Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Puoluerahoitukseen uudet säännöt jo ensi vuodelle

Uudet puoluerahoituksen julkisuussäännökset tulisi ottaa käyttöön jo ensi vuonna. Puolueet voisivat hyvin ilmoittaa kaikesta yli 2000 euron saamistaan tuista ja tämän tulisi olla etukäteen myös tukijoiden tiedossa, kirjoittaa SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Keskustan vaalirahoitus on käynnistänyt jo toisena vuonna peräkkäin vilkkaan julkisen keskustelun. Konkurssiin menneen kiinteistösijoittajan satoihin tuhansiin nouseva tuki keskustalle on poikinut monenmoisia pohdintoja vaalituen tarkoituksista ja hyväksyttävyydestä. Kun vaalirahoittajalla on ollut vielä yhteyksiä Kuntien eläkevakuutukseen, on syntynyt epämääräinen soppa, joka taitaa keittää ylitse vielä jonkin aikaa. Onkin toivottavaa, että nyt käynnissä olevat selvitykset niin Novassa kuin Kevassakin antavat riittävät vastaukset esitettyihin oikeutettuihin kysymyksiin. Samalla on tietysti hyvä muistaa, että yleisesti poliittisen toiminnan tukeminen on hyväksyttävää ja demokratian kannalta jopa arvokastakin.

Keskusta on pyrkinyt hellittämään itseensä kohdistuvaa painetta ilmoittamalla ensin sen tulevan julkistamaan yli 5000 euron lahjoitukset viime ja tältä vuodelta. Samalla puolue tosin sanoi, ettei sillä ole tänä aikana ollut yhtään tällaista lahjoittajaa. Kun tämä ei tuntunut riittävän luottamuksen palauttamiseen, keskusta on edelleen kertonut osan vuoden 2006 lahjoittajista ja vuoden 2007 lahjoittajat, jotka ovat antaneet yli 5000 euron tuen. Tosin ilmeisesti näissäkään ilmoituksissa ei ollut mukana kaikkia puolueen lähiyhteisöjen kuten puolueen säätiöiden ja nuorisojärjestöjen saamia tukia. Mitä siis on ilmoitettu ja mitä ei, ei ole tiedossa, kun asiasta ei myöskään ole ohjeistusta, johon voisi vedota.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on tehnyt hartiavoimin työtä siirtääkseen keskustelun keskustan rahoitusongelmista muihin puolueisiin. Puheenjohtaja Vanhanenkaan ei kuitenkaan ole täsmentänyt, mistä tuesta hän on tarkkaan ottaen ilmoittanut ja onko tämän ulkopuolella vielä rahaliikennettä, josta hän ei ole kertonut.

Yhteiset säännökset todellakin tarvitaan ja niille valvonta.

Vaalirahoituksen uusimista pohtii hallitusneuvos Lauri Tarasti johtama toimikunta. Toimikunnan asettamisesta sovittiin viime vuoden kesäkuussa puolueiden puheenjohtajien neuvottelussa, jossa annettiin myös tiukka aikataulu työlle. Toimikunta saikin alkuvuodesta valmiiksi henkilörahoitusta koskevat ehdotukset. Puheenjohtajan Tarasti teki erinomaisen hyvää työtä toimikunnassa, ja hänellä on suuri ansio siinä, että ehdotukset henkilökohtaisen vaalirahoituksen perusteellisesta uudistuksesta valmistuivat annetussa aikataulussa. Toimikunnan työ antoikin hyvät lähtökohdat hallituksen asiaa koskevalle lakiesitykselle, joka hyväksyttiin eduskunnassa tänä keväänä.

Lakiin jäi pari kauneusvirhettä. Valitettavasti vastoin toimikunnan esityksiä hallituspuolueet pudottivat vaalimenojen katon pois uudesta laista. Samoin puutteena voi pitää, että vaalirahoituksen ennakkoilmoitus jäi vapaaehtoiseksi, koska äänestyksessä eduskunnassa pakollisuutta kannattivat vain oppositiopuolueiden edustajat.

Puoluerahoituksessa työ joudutaan tekemään kokonaan alusta lähtien, sillä vaalirahoituksesta ei tätä ennen ole ollut mitään sääntöjä. Pohdittavia kysymyksiä on iso liuta ja monet näistä aika visaisia. Koskevatko rahoituksen julkisuutta sisältävät säädökset vain lahjoituksia vai kaikkea kanssakäymistä, vaikkapa lehtiin annettuja ilmoituksia? Koskevatko vaalitukia eri säännökset kuin muun puoluetoiminnan tukea? Koskevatko säädökset emopuolueiden lisäksi myös muita puoluejärjestöjä perusyhdistyksistä nuorisojärjestöihin? Miten valvonta asiassa järjestetään jne.

On selvää, että käynnissä oleva julkinen keskustelu tulee vaikuttamaan tehtäviin ehdotuksiin. Lähtökohtana tulee olla mahdollisimman suuri julkisuus, jotta nyt nähdyiltä pulmilta voidaan välttyä.

Toimikunnan ehdotuksia uusiksi säännöksiksi odotetaan alkusyksystä. Tämän jälkeen seuraa hallituksen ehdotuksen antaminen ja eduskunnan käsittely. Ajatuksena on ollut, että lakiehdotus tulisi voimaan vuoden 2011 alusta lähtien. Tällöin puoluerahoituksesta tiedot olisivat saatavissa yhtäläisin perustein vasta vuoden 2012 keväällä koskien tilivuotta 2011.

Eduskuntavaalien ja kansalaisten tiedonsaannin kannalta aikataulu on ongelmallinen. Siksi olisikin perusteltua, että puolueet voisivat vapaaehtoisesti sopia noudattavansa uutta lainsäädäntöä jo ensi vuoden alusta lähtien. Uudessa kulttuurissa puolueet voisivat hyvin ilmoittaa kaikki yli 2000 euron arvoiset lahjoitukset. Tämän tulisi etukäteen olla myös tukijoiden tiedossa.

Tavoitteeksi tulee asettaa Euroopan paras ja modernein puoluerahoituksen julkisuutta ohjaava lainsäädäntö, joka kelpaisi uudistusten malliksi jatkossa muillekin maille.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme