Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieraat

Pörssiverotuksen aukot on tukittava

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen haluaa tukkia pörssiverotuksen aukot. Urpilaisen mielestä ne sotivat julkisen talouden vahvistamistavoitetta vastaan ja vaarantavat näin osaltaan hyvinvointipalvelujen rahoituksen.

Harmaalla taloudella tarkoitetaan yksinkertaistaen verotuksen ulkopuolelle jäävää taloudellista toimeliaisuutta. Kyse voi olla esimerkiksi pimeistä työmarkkinoista, jossa veroja ja sosiaaliturvamaksuja jätetään tilittämättä, eikä työntekijöille makseta työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Tällaiset ”aukot” verotuksessa sotivat julkisen talouden vahvistamistavoitetta vastaan. Väestön ikääntyessä verotulopohjaan kohdistuu kasvava paine. Vain riittävän ja kestävän tulopohjan varassa voimme ylläpitää julkisia hyvinvointipalveluja.

Julkisen talouden tervehdyttäminen tulee SDP:n mielestä toteuttaa kolmella tapaa. Ensinnäkin tarvitsemme uutta kasvua ja uusia työpaikkoja. Ne ovat kaiken hyvinvoinnin edellytys. Uuden kasvun ja työpaikkojen myötä on mahdollista hoitaa kaksi kolmasosaa tasapainottamistarpeesta. Kolmanneksi tarvitaan tiukkaa kuria menojen osalta, verotuksen maltillista kiristämistä sekä rakenteellisia uudistuksia, kuten sosialidemokraattien ajamaa kuntauudistusta ja harmaan talouden torjunnan tehostamista.

Harmaa talous on merkittävä kysymys puhuttaessa julkisen talouden kokonaistilanteesta. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan kesällä julkistaman raportin mukaan puhumme vuositasolla jopa 10-14 miljardin rahavirroista.

SDP:n vaihtoehtobudjetti vuodelle 2011 tarttuu voimakkaasti harmaan talouden ongelmaan. Esityksessämme on lukuisia siihen liittyviä toimenpide-esityksiä, jotka kerryttäisivät valtion verotuloja arviolta 150 miljoonalla eurolla. Keskeinen toimenpide-esitys koskee pörssikauppaa, josta nykyään osa käydään verottajan ulottumattomissa. SDP haluaa asiaan muutoksen.

Pörssivero eli etävälittäjille vuosi-ilmoitusvelvollisuus

Arvopapereista, kuten esimerkiksi osakkeista saatavia myyntivoittoja verotetaan. Myyntivoittojen verotus perustuu arvopaperikauppoja välittävien pankkien ja pankkiiriliikkeiden verottajalle antamiin vuosi-ilmoituksiin.

Etävälittäjät ovat sellaisia ulkomaisia pankkeja, pankkiiriliikkeitä ja investointipankkeja, jotka toimivat Helsingin pörssissä, mutta eivät harjoita välitystoimintaa Suomessa olevan kiinteän toimipaikan kautta. Niillä ei tällä hetkellä ole velvoitetta toimittaa suomalaisia kaupankävijöitä koskevia tietoja verohallinnolle. Samalla jää merkittävä rahavirta verotuksen ulkopuolelle.

Vuonna 2009 pörssissä kävi kauppaa yhteensä 64 välittäjää, joista 52 oli etävälittäjiä ja 12 Suomessa toimivia. Etävälittäjien markkinaosuus Helsingin pörssin liikevaihdosta vuonna 2009 oli 69 %. Etävälittäjien määrän ja markkinaosuuden kasvu on merkinnyt sitä, että entistä suurempi osa arvopaperikauppaan liittyvistä luovutusvoitoista jää kokonaan verovalvonnan ulkopuolelle.

Valtaosa etävälittäjien asiakkaista on ulkomaisia, joiden suomalaisilla osakkeilla käymästä kaupasta saamat luovutusvoitot eivät ole Suomessa veronalaisia. On kuitenkin todennäköistä, että myös suomalaiset käyttävät hyväkseen helposti saavutettavia etävälittäjien palveluita.

Arviolta vajaa kolmannes suomalaisten yksityissijoittajien kaupankäynnistä Helsingin pörssissä tapahtui vuonna 2005 etävälittäjien välityksellä. Selvitysten pohjalta on arvioitu, että vuonna 2008 jäi verottajan ulottumattomiin noin 410 miljoonaa euroa ja lamavuonnakin 2009 230 miljoonaa euroa kaupoista syntyneitä luovutusvoittoja.

Etävälittäjiltä tulisikin vaatia toimiluvan edellytyksenä sitoumus siitä, että ne toimittavat suomalaisia kaupankävijöitä koskevat tiedot verohallinnolle, jolloin myös näiden luovutusvoitot saataisiin verotuksen piiriin. Vastaava säännös on voimassa Ruotsissa. On aika tukkia pörssiverotuksen aukot ja tältäkin osin vahvistaa julkisen talouden rahoituspohjaa.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme