhtiön noin kolmesataa muuta optioiden piirissä olevaa johtajaa voivat muuttaa ensimmäiset optionsa riihikuivaksi rahaksi jo ensi viikolla.

Ei siis ihme, että toimitusjohtaja Liliusta harmittaa se, että Fortumin pörssiarvo on pudonnut parissa viikossa lähes puoli miljardia euroa. Kurssinlaskuhan tarkoittaa käytännössä sitä, että Liliuksen henkilökohtainen optiotili tuli kuin tulikin "kohtuullistetuksi".

Tämän "kohtuullistamisen" suunta oli oikea, mutta määrää riittämätön. Kurssinlasku nimittäin sulatti Liliuksen kaiken kaikkiaan 12 miljoonan euron optiolisästä parissa viikossa noin 1,2 miljoonaa euroa eli osapuilleen kymmenen prosenttia.

Prosessin ainoa miinus on se, että Fortumin optioiden kohtuullistamista eivät nyt tehneet poliitikot. Sen hoitivat markkinat. Ne taisivat olla kerrankin melkein oikeassa - ja sitä paitsi etuuksien kohtuullistamisen suhteen ainakin täsmälleen oikeassa aikataulussa.

Suvi-Anne Siimes, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

(MTV3)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme