Mainos
Mainos

Poliittinen ohjaus ja valtiosihteerin toimivalta

Kansanedustaja, vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi Anne Siimes ihmettelee nettikolumnissaan keskustapuolueen linjauksia liittyen viestintäsalaisuuteen ja yksityisyyden suojaan. Siimeksen mukaan yksityisyyden suojaa johtavien poliitikkojen yksityiselämässä tomerasti puolustavalta keskustalta on unohtunut kokonaan se, että yksityisyyden suoja tunnetaan Suomen lain mukaan myös työelämässä.

Pääsiäiseen valmistautuminen sujuu Suomessa ilmeisen hyvin, sillä meneillään oleva hiljainen viikko on ollut myös uutismielessä hiljainen. Italiassa pidettiin kyllä tiukat vaalit, jotka Prodi täpärästi voitti. Ja Iran koettelee ydinohjelmallaan edelleen lännen hermoja. Mutta kotimaan rintamalla on ollut melko vaisua.

Siksi omaankin mieleeni on jäänyt pyörimään vain pieni "mafiamainen" uutinen siitä, että sisäministeriön poliittinen valtiosihteeri Antti Mykkänen (kesk) on koetellut toimivaltansa rajoja.

Rajojen koettelua koskenut uutinen oli pieni. Mutta asia, jossa koettelu tapahtui, oli suuri: poliittinen valtiosihteeri vaati nimittäin nähtäväkseen ministeriössä työskentelevän kehitysjohtajan työhön liittyviä sähkö- ja paperiposteja puolen vuoden ajalta. Aikaa niiden toimittamiseen hän oli antanut vuorokauden.

Viestintäsalaisuus ja yksityisyyden suoja ovat näköjään keskustapuolueelle vaikeita asioita. Tai ainakin niihin liittyvät linjaukset ovat epäselviä ja vallan eri tasoilla toimivien keskustalaisten kohdalla keskenään erilaisia.

Yksityisyyden suojaa johtavien poliitikkojen yksityiselämässä tomerasti puolustavalta keskustalta on unohtunut kokonaan se, että yksityisyyden suoja tunnetaan Suomen lain mukaan myös työelämässä.

Vai mitä muuta voi sanoa siitä, että samaan aikaan, kun keskustalainen pääministeri harkitsi yhden hänen lähettämänsä tekstiviestin sisällön paljastumisen perusteella oikeustoimia tiedon julkaissutta iltapäivälehteä vastaan, saman puolueen poliittinen valtiosihteeri ajatteli, että hänellä on ilman muuta oikeus saada haltuunsa kaikki yhden virkamiehen tietyssä asiassa käymä sähköposti- ja paperikirjeenvaihto?

Valtiosihteeri Mykkänen nauttii lehtitietojen mukaan edelleen ministeri Mannisen luottamusta. Ministeri Manninen on kuitenkin kieltäytynyt kommentoimasta sitä, oliko toimivallan rajojen koettelussa kyse vain kahden henkilön välisistä ongelmista vai laajemmasta rajankäynnin tarpeesta Mykkäsen ja sisäministeriön muiden virkamiesten välillä.

Mielestäni sellainenkin tieto olisi ollut syytä antaa. Ensinnäkin yritys loukata yksityisyyden suojaa työelämässä on periaatteessa vakava asia. Erityisen vakava se on silloin, kun loukkausyritykseen syyllistyy johtavassa asemassa oleva poliittinen henkilö.

Rajanvedon ministeriön poliittisen ohjauksen ja poliittiseksi urkinnaksi luettavan toiminnan välillä on oltava selkeä. Ensin mainittu on tarpeellista ja hyväksyttävää, jälkimmäinen ei. Siksi kysymys poliittisen valtiosihteerin toimivallan rajoista on yleisemminkin tärkeä eikä sitä voida ratkaista vain sillä, että "asianosaiset puhuvat asiat keskenään selviksi".

Avoimempi tiedotuslinja olisi tarpeen myös siksi, että valtionhallinnon johtavat virkamiehet ovat tuoreen selvityksen mukaan laajasti tyytymättömiä poliittisiin valtiosihteereihin.

Sen selvittäminen, johtuuko tyytymättömyys vain johtavien virkamiesten oman vallan kapenemisesta vai myös muista hallinnon toimivuuteen vaikuttavista tekijöistä, on tärkeää. Selvyys asiaan saadaan vain, jos poliittisten valtiosihteereiden toimintaan liittyvistä ongelmista ja haasteista puhutaan ääneen myös muualla kuin ministeriöiden seinien sisäpuolella.

Siksi myös nyt esiin tullut Mykkäsen tapaus ja sen jatkovaiheet on mielestäni syytä käydä julkisesti juurta jaksain läpi.

Suvi-Anne Siimes, kansanedustaja

(MTV3)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme