Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Politiikan kevät keikkuen tulevi

Kehysriiheen kokoontuvan hallituksen suurimmat tulevaisuuden haasteet ovat työllisyys ja peruspalvelut. Mukavimmat uutiset, veronkevennykset, on äänestäjille jo pääosin kerrottu, Paula Lehtomäki kirjoittaa.

Ensi viikolla eletään varsinaista poliittisen kevään starttia. Kansainvälinen naistenpäivä tasaa tietä SDP:n puoluevaltuuston kokoukselle ja sitä seuraavalle hallituksen kehysriihelle torstaina. Viikon tapahtumista riittää polttoainetta koko politiikan kevääseen niin draaman kuin asiasisältöjenkin osalta.

Draaman mielenkiintoisia näytöksiä todistetaan myös presidentinvaalinäyttämöllä; puolueiden välisiä asetelmia haetaan jo nyt oletettujen ehdokkaiden pohjalta. Kokoomus näyttää valmistavan tietä omalle ehdokkaalleen profiloitumalla presidentin valtaoikeuksien karsijana - hankkeella, joka on saanut yllättävää kannatusta myös demareiden piirissä.

Hallituksen kehysriihi on samalla koko hallitukselle puolivälin etappi. Tässä vaiheessa tiedetään jo paremmin, mitä on odotettavissa lopputaipaleella. On nähtävissä myös se, miten hallitusohjelman tavoitteissa edetään.

Hallitusohjelman muotoiluista on meillä luvallista puhua vain hallitusneuvottelujen yhteydessä. Pohtia kuitenkin sopii, onko pelkästään hyvä asia, että ohjelma on niin yksityiskohtainen ja neljäksi vuodeksi kiveen hakattu. Maailman muutosvauhti on kova, eikä Säätytalon muutamina päivinä kyetä ennakoimaan kaikkea kehitystä koko neljän vuoden ajalle.

Kehysriiheen kokoontuva hallitus joutuu noudattamaan menopuolella tiukkaa kuria. Mukavimmat uutiset, veronkevennykset, on äänestäjille jo pääosin kerrottu. Käsissä on menokehystä paukuttavien tarpeiden kasa ja odotusten vuori. Edessä on kuitenkin kaksi haastetta ylitse muiden; työllisyyskehitys ja peruspalvelut.

Työllisyys ei ole kohentunut niin hyvin kuin olisimme halunneet - ja kuin olisi ollut tarpeen. Tavoitteiden laskeminen ei kuitenkaan ole mikään kestävä ratkaisu. Siksi työkalupakista on kaivettava lisää työkaluja. On selvää, että esim. "matalan tuottavuuden työn" tukimallin pitää olla tuntuva, jotta sillä saadaan tuloksia aikaan.

Peruspalveluihin on kuntien kautta satsattu voimakkaasti. Yli viiden prosentin vuosittainen kustannusnousu on kuitenkin sitä luokkaa, ettei siihen riitä kenenkään rahapussi. Palvelurakenteessa onkin aivan uudenlaisen yhteistyön aika. Suuren murroksen läpikäyminen vaatii vastuun kantoa tulevienkin sukupolvien tilannetta ennakoiden, luovuutta ja luottamusta mm. paljon nykyistä rohkeampaan yhteistyöhön niin julkisten toimijoiden kesken kuin julkisen ja yksityisen sektorin kesken.

SDP:n ensi viikolla mahdollisesti käynnistymään pääsevä puheenjohtajakampanja tuo hallitustyöskentelyyn oman värinsä - jos johtoon siis syntyy ison miehen tyhjäksi jättämä tila. Hallituskumppanin valmistautumista mahdolliseen johtajavaihtoon seurataan muissa hallituspuolueissa tietysti sivusta, mutta kyllähän naapurin kisat aina politiikkaa maustavat laajemminkin. Hallituspuolueiden sisäisillä kisoilla on tapana heijastua myös hallituksen sisäiseen työhön.

Jos demareiden johdossa kesäkuun jälkeen olisi henkilö, joka ei ole Valtioneuvoston jäsen, on luonnollista toivottaa hänet tervetulleeksi hallitukseen. Normaalitilanteessa on yhtä luonnollista ottaa kutsu vastaan - tämän hetkinen tilanne edustanee poikkeusta pääsäännössä. Hallituspolitiikkaa tehdään ja sitä puolustetaan parhaiten hallituksen sisältä päin.

Paula Lehtomäki

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme