Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Puukaupassa testataan Suomen ja Venäjän väliset hyvät suhteet

Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma toivoo metsäkysymysten nostamista Suomen ja Venäjän kahdenkeskiselle asialistalle. Heinäluoma pelkää Venäjän puuntuonnin lakkaamisen lopettavan Suomessa yli 20 000 työpaikkaa ja näiden päätösten säteilevän laajasti myös aluetalouteen erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Stora Enson tuoreet päätökset tehtaiden sulkemisista ja koneiden alasajosta ovat olleet monessa mielessä järkytys. Tuhannet ihmiset elävät lähikuukausina suuressa epävarmuudessa. Hamina, Kemijärvi ja muut paikkakunnat sekä irtisanomisuhan alaiset ihmiset tarvitsevat nyt apua ja solidaarisuutta meiltä muilta. Kysymys on samalla vielä laajemmasta uhasta, miten metsäteollisuus jatkossa pärjää Suomessa.

Paikkakuntien ja mahdollisesti irtisanottavien auttaminen ei yksin riitä. Nyt pitää puuttua myös niihin syihin, jotka ovat alasajon taustalle. Tuotannon lopettamisia ei nyt pidä ottaa itsestäänselvyyksinä ja ikään kuin automaattisina suuren globalisaatioaallon seurauksina.

Stora Enson mukaan tehtaiden sulkemisiin mennään siksi, että puun saannissa on ongelmia ja puun hinta on noussut liian korkealle. Stora Enso kuten muutkin paperiyhtiöt ovat varoittaneet uusista tehtaiden sulkemisista, jos puunsaantia ei voida jatkossa turvata.

Suomen Pankki varoitti aikaisemmin tuontipuun loppumisen dramaattisista seurauksista kansantaloudellemme. Yhden prosentin häviäminen kansantaloudesta on iso juttu tuhansille ihmisille ja monille paikkakunnille ja koko Suomelle.

Venäjän puutuonnin äkillinen loppuminen veisi Suomesta yli 20 000 työpaikkaa metsäteollisuuden oman arvion mukaan. Päätökset säteilisivät laajasti aluetalouteen, erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Viime kesäkuun MTV3:n nettikolumnissani varoittelin itsekin kohoavien Venäjän puun vientimaksujen seurauksista. Toivoin silloin hallitusta puutalkoisiin mukaan. Aikaa on kulunut, mutta tuloksia näissä talkoissa ei ole syntynyt.

Puun hinta on noussut Suomessa jo nyt ennätyskorkealle ja sen yksi tekijä on odotus Venäjä-tuonnin loppumisesta. Maailman metsäisimmässä valtiossa puun hinta on noussut maailman korkeimmaksi.

Metsäteollisuuden hätä on otettava nyt vakavasti.

Puun vientimaksut ovat olleet esillä Venäjän ja EU:n välisissä neuvotteluissa Venäjän jäsenyysehdoista Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. EU on tukenut vahvasti Suomen kantoja näissä neuvotteluissa. Venäjä onkin ollut valmis tarkistamaan vientitullipäätöksiään, mutta tämä vastaantulo on sidottu Venäjän WTO-jäsenyyden toteutumiseen. Riskinämme kuitenkin on, että nämä jäsenyysneuvottelut voivat kestää määrättömän ajan ja sinä aikana syntyy uusia tehtaiden lopettamispäätöksiä. Jokainen kuukausi on nyt tärkeä. Suomen ja suomalaisen metsäteollisuuden kannalta on syntymässä tilanne, jossa kurki kuolee ennen kuin suo sulaa. Asteittain nousevat tullit ehtivät nousta vuoteen 2009 tultaessa niin suuriksi, että tuotantoa Suomessa lopetetaan lisää.

Suomen hallituksen ei pidä metsäasioissa mennä EU:n selän taakse.

Metsäasiat on nostettava uudelleen Suomen ja Venäjän kahdenkeskiselle asialistalle. Toivon, että Suomi laittaa metsäasiat asialistan kärkeen, kun pääministeri Vanhanen matkustaa Moskovaan 27. marraskuuta.

Venäläisille on syytä avata huolella ne ongelmat, joita äkillisistä puukaupan muutoksista Suomessa seuraa. Maidemme välisten hyvien suhteiden täytyy näkyä myös siinä, ettei naapuria saateta kohtuuttomiin tilanteisiin kauppasääntöjen äkillisillä muutoksilla.

Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat olleet pitkään mutkattomat ja hyvät. Puuasiasta on kuitenkin tulossa myös kahdenkeskisiin suhteisiimme aito ongelma.

Olemme puoleltamme osoittaneet Venäjän suuntaan monenlaista hyvää tahtoa. Suomi on kuulunut niihin harvinaisiin Itämeren valtioihin, jotka ovat ymmärtäneet Venäjän pyrkimystä rakentaa kaasuputki Suomenlahden ja Itämeren alitse edelleen Saksaan. Virohan näytti tälle hankkeelle punaista valoa. Muista Baltian maista ja Ruotsista on kuulunut monenlaista murinaa. Suomi on ollut valmis viemään hanketta toivotussa aikataulussa lävitse; olemme edellyttäneet lähinnä hankkeen ympäristövaikutusten huolellista selvittämistä.

Venäjän tulee senkin ymmärtää, että tangoon tarvitaan kaksi. Hyvän naapuruuden kadulla liikennettä täytyy olla molempiin suuntiin.

Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme